Marcino27 Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 Cześć wszystkim, zapatruję się na takie koło: https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-tylne-stozek-lozyska-maszynowe-26-12993222109 W opisie nie ma do jakiego wolnobiegu jest przystosowany, na innych stronach znalazłem informacje, że do 8/9 rzędowego. W starym rowerze Hexagon X3 posiadam wolnobieg 7-rzędowy Shimano i przy nim chciałbym zostać, kwestia czy będzie pasować P&P. Nie znalazłem tu na forum jednoznacznej odpowiedzi. Dodatkowo, by nie zaśmiecać w innych tematach prosiłbym o opinię o kole, zastanawiam się nad kompletem przód + tył. W podobnej, budżetowej cenie nie znalazłem nic bardziej interesującego (zależało mi na kolorze czarnym, z racji czarno-zielonej kolorystyki całego roweru). Pozdrawiam Cytuj
MikeSkywalker Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 Nie ma wolnobiegu 9 rzędowego. 8 rzędowy to rzadkość. Wolnobieg 8/9 rzędowy to zwykle opis kół pod kasetę. Więc to koło podejdzie pod wolnobieg jaki masz. Cóż więcej można powiedzieć o kole za stówke - grunt że jest. I tyle w zasadzie można od niego wymagać. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 (edytowane) Jest wolnobieg 9 rzędowy i jest wybór. Przykład poniżej. Edytowane 26 Czerwca 2023 przez leejoonidas 1 Cytuj
Marcino27 Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Napisano 26 Czerwca 2023 Zatem jak udało się ustalić dzięki koledze @leejoonidas, zakładając, że koło jest przeznaczone dla tych 8 i 9-rzędowych to 7-rzędowy będzie pasował? Cytuj
RabbitHood Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 Jak już wymieniasz koło to zmieniaj od razu napęd z kasetą x9. Po co się męczyć z gumowym wolnobiegiem? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 Nie ma w tym "starym Hexagonie" żadnego koła pod 8 i 9 rzędowy wolnobieg. Jest tam zwykła, najprostsza piasta pod wolnobieg. I zgadzam się z @RabbitHood jak już zmieniać koło to pod kasetę, i do tego dokupić kasetę 7rzędową żeby nie zmieniać reszty (generalnie manetki). A wolnobiegi 9-rzędowe to jest jakaś egzotyka ostatnich lat, może tanie piasty z silnikiem to wymusiły. Ja się z takim nigdy nie spotkałem - ale zwracam honor że istnieją, nie wiedziałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi