Mirasinski Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Witam, Kupiłem rower który ma kasetę Shimano XT 1x12 oraz mechanizm korbowy Race Face Aeffect, 6000, 30 zębów, problem polega na tym że przy mocniejszym dociśnięciu w pedały pojawia się charakterystyczne "chrobotanie" z okolic przedniej zębatki. Nadmienię że kaseta 1x12 została wymieniona na nową przez poprzedniego właściciela, łańcuch Sram Eagle raczej w dobrym stanie. Czy problemem może być zużyta przednia zębatka ? Jeśli tak to może ktoś podpowie jaką mam kupić na wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Chrobotanie to raczej nie zębatka tylko łożyska suportu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirasinski Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Też brałem to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Wypadałoby złapać łańcuch na zębatce w połowie i próbować odciągnąć od niej. Jeśli rusza się lekko, to spasowanie jest ok - jeśli odciągasz na kilka mm, robi się prześwit, tzn, że łańcuch nie pasuje, jest wyciągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Wiem z praktyki, że blat NW który był już jeżdżony, z założonym świeżym łańcuchem, potrafi hałasować. Oczywiście zawsze możesz wymienić blat na nowy. Nie polecam kupować tych "firmowych" blatów. W zasadzie niczym się nie różnią od chińszczyzny. Może jakby stalowe NW były szeroko dostępne za więcej, skusiłbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirasinski Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 suport wymieniony, chrobocze nadal, czas na wymianę blatu, zobaczymy czy pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Zawsze możesz zostawić i przejechać tak trochę. Powinno samo ustąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi