PiotrWie Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 Myślę że jeśli dla Ciebie to sprawdzi się rower typu SL, w przyszłym roku będzie prawdopodobnie wysyp takich konstrukcji bo do obecnych już jakiś czas na rynku silników Fazua i Mahle dołącza Bosch Performance SX, zestaw silnik + bateria 400 Wh waży 4 kg, jeździsz normalnie rowerem o wadze 15 - 16 kg a jak potrzebujesz pod górę włączasz wspomaganie. A jeśli chodzi o wożenie to zależy jaki masz samochód, javdwa rowery woziłem wewnątrz kombi klasy średniej ( Renault Laguna), teraz wożę w Zafirze, do SUV- też się pewnie zmieszczą. Cytuj
Kettler Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 (edytowane) Pal licho zużycie zębatek w ogólnym koszcie ich wymiana to nie jest astronomiczna kwota ale szkoda kolan. Ja przez 10 lat nie byłem w stanie przekonać małżonki do trochę wyższej kadencji i używania pełnego zakresu przerzutek. Wolała zsiąść z roweru i go prowadzić pod górę niż zredukować przełożenia Gadanie, że szkoda kolan i o dziadkowym stylu jazdy nic nie dawało 😕 Dopiero kontuzja kolana, rozmowa z fizjoterapeutą i parę treningów na stacjonarnym przyniosło efekt 😁 Teraz nawet na elektryku kręci, że aż miło… Edytowane 26 Czerwca 2023 przez Kettler Cytuj
PiotrWie Napisano 26 Czerwca 2023 Napisano 26 Czerwca 2023 Zmniejsz jej wspomaganie - moja też początkowo używała trzech dolnych, po zmniejszeniu używa do 7 - to już postęp. Cytuj
krzysiekgrwn Napisano 1 Lipca 2023 Autor Napisano 1 Lipca 2023 Kobieta to kobieta, skoro coś działa (pomaga i nie trzeba nic zmieniać) to po co zmieniać. No ale po coś te 11 przerzutek ma. Po tej trasie 70 km która zrobiliśmy komputer w rowerze pokazal jej że spaliła około 600 kalorii z tego co pamiętam, albo jeszcze mniej. Trochę mało uważam (wychodzi na to że ładnie oszukiwała ;).. Cytuj
Kettler Napisano 2 Lipca 2023 Napisano 2 Lipca 2023 Ha bym się tym nie stresował, ważne aby być w ruchu na świeżym powietrzu i mieć z tego frajdę. Jak się jedzie konno to niby koń odwala całą robotę, tylko dlaczego po 45 min człowiek się czuje jakby przebiegł półmaraton 🤔😂 Cytuj
PiotrWie Napisano 2 Lipca 2023 Napisano 2 Lipca 2023 Moja żona nie jeździ na automacie - mówi że za mocno wspomaga. Na dotychczasowe 1250 km ma 80 z całkiem wyłączonym, 115 na Tour a resztę na Eco. Ale ja jej zmniejszyłem wspomaganie - o 20% zarówno na Eco jak i na Tour, bo początkowo używała tylko trzech najmniejszych przełożeń. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi