kurczepieczone Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, to mój pierwszy post więc prosilabym o wyrozumiałość Jezdżę na rowerach rekareacyjnie, ostatnio kupiłam swoją pierwszą szosę, stary typ lata 80-90 cala na Shimano 105. Z rowerem nie mam problemów jezdnych jednak mam problem z biciem łańcucha na boki. Napęd to Biopace SG. Wiem ze sama korba jest owalna jednak nie daje mi to spokoju ze przy kreceniu zebatki z lancuchem potafią sie nawet o 0.5cm odchylać, dodam ze obie zębatki zachowują się identycznie. Powoduje to wiadomo na niektorych biegach ocieranie sie łańcucha o metal przerzutki przedniej. Mozna to zauwazyc na filmie po prawej stronie korby jak zbliza sie do ramy i oddala. Niestety w internecie jak do tej pory nie udalo mi sie znaleźć odpowiedzi. Może ktoś z Państwa wie czy to jest normalne w Biopace? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Na razie rozważam wymiane suportu ale może tak ma być? Życzę wszystkim milego dnia received_1313905552893797.mp4 Edytowane 20 Czerwca 2023 przez kurczepieczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Korba krzywo siedzi na suporcie Spróbuj zdjąć i założyć ponownie a jak nie pomoże to nowy suport Generalnie normalka przy kwadracie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczepieczone Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Ok super, mega dzieki za tak szybka odpowiedź, wiem ze rower wiekowy i moga rozne rzeczy wyjść ale może sie uda z tym suportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 W przypadku korb na kwadrat, niedoskonałości wykonania kwadratu osi i gniazda mogą się wzajemnie znosić, lub potęgować. Należy zdjąć korbę i spróbować każdą z czterech pozycji montażu (obracając o 90 st.), lekko nabijając oś na korbę i sprawdzając. Jeśli w którejś z pozycji bicie będzie wyraźnie mniejsze, należy tą pozycję wybrać do ostatecznego montażu. Ja polecam zakładać korbę na smarze i dokręcać bardzo mocno. Śruby do korb mają zwykle wysoką wytrzymałość, osie też, więc ciężko tu coś zepsuć. Za słabe dokręcenie zwykle przynosi większą szkodę, niż za mocne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczepieczone Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Obaj Panowie mają rację Bardzo dziękuję za wskazówki. Okazało się ze korba jest prosta ale suport był bardzo lekko dokręcony a poza tym po tylu latach to nawet reka za bardzo nie dało się go ruszyć, wyrobione miejsca tam gdzie łożyska są. Pójdzie do wymiany. Dziękuję za pomoc i wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Biopace to owalne zębatki. Czyli po prostu nie mają kształtu okręgu a awalu. Ale na boki nie powinny bić. Już kiedyś o tym pisałem że 30 lat temu shimano miało to co dziś jara tak rowerzystów. Wtedy owal wymarł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi