grissley Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Nie jestem pewien, czy temat do warsztatu czy tutaj... AAAle Wymieniałem sobie ostatnio ramiona korby. No i chyba jakoś właśnie od tej wymiany zaczął mi spadać łańcuch z korby podczas kręcenia do tyłu. Przyjrzałem się, zauważyłem, że prowadnik przerzutki jest bardzo blisko łańcucha i chciałem podregulować. A przy regulacji zauważyłem, że ta odległość łańcucha od prowadnika mocno się zmienia przy kręceniu. No i stąd pytanie - czyżbym pogiął tarczę przy jej dokręcaniu do pająka? Bo w nic chyba nie uderzyłem... A jeśli tak, to czy da się to naprostować, czy lepiej dla spokoju wymienić na nową/prostą? I na zaś - jak to dokręcać, żeby kolejnej nie pogiąć? Śruby dokręciłem z przepisowym momentem... WhatsApp Video 2023-06-23 at 16.26.00.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Co to za korba? Regulowałeś przerzutkę po wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Wymieniałem ramiona Shimano GRX RX600 na GRX RX810. Przerzutki nie regulowałem - tarcze te same, przełożyłem ze starych ramion na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Zacznij od regulacji przerzutki, bo teraz to nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Żadna tam przerzutka. Obstawiałem słusznie - tyle, że krzywa była nie tarcza, a ramiona (pająk). Po przykręceniu tarczy ona się też wyginała, na szczęście nie trwale. Na szczęście miałem jeszcze stare RX600 i na nim znowu jest prosto Swoją drogą, ciekawe co się musiało dziać, że pająk się wygiął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi