ArturEX Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Cześć, mam w rowerze zamontowany napęd Shimano GRX-400 (2x10). ostatnio rower był na regulacji i generalnie działa wszystko elegancko. Jedynym denerwującym mnie tematem jest głośniejsza praca przerzutki, kiedy jeżdżę na dużym blacie z przodu oraz 4 czy 5 z tyłu. Pytanie, czy do napędu 2x10 jest jaka rekomendowany zakres przełożeń? Nie widzę aby łańcuch mi ocierał o przednią przerzutkę tylko wózek sprawia wrażenie jakby się tłukł z tylu. Na biegach 6-10 jest cicho i elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 No a może byś podał co masz teraz? Dla każdego z elementów, masz podany dopuszczalny zakres. Jeżeli masz wszystko z grupy GRX, to nie ma możliwości że będzie działało źle. Może masz lekko krzywy hak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEX Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Wszystko od GRX400 czyli przerzutka tył i manetki. Hak był prostowany. a nie jest tak że na dużym blacie z przodu i na lekkich przełożeniach z tyłu (1-4) będzie jakiś przekos i głośniejsza praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Będzie, no ale pierwotnie napisałeś że hałasuje na 4-6. Zresztą ciężko powiedzieć co oznacza "hałasuje". Napęd jest trochę głośniejszy na przekosach, ale nie powinno to być nic, co zwraca szczególną uwagę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEX Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Ok dzięki. Nic nie spada, nie przeskakuje łańcuch tylko słychać ten napęd w przeciwieństwie do jazdy na biegach 6-10. Pojeżdżę jeszcze trochę i najwyżej wrócę do tego serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 To co powinno Cię niepokoić, to: 1. Dźwięk tarcia 2. "Terkotanie" jakby łańcuch chciał wskoczyć na wyższy/ niższy bieg Jeżeli słyszysz normalny dźwięk łańcucha, tylko głośniej, to tak ma być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEX Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Dzwoniłem tez do serwisu i Pan powiedział ze przy napędzie 2x10 to trzeba sobie kasetę podzielić mniej więcej na pół. biegi 5/6-10 na dużej tarczy z przodu biegi 1-4/4 na małej z przodu Zapomniałem o tym bo w drugim rowerze MTB mam 1x11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) @ArturEX Pan w serwisie gada bzdury. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Ja bym nawet powiedział, że pierdzieli głupoty. Mam 2x10. Jeżdżę z blatu na całej kasecie i nawet bez trymowania, nic nie ociera. Na młynek zrzucam tylko jak się toczę lub na podjazdach. A czy wierzysz mi, użytkownikowi napędu, czy Panu z serwisu, to już pozostawiam Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jak wyżej, mam 2x11, spokojnie jeżdżę tak na blacie jak i młynku z całą kasetą z tyłu. Przy maksymalnym przekosie chodzi nieco głośniej, jak nie do końca dobrze wyregulowana to obciera nieco o wózek przedniej przerzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEX Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Ok, ja tam Panu z serwisu to tak zwykle z zasady nie wierze we wszystko niemniej na ten moment co o czym pisał @ChuChu u mnie nie występuje. Jedynie głośniej to wszystko działa na przekosach. Pojeżdżę i poobserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raukos Napisano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Mam ten sam kłopot, łańcuch na dużym blacie 46 ociera o teflonowy ślizg, w serwisie (dobrym wg. mnie, nie u jakiegoś kolegi czy innego Pana, ale moge sie mylić) nie mogą tego ustawić. Ocieranie wystepuje pomimo trymowania, na tarczach 5-10 (10 najmniejsza zebatka). Tarcza jest prosta (w miarę). Ja planuje nawet starcie papierem sciernym troche slizg, jest to mega denerwujace. Jak ktos miał podbny przypadek dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 @Raukos zanim zacznisz szlifowanie zerknij tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raukos Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Dzięki za radę, nie przydała się XD tzn. przydała się, doktoryzowałem się z dokumentacji shimano by ogarnąć rzeczy z filmu. Pojechałem do kolejnego serwisu (to był 4 już), gotowy do tłumaczenia, ie zdążyłem zareagować, facet dokładanie robił to co mówi shimano ... udało się, pierwszy raz od zakupu roweru napęd nie ociera. Mogę jedynie zareklamować serwis, południe polski woj. śląskie, jeżeli ktoś potrzebuje proszę pisać wiadomość pryw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi