precelek Napisano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć. Oddałem dziewczynie swój stary MTB. Względem tego co kupiłem dostał nowy napęd będący mieszanką xt/xtr/deore. Górna półka, chociaż nie z najnowszego katalogu. Poza tym rower jest ciężki, a że razem jeździmy głównie szutry pomyślałem żeby uczynić go lżejszym i ładniejszym. plan jest taki żeby a) wymienić pordzewiały amortyzator na sztywny, karbonowy widelec b) wcisnąć mu baranka zamiast flatbara, akurat w moim gravelu kierownica jest za wąska i będę chciał ją zmienić na coś szerszego c) wsadzić karbonową sztycę i nowe siodło, sztycę mam „w piwnicy” d) zmienić agresywne, szerokie opony na coś typowo gravelowego 38c W związku z tym mam parę pytań 1) czy sztywny widelec nie zmieni geometrii roweru lub czy zmieni ją w dobrym kierunku? Ramy z aliexpress to samobójstwo, ale carbonowy widelec z ali to gra warta świeczki? 2) czy da się zrobić frankensteina kierownica baranem z flatbarowymi hamulcami i przerzutkami? To karbonowe klamki shimano… ew. Czy przy napędzie klasy xt/xtr da się zamontować klamkomanetki bez większych przeróbek? 3) czy rower projektowany pod szerokie opony 29” przyjmie na tych samych kołach gravelowe opony? 4) czy lepiej sprzedać ten rower daj boże za 2000zł i kupić pseudo gravela za 3000 na tanich szosowych grupach i tanich komponentach? Nie trafiłem w dziale na podobny temat żeby coś podpatrzeć 😛 Będę wdzięczny za opinię i wskazówki, oferty kupna widelca karbonowego również przyjmę co do roweru to typowy hardtail pod xc, stosunkowo ciężki i solidny. Widelec tamperowany pod QR 29”. Napęd 1x11 jest w doskonałym stanie, a mimo to po mieście jeździ się tym jak czołgiem. Był remontowany w zeszłym roku z nowymi linkami i pancerzami. Hakulce tarczowe hydrauliczne. Dopiero po zjechaniu z trasy jazda staje się przyjemna i na górki bym go zostawił ale porzuciłem marzenia o jeździe górskiej - za dużo logistyki. Przyszła pasażerka waży 65kg więc ufam że chiński karbon mógł by się sprawdzić, nie to co przy moich 110kg. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez precelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Pierwsza i kluczowa sprawa: rower MTB jest dramatycznie długi w stosunku do Gravela. Nie da się tego zrobić. Druga sprawa to koszty. Klamkomanetki hydrauliczne i reszta napędu to gigantyczne pieniądze. Jeżeli się zdecydujesz na mechaniczne, to nadal będzie drogo. Pisząc krótko: zapomnij. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez ChuChu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
precelek Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Czyli mówisz że bez szans zrobić baranka z flatbarowymi klamkami i zmianą biegów? tu była moja nadzieja. Że długi to pół biedy,, krótszy mostek by pomógł a oba i tak jeździ krótkie trasy do 40km Edytowane 25 Czerwca 2023 przez precelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Już pomijając średnicę obejm, bo jest inna. Jak byś to zamontował, żeby dało się używać? Krótki mostek tutaj dużo nie zmieni. Kompletnie zaburzysz rozkład masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 1 godzinę temu, precelek napisał: 1) czy sztywny widelec nie zmieni geometrii roweru lub czy zmieni ją w dobrym kierunku? Ramy z aliexpress to samobójstwo, ale carbonowy widelec z ali to gra warta świeczki? 2) czy da się zrobić frankensteina kierownica baranem z flatbarowymi hamulcami i przerzutkami? To karbonowe klamki shimano… ew. Czy przy napędzie klasy xt/xtr da się zamontować klamkomanetki bez większych przeróbek? 3) czy rower projektowany pod szerokie opony 29” przyjmie na tych samych kołach gravelowe opony? 4) czy lepiej sprzedać ten rower daj boże za 2000zł i kupić pseudo gravela za 3000 na tanich szosowych grupach i tanich komponentach? 1. Może zmienić na lepsze, ale może też na gorsze. Tego nie da się oszacować tak prosto. Carbonowego sztućca z Aliexpress nie zamontowałbym do taczki w obawie przez pęknięciem a co dopiero w rowerze. Miałem dwa różne takie widelce z Ali i w jednym expander rozsadził rurę sterową od środka a drugi po prostu giął się w rękach. Całe szczęście odesłanie tego z powrotem i zwrot pieniędzy nie było problemem. Rozejrzyj się za stalowym widelcem o podobnej długości lub krótszej o 2-3cm długości co twój amortyzaztor. Nie zgwałcisz geometrii roweru a będziesz miał pewność, że to wytrzyma. 2. Da się, ale ciężko będzie ci pożenić obecny napęd z klamkomanetkami, zwłaszcza jeśli chciałbyś jeszcze hydraulikę. Ani to nie tanie ani efektywne. Albo pójdziesz w półśrodki i zmienisz hamulce na mechaniki albo koszt zmiany napędu na gravelowy zje ci większość budżety. 3. Tak przyjmie, ale suport pójdzie sporo niżej i możesz wali korba po przeszkodach terenowych. 4. Zdecydowanie warto sprzedać i kupić inny. W cenie 3000zł kupisz nowego Marina Muirwoods (nie gravel i nie MTB, ale idealnie po środku) albo lekko używane Romet Esker 4 / Marin Four Corners. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi