marcina Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 @MikeSkywalker nie wiem jaki masz tam budżet, ale polecam obejrzeć i przejechać się na Specialized Vado i Tero., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Budżet jak najbardziej zbliżony do 10 tysięcy - więc modele która można kupić za 11-12 tysięcy, jest ich kilka. Okaże się początkiem sierpnia, na więcej raczej ciężko a kolano potrzebuje ruchu. Tero jest na liście. Udało mi się wczoraj sprawdzić STEPS E6100 i Performance CX (nie wiem której generacji, Scott Axis eRide 10 2022) i skłaniam się raczej ku temu drugiemu, z opinii użytkownika wiem też że Bosch jest bardziej wydajny, i przy baterii 625 można spokojnie zrobić >150km przy sprzyjających warunkach. Więcej nie potrzebuję, dwa - w zupełności wystarcza mi tryb Eco, może na większym dystansie kolano potrzebowałoby mocniejszego. W każdym razie widzę że pomysł był dobry - stawy pracują, a nie czuć obciążenia i bólu, więc obrany kierunek jest dobry a analogowe rowery, cóż, jakieś trzeba oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 20 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 W Boschu ważne by miał z przodu normalną tarczę, nie taką jak w starszych generacjach - 12 czy 13 zębów bo wtedy jest wewnętrzna przekładnia i bardzo wyczuwalne odcięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 A to ten na którym jeździłem miał dużą - więc to już ta nowsza generacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 20 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Nowsza nie nowsza... Silnik Gen 4 jest już od kilku lat, ale "Smart System" pojawił się dopiero rok temu i to właśnie nim warto się zainteresować. W poprzednim nie ma możliwości tuningowania ustawień silnika w aplikacji co jest dość słabe. Masz wtedy 3-4 sztywno ustawione tryby i nie możesz ich pod siebie dostosować. Szukaj słów kluczowych "Smart System" albo "Kiox 300", sam "Kiox" to stary system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 20 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Z tego co znalazłem w katalogu to ten Scott nie ma Smart System zresztą takie co mają to raczej kosztują bliżej 20 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 W dniu 23.06.2023 o 11:29, JWO napisał: To ja sie podlacze do emeryckich rozwazan. Pomyslalem o zakupie HT do dlugich krajoznawczych wycieczek, gdzie jazda na rowerze nie jest priorytetem. Drogi od asfaltu po lesne sciezki gorskie, ale bez hardkoru Zeby nie zakladac nastepnego tematu, to zapytam tutaj. Rower mniej wiecej wybralem: Haibike | HardNine 10 | Elektryczne rowery górskie Pytanie czy da sie do tego dokupic bagaznik pod sakwy? Na zdjeciu sa jakies otwory (zaznaczone na zolto), ale nie wiem do czego sluza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Przy takich rurach to bez problemu jakieś obejmy/opaski ogarniesz. To mogą być otwory pod błotnik, sporo elektryków widziałem z takowymi, a tuż za rurą podsiodłową też jest mocowanie. Jeśli to jakiekolwiek inserty w które można wkręcić śrubę (może ktoś z Haibike potwierdzi), to jesteś w domu, bo z przodu zawsze można dać zacisk sztycy z mocowaniem do bagażnika, a z tyłu pokombinować z dorobieniem jakiegoś adaptera. Jeśli o moje poszukiwania chodzi - obejrzałem Gianta Talona, niegłupi, ponoć bateria w zupełności mu starcza, silnik oszczędny (żałuję że nie przetestowałem) ale wizualnie kompletnie mi nie leży. Ten rower wygląda jakby go ktoś skrzywdził, i jak powypadkowy - z wgniecioną ramą pod główką Naprawdę przyjemny silnik miał tani Kross Hexagon Boost, rzekomo jakiś Bafang, internet pokazuje mi że to jakiś Truckrun. No i pozycja na rowerze wygodna. Ale, za Krossem nie przepadam i wizualnie też rama nie taka jak trzeba, trzy - to jednak niska półka. Sprawdziłem też Kellys Tygon R90, fajnie działa ten Panasonic, pokazuje znacznie niższe zasięgi niż inne systemy, ale być może są bardziej realne. Wizualnie bardzo mi się podoba. Nie wiem czy nie pójdę właśnie w ten model, tylko niżej. R90 już nie potrzebuje zmian, napęd XT, widelec RS, hamulce czterotłoczkowe, dropper - no ale na starcie wydatek zaboli. Z kolei Bosch CX jest rzekomo prądożerny - jakie jest Wasze zdanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 6 godzin temu, JWO napisał: Zeby nie zakladac nastepnego tematu, to zapytam tutaj. Rower mniej wiecej wybralem: Haibike | HardNine 10 | Elektryczne rowery górskie Pytanie czy da sie do tego dokupic bagaznik pod sakwy? Na zdjeciu sa jakies otwory (zaznaczone na zolto), ale nie wiem do czego sluza. Pewnie coś da się wykombinować, ale jak to będzie wyglądało to już inna sprawa. Jeśli planujesz jeździć z bagażnikiem i sakwami to lepiej poszukać czegoś z bagażnikiem pod sakwy. Zawsze lepiej ten bagażnik wymontować jeśli jest niepotrzebny niż uprawiać "druciarstwo" aby coś domontować. 4 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Z kolei Bosch CX jest rzekomo prądożerny - jakie jest Wasze zdanie? Czy w ogóle są jakiekolwiek obiektywne i wiarygodne porównania prądożerności poszczególnych silników? Sprzedawca chcący sprzedać rower z silnikiem "A" i mówiący, że silnik "B" jest prądożernych to mało wiarygodne źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 A sztywne osie w elektryku to "must have"? Ten Talon i Yamaha jednak nie daje spokoju, może sentyment za Giantem. Nie jestem jakimś wielkim przeciwnikiem szybkozamykaczy ale jednak przy rowerze ważącym ponad 20kg może to mieć jakieś znaczenie żeby tył był konkretnie zamocowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 21 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) U mnie jest z przodu sztywna oś, a z tyłu QR, nie mam z tym problemów. A Ty ile ważysz - bo jak dla mnie ważniejsza jest sumą wagi roweru i jadącego ( u mnie 75 + 25 kg) A jeśli chodzi o prądożerność to jest nasza ocena - żona jeździła na silniku Yamahy i ładowała baterię 400Wh co 150 km, a teraz ma Boscha i baterię 750Wh ładuje co 200km jeżdżąc w tym samym terenie. Edytowane 21 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Udało się zejść do 87kg i jak wróci codzienna jazda to pewnie będzie jeszcze nieco mniej. Czyli - jeśli chodzi o prądożerność Boscha (lub oszczędność Yamahy) wychodzi na to że potwierdzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Takie mamy wrażenie. Tylko że Yamaha 70 Nm a Bosch 85 Nm. Edytowane 22 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 16 godzin temu, PiotrWie napisał: U mnie jest z przodu sztywna oś, a z tyłu QR, nie mam z tym problemów. A Ty ile ważysz - bo jak dla mnie ważniejsza jest sumą wagi roweru i jadącego ( u mnie 75 + 25 kg) A jeśli chodzi o prądożerność to jest nasza ocena - żona jeździła na silniku Yamahy i ładowała baterię 400Wh co 150 km, a teraz ma Boscha i baterię 750Wh ładuje co 200km jeżdżąc w tym samym terenie. Szczerze powiedziawszy to trochę ciężko mi uwierzyć w takie różnice. Przecież te silniki mają zbliżoną sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Silniki spalinowe też mają podobną sprawność - ale różne zużycie paliwa Zresztą wyraźnie piszę - to nasze wrażenia, nie wyniki pomiarów. Edytowane 22 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Jeśli porównasz silnik spalinowy 1.1l w Yarisie z 5.7l V8 w Dodge RAM to pewnie, że spalanie będzie różne. Ale silniki o tej samej pojemności, mocy i zainstalowane w podobnym pojeździe będą miały bardzo podobne spalanie. Może ta bateria 750Wh jest coś kopnięta i nie daje pełnej pojemności? Edytowane 22 Lipca 2023 przez marcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Też się nad tym zastanawiałam ale po zmierzeniu okazało się że jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Może więcej ciągnie przez ten smart system od Bosha? W sumie to bardzo ciekawe że na 400wh wychodziło o 50km mniej niż na 750. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Myślę że jeśli coś to bardziej wyższy moment obrotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Różnice w sprawności silników elektrycznych o podobnej konstrukcji są minimalne i właściwie pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Ciekawy kalkulator - asystent zasięgu dla silników Bosch: https://www.bosch-ebike.com/pl/usluga/asystent-zasiegu Fajnie pokazuje wpływ różnych czynników na zasięg. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 @marcinaFajna strona 👍 można zobaczyć co tak naprawdę oprócz pojemności baterii ma kluczowy wpływ na zasięg e-bike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Przecież te i kilka innych parametrów mają odniesienie do wszystkich pojazdów mechanicznych, zarówno analogowych, elektrycznych jak i spalinowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Bosch Boschem, ja pewnie postawię na Yamahę Stosunek ceny do zasięgu jest najlepszy, albo inaczej przy ograniczonym budżecie pozwala sporo przejechać. Szkoda tylko że Giant ma matowe ramy. No i rozmiarówka jest trudna do wybrania. Mka raczej za mała, Lka ma długą sztyce i nie udało się obniżyć do mojego wzrostu. Wiadomo, można ciąć - ale po jeździe próbnej bolało kolano i mam to z tyłu głowy. Aczkolwiek obstawiam że to kwestia ustawień siodełka, kierownicy, i całej reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 A jeszcze jedno pytanie, może głupie może mądre. Ma znaczenie czy rower jest tegoroczny czy z poprzedniego roku, i stoi sobie ileś w sklepie? Jeśli o baterie dbali to pewnie wiele nie straciła, pytanie czy ktoś się z nimi obchodzi jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi