timmyyy Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Witam Mam problem z tylnym hamulcem Shimano M6000. Przy hamowaniu rower "wyje" i wpada w wibracje. Klocki i tarcze są ok - testowałem wszystkie konfiguracje zamieniając przód z tyłem - przód zawsze ok, a tył lipa. testowałem też inne klocki - to samo. Nie widzę żeby na zacisku albo klamce były jakieś wycieki, uszkodzenia, tłoczki wydają się gładziutkie. Hamulce były smarowane, czyszczone, odtłuszczane, regulowane itp. i nic nie pomaga. Oczywiście hamulce były też odpowietrzane (ale może "niewystarczająco"? - czy złe odpowietrzenie może dać taki efekt? Chociaż hamują ok, tylko przy okazji płoszą zwierzynę w całej okolicy :D). Skończyły mi się pomysły. czy jest możliwe że uszkodzona jest klamka albo zacisk? Jak to sprawdzić ? Edytowane 27 Czerwca 2023 przez timmyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Rama. Miałem tak kiedyś. Po wymianie ramy takie właśnie cyrki, gdzie przy hamowaniu tył w padał w wibracje i wył. Miałem tarczę 180, zmieniłem na 160, co znacznie zredukowało ten efekt, ale nie wyeliminowało całkowicie. Po kolejnej wymianie ramy zjawisko zniknęło i znów mam tarczę 180 i zero wibracji i hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 A sprawdziłeś czy masz proste koło. Ja kiedyś molem podobny objaw, nawet kupiłem nową tarcze a winne okazało się scentrowane koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi