Szym3kSzym3k Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Witajcie, trochę się uczę jeździć zjazdowi. Na początku wydawało mi się, że z siodełkiem jest wszystko ok, natomiast po jeździe mam uczucie jakby przyrodzenie było odgniecione. Stan utrzymuje się do następnego dnia. Polecicie jakieś siodełko anatomiczne? Budżet max 500 zł, ale wolałbym wydać mniej. Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Nie jestem może jakimś super nowoczesnym jeźdźcą MTB, ale nawet i ja wiem, że w tym sporcie więcej się "stoi" na rowerze niż siedzi na siodełku. Musisz więcej ruszać tyłkiem - zwłaszcza na technicznych kawałkach + droper do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Zainwestuj w pomiar w dobrym sklepie, skorzystaj np. z programu Bontragera, gdzie można wymieniać siodelka w ciągu 30 dni. Ja wymieniłem w ten sposób w dwóch gravelach, do 3 godzin jeżdżę w ogóle bez wkładki, tzn. jeżdżę i 6 ale po 3 godzinie już czuć ucisk na kości kulszowe. Za to nie mam już żadnych innych "atrakcji" jak drętwienie. Właśnie trailówka mi została jako ostatnia, tam też wpadnie takie samo siodło. Moim zdaniem zakup siodła to jak zakup butów - można na oślep ale lepiej zmierzyć. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 @RabbitHood oczywiście cały zjazd tyłek jest w gorze, natomiast są te nieszczęsne podjazdy które dają popalić, a elektryka nie mam. @spidellizobaczę czy u mnie mają w sklepach w ogóle Bontragera. Właśnie chce kupić w sklepie stacjonarnym żeby przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 No to jak na podjazdach męczy ci się przyrodzenie rada jest jedna - obniżyć o cm nos siodełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 @RabbitHood dzięki za radę. W sumie nawet nie pomyślałem o tym. Zapomniałem też napisać że jeżdże bez pieluchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Może pomoże a jak nie to czeka cię długotrwały proces dobierania siodełka do tyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Pomiar i kumaty sprzedawca może ten proces skrócić. Ja testowałem jedno siodło ale w dwóch szerokościach bo wyszła mi granica rozmiarów, żona - 2. Pierwsze było za szerokie i "race" - drętwiała jej noga, pewnie był ucisk na nerw albo zaburzone krążenie. Drugie - performance czyli mniej agresywna sylwetka, do tego węższe i okazało się, że problemy zniknęły. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 @spidellirozumiem że piszesz o siodełkach Bontrager? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Tak. Nie mam nic z tego polecania ale już kilka razy polecałem 😉 Mnie zresztą też któryś z Kolegów z Forum polecił Bontragera i system testowania siodełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 @@spidelli @RabbitHood byłem wczoraj w sklepie, 4 liter mi nie zmierzyli. Od razu zapytałem o siodelka Bontragera. Pokazano mi 2 modele: Verse Comp w wersji Performance i Aeolus Comp w wersji Race. Powiedziano mi że bardziej uniwersalne jest Verse natomiast Aeolus może być wygodniejsze bo na krótszy nosek ale z kolei jest bardziej szosowe. W sobotę jadę z rowerem żeby zmierzyć obecne siodełko. Zobaczymy co będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Ja zdecydowałem się na Verse Elite, właściwie pierwszy wybór sprzedawcy okazał się ok, sprawdziłem dla świętego spokoju takie samo tylko szersze ale po tygodniu chyba (i kilku jazdach) wróciłem do węższego i dalej nie szukałem. Może pasowałoby równie dobrze jakieś tańsze niż Elite ale ostatecznie jestem zadowolony. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 @spidelli @RabbitHood kupiłem w sobotę siodełko Aeolus Comp, w niedzielę jeździłem i powiem Wam szczerze, że jakoś tak dziwnie.... nagle nic nie boli, nic nie drętwieje 😀. @spidelli nie wiesz, czym się różni wersja Comp od Elite? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 26 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Wersja Race to ta węższa, 145 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) @Szym3kSzym3k Nie wiem, czym się różnią, niestety. Ale może dalej znajdziesz podpowiedź. @Greg1 To chyba tak nie działa. Wśród każdego modelu siodełek masz różne szerokości (aczkolwiek pewnie w ramach ogólnego przeznaczenia siodełka, np. szosowe nie będzie pewnie rosło wszerz w nieskończoność). Natomiast te oznaczenia Race, Performance czy Comfort wskazują na pozycję na rowerze czyli generalnie do jakiego to roweru. Zakładam, że o ile Comfort to kanapa do miejskiego łabędzia, o tyle Race może pasować i do szosy i do XC. Zobaczcie obrazki: Wybaczcie za jakość zdjęć ale doba za krótka, żeby wszystko ogarnąć na cacy. Po prostu te modele różnią się ksztaltem i przeznaczeniem, tak sądzę. Edytowane 27 Czerwca 2023 przez spidelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 @spidelli @Greg1 znalazłem info że różnią się materiałem z którego są wykonane szyny siodełka. Siodełko które wziąłem niby jest szosowe, ale wydaj mi się że jest ok. Tak naprawdę do jazdy zjazdowej chyba najbardziej by pasowało Verse Short Trail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Skoro Twój tyłek jest na tak, to czego chcieć więcej? 😉 Ale warto skorzystać z programu Bontragera i sprawdzić inne.😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi