Skocz do zawartości

[do 4000] ścieżki leśne i ulica z dzieckiem(2 lata)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję roweru do 4tys ale kompletnie nie mam pojęcia co i jak. Rower musi mi się podobać i nie chcę się za bardzo na nim zmęczyć(kiedyś jeżdziłam na Krossie Hexagonie i było na nim ciężko)Oglądałam używane rowery(głównie Scott w cenie 3,5 tys. jednak były one w stanie powiedzmy jak dla mnie dostatecznym. Do tego nie mam pojęcia jakie to modele i czy warto. )Przeglądam forum i dużo polecajek jest rowerów firmy UNIBIKE(jednak kolorystyka nie do konca do mnie przemawia)Najlepsze dla mnie czarne maty;) Czy możecie polecić coś dobrego w tej cenie?Może być również UNIBIKE-tylko który będzie najlepszy do jazdy z dzieckiem?Dodam że preferuję męskie ramy,damskie nie bardzo mi się podobają. Mam 165 cm wzrostu i 55 kg. Proszę o podpowiedz bo jestem zielona w temacie .

@aneciekkhm...

Pomijając kwestie osprzętu w tym Krossie, był to rower nie aż tak ciężki - ważył trochę ponad 13 kg  (wg specyfikacji producenta - ktoś tam inny podaje, że 14)  i miał jak zakładam sporo przełożeń. Zdecydowana większość rowerów Unibike będzie cięższa od Twojego poprzedniego roweru bądź w jego okolicach. Inne rowery crossowe bądź trekkingowe - będą w bardzo podobnej wadze, część trochę wyższej, część niższej. Oczywiście nie tylko o wagę chodzi w rowerze, ale odgrywa dość znaczącą kwestię.

Biorąc pod uwagę fakt, że zamierzasz jeździć na rowerze z dzieckiem odpadają rowery dużo lżejsze, bo ciężko będzie Ci na szosie czy innym gravelu jeździć z dzieckiem (choć i takie cuda widziałem).

Może to zmęczenie po części wynikało ze źle dobranego rozmiaru roweru? Złych ustawień siodełka? Kierownicy? W sklepach często polecają rozmiar, który akurat mają na stanie, a nie odpowiedni dla danej osoby. Najbardziej komfortową pozycję powinnaś mieć na rowerach trekkingowych.

Kojarzysz w jakim rozmiarze był ten rower? I która to dokładnie wersja Hexagona?

A biorąc pod uwagę, że skłaniasz się ku rowerom w wersji męskiej, jaki masz przekrok?

Edytowane przez Ineffable

A co to przekrok? 

Nie pamiętam już jaki rozmiar miał ten Hegaxon. Tak szczerze dopiero teraz przy oglądaniu używanych rowerów dowiedziałam się ze maja one rozmiary hehe. Mąż ma używany rower Cyco super mi się na nim jeździ, tylko trochę wysoki jest. A jak mam dobrać rozmiar do siebie żeby był idealny? 

Noi raczej Krossa wykluczam. Skłaniam się ku tym Unibike tyle że właśnie nie do końca mi odpowiada design. Co mogę brać jeszcze pod uwagę do tej kwoty? Te Scotty czy vukbe chyba lepiej wyglądają ale nie wiem czy dostanę coś równie dobrego jak Unibike w takiej kwocie? Bo ceny tych firm są bardzo rozbieżne? 

W dniu 22.06.2023 o 23:46, aneciekk napisał:

Mam 165 cm wzrostu i 55 kg. 

A rower od unibajka 16 kg. Chyba trochę zachwiane proporcje 😂

Cytat

A co to przekrok? 

Długość wewnętrzna nogi. 

Cytat

nie wiem czy dostanę coś równie dobrego jak Unibike w takiej kwocie? 

To zależy w jakich kategoriach unibike jest według ciebie dobry

Popatrz na to

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey

A jeśli te "leśne ścieżki" są mało wymagające to 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-2-disc/p/35003/?colorCode=greydark

lub w damskiej wersji

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-2-disc-stagger/p/35004/?colorCode=red

Wcześniej przeglądałam ten temat:

i unibike był zachwalany i z lepszym osprzętem niż np scott ,trek i cube. Stąd nastawiłam się na Unibike. Widzę ze co osoba to opin ia. Też natknęłam się na temat gdzie matka również szukała roweru do jazdy z dzieckiem i również Unibike bodaj Expedition był jej polecony. Stąd tęż moja wstępna selekcja skłaniala się właśnie za wyborem Unibika.

Czy do tych treków można jakoś dokupić bagażnik?

Można. Ale fotelik lepiej zamocować bezpośrednio na ramie. W przypadku Treka musiałabyś zmierzyć ramę 17,5, czyli M-kę. Moja żona przy 160 wzrostu jeździ na Mce męskiej i nie narzeka. Czarny mat - ale model sprzed paru lat :D 

Taki rower crossowy to dobry wybór, spokojnie wystarczy osprzętowo. Pytanie czy sztywny widelec i koła 27,5 czy amortyzator i koła 28 - bo takie są różnice w tych Dual Sportach 4 i 5 generacji. Najlepiej podpytać i obejrzeć lokalnie w sklepie. 

@aneciekk- można.

Tu komplet - https://www.centrumrowerowe.pl/fotelik-hamax-siesta-pd10736/?v_Id=9870&gclid=EAIaIQobChMI4JuGxOjX_wIVVfN3Ch1pggrMEAQYAyABEgLWYPD_BwE

A tutaj na wszelki wypadek jeszcze namiar do wydłużonego drążka umożliwiającego dopasowanie fotelika do rowerów z małymi ramami - https://www.hamax.com/product/extra-bar-siesta-caress/

@aneciekk- Unibike jest polecany jako najlepszy stosunek jakości osprzętu w stosunku do ceny. Wszystko zależy od budżetu. Ludzie szukają sprzętu często do 3 000 zł, dlatego poleca się im Unibke.

Mając większy budżet, możesz kupić rower na tym samym osprzęcie, ale bardziej znanej globalnie marki, która z założenia jest droższa, bo 30% dodatkowo kosztuje napis na ramie.

3 godziny temu, aneciekk napisał:

i unibike był zachwalany i z lepszym osprzętem niż np scott ,trek i cube. Stąd nastawiłam się na Unibike. Widzę ze co osoba to opin ia.

Ale nie jeździsz osprzętem tylko całym rowerem. Marki pokroju unibike, kands, lazaro itd bazują na tym, że laik zobaczy przerzutkę z "lepszym" napisem i od razu myśli, że rower jest "lepszy". Tymczasem taki cross unibike na lepszym (czyli automatycznie lżejszym) osprzęcie waży ~2kg więcej niż konkurencja. Dlaczego? Bo w cieniu lepszego osprzętu dostajesz badziewną ramę, ciężkie koła i inne niskiej klasy, ciężkie elementy.

3 godziny temu, aneciekk napisał:

Też natknęłam się na temat gdzie matka również szukała roweru do jazdy z dzieckiem i również Unibike bodaj Expedition był jej polecony

Nie wiem jak można kobiecie polecić rower ważący ponad 18 kg

Do spokojnej jazdy - można. Tak jak nie jeździ się osprzętem ( ale warto wiedzieć że napęd działa w sumie tak jak pozwala na to najsłabsze ogniwo ) tak nie napędza się samego roweru. A zestaw - rowerzystka + dziecko+fotelik + rower w sumie waży tyle że urwanie tych nawet 6 kg z roweru niewiele zmieni - to nie będzie 33%, tyle jest w samej wadze roweru. Ja jeżdżę ( po wyłączeniu wspomagania) na rowerze o wadze 1/3 mojej wagi i daję radę.

4 godziny temu, MikeSkywalker napisał:

Można. Ale fotelik lepiej zamocować bezpośrednio na ramie. W przypadku Treka musiałabyś zmierzyć ramę 17,5, czyli M-kę. Moja żona przy 160 wzrostu jeździ na Mce męskiej i nie narzeka. Czarny mat - ale model sprzed paru lat :D 

Taki rower crossowy to dobry wybór, spokojnie wystarczy osprzętowo. Pytanie czy sztywny widelec i koła 27,5 czy amortyzator i koła 28 - bo takie są różnice w tych Dual Sportach 4 i 5 generacji. Najlepiej podpytać i obejrzeć lokalnie w sklepie. 

ale zamocować na ramie z tyłu?bez bagażnika?(dobrze rozumiem)?Coś jak tu Ineffable podrzucił?;https://www.centrumrowerowe.pl/fotelik-hamax-siesta-pd10736/?v_Id=9870&gclid=EAIaIQobChMI4JuGxOjX_wIVVfN3Ch1pggrMEAQYAyABEgLWYPD_BwE

2 godziny temu, Ineffable napisał:

która z założenia jest droższa, bo 30% dodatkowo kosztuje napis na ramie.

Pitolenie o Szopenie, nie używając wulgaryzmów. Przejedź się na rowerze crossowym Kands, potem Unibike, potem Trek/Giant/Cube. Jak nie poczujesz różnicy - zazdroszczę. Ale Unibike nic nie zmienił w swoich rowerach od lat, są tanie (a przynajmniej były, bo już aż tak konkurencyjne nie są) ale z geometrią i ramami sprzed lat. 

@aneciekktak, mocuje się Hamaxy bezpośrednio na ramię. Przez to fotelik się ugina, i dziecko ma lepszą amortyzację tj. nie obrywa po kręgosłupie i zawartości żołądka każdym uderzeniem koła. 

W dniu 24.06.2023 o 17:56, MikeSkywalker napisał:

Właśnie wracam że sklepu i Pan bardzo polecał Unibike, bardziej od Treka i mówił że się umęczę na tym dual sporcie 2 5 generacji bo ma mniejsze koła i jest bez amortyzatora. I będę musiał się "na pedałować". No i teraz też nie wiem co robić bo ta 5 generacja jest w matowym graficie i podoba mi się wizualnie. Czy to będzie taka duża różnica między tymi kołami? 

Chodziło mu o to że na tym mniejszym kole w dual sporcie 2 5 gen się bardziej zmęczę  a właśnie tego bym nie chciała za bardzo No i ogólnie nie polecał tego roweru tylko właśnie 4 generację bo ma amortyzator też. A wg. niego unibike ma to wszystko tylko jak dla mnie nie ma dizajnu:) 

2 godziny temu, Artur85 napisał:

Kolo 27,5 jest trochę mniejsze ale nie tak żeby przez to męczyć się jazdą

Nie jest trochę. 27,5 jest blisko 26 a nie w połowie między 26 a 29. 559, 584, 662. Ja odczuwam różnicę pomiędzy 27,5 a 29. Na tym pierwszym trzeba się "okręcić" jak zostało to wspomniane. Ale - to sprawa mocno subiektywna. 

@aneciekkwybierz się do jakiegoś dystrybutora Treka, oceń, przymierz, zobaczysz. Tego żaden opis Ci nie da. 

• +1 pomógł 1

W dniu 24.06.2023 o 09:18, Mihau_ napisał:

A rower od unibajka 16 kg. Chyba trochę zachwiane proporcje 😂

Długość wewnętrzna nogi. 

To zależy w jakich kategoriach unibike jest według ciebie dobry

Popatrz na to

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey

A jeśli te "leśne ścieżki" są mało wymagające to 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-2-disc/p/35003/?colorCode=greydark

lub w damskiej wersji

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-2-disc-stagger/p/35004/?colorCode=red

Dlaczego stagger to kobiecy rower? Jak dla mnie to on ma inną geometrię. Stagger jest bardziej wygodną wersją Treka. Zwykły Trek ma 1.45, a stagger 1.52 stack/reach.

6 godzin temu, Mythek napisał:

Dlaczego stagger to kobiecy rower? Jak dla mnie to on ma inną geometrię. Stagger jest bardziej wygodną wersją Treka. Zwykły Trek ma 1.45, a stagger 1.52 stack/reach.

XD

Czym się różni budowa ciała kobiety od budowy ciała mężczyzny? - > Czym się różni rower zbudowany dla kobiety od roweru zbudowanego dla mężczyzny? 

Od kiedy stack i reach mówią, że komuś będzie na danym sprzęcie "wygodnie" albo nie? 

8 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

Ja odczuwam różnicę pomiędzy 27,5 a 29

Oczywiście że w takim przypadku różnica jest spora, ale wydaje mi się, że tutaj porównujemy koła w crossach, czyli 27,5 do 28 cali i opony 650x50 do 700x40-42 w tej sytuacji różnica chyba aż tak duża nie jest?

9 godzin temu, aneciekk napisał:

A Dual sport 3 generacji 4 jak wypada przy dual sport 2 5 generacji?

Główne różnice między nimi to widelec, koła i napęd. W tej sytuacji ja wybrałbym model 3 gen.4, pomimo posiadania sprężynowego amortyzatora jest tylko minimalnie cięższy. Masz tam świetny jednorzędowy napęd bez przedniej przerzutki (powiedz jeszcze czy nie mieszkasz w górach i po jakich trasach jeździsz) to duża wygoda, koła już 28 cali na węższej oponie więc teoretycznie odrobinę mniejsze opory toczenia, choć i tak byś tego nie wyczuła.

Model 2 gen.5 nie ma tu czym konkurować, bo widelec jest aluminiowy co jest najgorszą opcją przy sztywnym widelcu (aluminium najbardziej przenosi drgania), napęd pomimo dwóch zębatek z przodu ma tylko minimalnie większy zakres przełożeń najbardziej odczuwalny po stronie twardych przełożeń, czyli tam gdzie trzeba już mieć trochę siły w nogach i chce się osiągać jeszcze większe prędkości. Główną zaletą będzie większy komfort na tylnej osi z racji szerszej opony, a te dla jasności wcale nie będą "zamulać" bo bieżnik jest tak zaprojektowany żeby po gładkiej nawierzchni jechały gładko i szybko.

Co do różnic w stosunku do np. unibike to Trek wygrywa wagą i to zdecydowanie, te rowery są 2kg lżejsze o crossów drugiego producenta, o tym sprzedawca nie raczył wspomnieć, a to też wpływa to odczucia z jazdy i siłę potrzebną do rozpędzenia roweru.

Jeszcze żeby namieszać, zerknij na ten model Gianta,

https://www.giant-bicycles.com/pl/escape-disc-1

tu jest widelec carbonowy, 11kg wagi, ale i pozycja chyba trochę bardziej sportowa.