PaskoV Napisano 20 Czerwca 2023 Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Część. Przymierzam się do zakupu nowego roweru,Kross a4 z 2012 już trochę przerzytek choć jak by nie koła 26 to jeszcze nie jedna górkę by ze mną zaliczył. Jak widać trochę czasu minęło od wymiany roweru , technika itp poszła do przodu dlatego potrzebuje rady co ciekawego w tej chwili warto kupić. Podobają mi się rowery z Decathlonu ale myślę ,że jak wydać $ na nowy sprzęt to może warto kupić już rower gdzie linki prowadzone są w ramie. Przeznaczenie roweru. Dojazd do pracy 10km w jedną stronę , oraz wypady weekendowe na szlaki 20-50km ,mieszkam Beskid Żywiecki więc trasy górskie mamy ciekawe. Z racji ostatnich promocji wpadły mi 2 modele orbea i myślę , że jak nic ciekawszego nie zasugerujecie to któryś z tych bym zakupił. Dzięki za rady sugestie https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gorski-MTB-ORBEA-LAUFEY-H30/998503 https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gorski-MTB-ORBEA-ALMA-H20-/998505 Edytowane 20 Czerwca 2023 przez PaskoV Cytuj
NerfMe Napisano 20 Czerwca 2023 Napisano 20 Czerwca 2023 Wiem, że dokładać można w nieskończoność, ale jak masz góry pod nosem to warto dołożyć do Laufeya H10, szczególnie że mają super cenę: https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gorski-MTB-ORBEA-LAUFEY-H10/999110 - moim zdaniem to jest kompletny rower i niczego mu nie brakuje (może, biorąc pod uwagę specyfikę roweru przydałyby się 4-tłoczkowe hamulce - ale to czepiania się na siłę) Co do rowerów, które wymieniłeś, to na bike parki i zjazdy lepszy powinien być Laufey, a do codziennego jeżdżenia w mniej wymagającym terenie wziąłbym jednak Almę, ze względu na wagę. Laufey ma od razu droppera, co w terenie diametralnie ułatwia panowanie nad rowerem. Warto się też przymierzyć do tych rowerów, bo pozycja na nich jest inna. Obydwa technicznie to fajne modele w tych cenach, trzeba tylko się zastanowić nad sposobem użytkowania. 1 Cytuj
PaskoV Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Napisano 21 Czerwca 2023 Dzięki za sugestie. Co do wagi to ile one mają bo nigdzie mi się nie rzuciło w oczy. Przymiarka może być problem w moim rejonie widziałem w jakimś sklepie ale pewnie słabsze modele , podejdę zobaczę. Cytuj
Ineffable Napisano 21 Czerwca 2023 Napisano 21 Czerwca 2023 Orbea Alma H20 - 12,6 kg Orbea Laufey H10 - 13.1 kg Orbea Laufey H30 - 14.1 kg Szacunkowo oczywiście wg producenta, nie wiem, dla jakiego konkretnie rozmiaru podał te wagi. 1 Cytuj
PaskoV Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Napisano 21 Czerwca 2023 Jeszcze pytanie przełożenie bo jeden ma 12 drugi 11 czy to duża różnica czy tego jednego może brakować ? Teraz w krosie kam 3*9 więc totalnie nie wiem czego się spodziewać hehe Cytuj
NerfMe Napisano 21 Czerwca 2023 Napisano 21 Czerwca 2023 Ja mam 3x10 (42/32/24 z kaseta 11-36) , z którym jeździłem kilka lat, oprócz tego 1x 12 (30t, kaseta 10-51) - pod górkę jest równie dobrze, na płaskim nie czuje by mnie napęd ograniczał. Z tymże nie lubię jeździć na ciężkich przełożeniach. Różnica między 1/11 a 12 raczej jest niewielka. 1 Cytuj
PaskoV Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Napisano 23 Czerwca 2023 Dzięki za rady kupiona Alma. 🙂 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi