scoobydooxx Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Hej, Jakie macie propozycje na samochód dla rodziny 2+2 na rodzinne wypady z rowerami. Rowery zamknięte wewnątrz samochodu. Zakładany budżet do 10, 20 i 30 tys. Samochody bezawaryjne o niskim spalaniu😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) 4 rowery wewnątrz auta? Jak nie bus/dostawczak to mooooże duuuże kombi ale pewnie trzeba by koła odpinać i kombinować z jakimś stelażem/uchwytem. Swego czasu kombinowałem z fabią kombi, żeby 2 rowery wozić w środku - niby skoda ma taki gotowy uchwyt ale niekoniecznie do fabii, poza tym były na QR; kilka firm produkuje takie uchwyty do kombiaków (ale na Niemcy czy Szwajcarię), jest tu gdzieś wątek o tym. Ja myślałem o kupnie budżetowych bagażników "za koło" i przykręceniu ich do jakichś belek dachowych albo profili aluminiowych, taki zestaw do auta, a potem rowery ale poza rozważania teoretyczne nie wyszedłem. Szedłbym w kombi klasy octavii z hakiem + bagażnik na hak. Żeby zmieścić 2+2, bagaże i rowery wewnątrz auta musiałbyś iść w busa chyba, a tutaj niskie spalanie to chyba nieco inne wartości niż przy osobówce z hakiem... Ciekawy temat, będę zaglądał. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Ostatnio @Sobek82 prezentował piękne zdjęcia ze swojego dostawczaka z zamontowanymi wieszakami na rowery na burtach - w takim na pewno zmieszczą się i rowery i cała rodzina i bagaże. Pewnie nawet miejsce na leżankę się znajdzie . A tak na poważnie to jeśli chcesz rowery zmieścić w kombi, nawet największym, to tylko na leżąco ale muszą być złożone tylne fotele więc nikt tam nie usiądzie więc jeśli naprawdę chcesz wozić rowery wewnątrz auta to zostaje tylko jakiś busik Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 T5 Multivan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Te auta są chyba trudno dostępne bo polują na nie amatorzy przerabiania na kampery, czy się mylę? Chyba że Kolega bierze nówkie sztukie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Cytat Zakładany budżet do 10, 20 i 30 tys. Cytat Chyba że Kolega bierze nówkie sztukie Nawet po zsumowaniu się to nie klei. Chyba, że to kwoty w walutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Tyle razy sobie obiecywałem nie pisać na forum pod stołem w pracy 🙃 Mea culpa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 W pracy pod stołem to się jedynie koperty przyjmuje a nie pisze 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoobydooxx Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 A coś w stylu kangoo/ berlingo ma taką przestrzeń zeby wcisnać rowery pozostawiając dwa siedzenia tylne do dyspozycji? Bus to trochę po za budzetem z tego co widzę 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Ja się do Doblo przymierzalem i to tego dłuższego - tylko dwa ale - ja patrzyłem pod kątem dwóch rowerów (trzy by weszły na spokojnie) no i - kabina dwumiejscowa. Przy tylnej kanapie będziesz musiał koła ściągać. Ale może warto trafić egzemplarz z hakiem - jak nie wszystkie, to przynajmniej "dorosłe" roweru na hak. Miejsca na bagaż też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Popatrz na Espace Grand dwa dorosłe plus dwa juniorskie rowery powinny wejść bez przednich kół. Do tego możesz znaleźć dedykowany bagażnik na tył. O niskim spalaniu możesz zapomnieć w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Pozornie tak ale jeśli punktem odniesienia będzie załadowane kombi z rowerami na dachu.... To jest trochę inne "małe spalanie" 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 W takim budżecie to jakieś stare Renault Traffic ale nie ma się co czarować, będzie w stanie agonalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Nie mam nic wspólnego z tym ogłoszeniem ale może coś takiego - hak jest - dokupić bagażnik, wyłożyć na serwis - pakiet startowy i powinno wystarczyć budżetu: https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-fiorino-qubo-ew-zamiana-salon-pl-CID5-IDW0Syt.html Edytowane 20 Czerwca 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munioman Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 W dniu 18.06.2023 o 19:55, scoobydooxx napisał: Hej, Jakie macie propozycje na samochód dla rodziny 2+2 na rodzinne wypady z rowerami. Rowery zamknięte wewnątrz samochodu. Zakładany budżet do 10, 20 i 30 tys. Samochody bezawaryjne o niskim spalaniu😄 A jeśli mogę dopytać czemu koniecznie muszą być w środku? Bo jeśli chodzi o zabezpieczenie przed kradzieżą wartościowych rowerów to większość samochodów otwiera się taka poduszka i drutem: https://allegro.pl/oferta/werckmann-poduszka-montazowa-150kg-do-podnoszenia-11781087475?bi_s=ads&bi_m=listing:mobile:query&bi_c=ZTI3NmExM2YtZTVkYi00NDM4LWEwNTYtM2UyMjg1Mzc3ZmE1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=53baa474-bfe7-480e-b8ec-41c769b6d728 Nie wspominając już o możliwości wybicia szyby i otwarcia od wewnątrz ( a każde auto otwiera się od wewnątrz, to jest chyba w jakiejś regulacji zapisane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Sam ma passata i dobry bagażnik na hak, ale pociąga mnie wożenie w środku. Przy 4 współczesnych rowerach to musi być dostawczak. I to nie taki mały. Co prawda miałem kiedyś suw, w którym ramy dorosłych górali 26" wchodziły pionowo w poprzek (i 4 rowery plus koła by weszły), ale to było na styk i nowoczesne rowery z większym rozstawie tak by nie weszły. Ideałem jest rozwiązanie, w którym rowery wchodzą z kołami i sztycami bez rozkręcania czegokolwiek. Dla czego na haku gorzej niż w środku: Kuszą złodzieja - ukraść może ktoś zawsze, ale musi zauważyć. Ponadto ubezpieczenie auta zwykle obejmuje bagaż i przedmioty w pojeździe. Nie wiem czy na zewnątrz Trudno parkować z bagażnikiem na dachu Brudzą się rowery Większość aut z bagażnikami hakowymi jest mocno przeciążona - wpływ znacznej, daleko wywieszonej masy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Ale przyczepa kempingowa waży mimo wszystko więcej, niż 4 rowery, a holują. Druga sprawa - rowery można dodatkowo spiąć ze sobą albo przykryć pokrowcem. Znajomy wozi tak 3 elektryki na kamperze. Zawsze można zostawić na haku tylko dorosłe rowery, a dziecięce - do auta. Z ciekawości rzuciłem okiem na Doblo w zwykłym rozniarze, z dwoma rzędami siedzeń. W przestrzeni bagażowej może wejdzie szosówka w poprzek bez ściągania koła. I tyle. Wreszcie - jak ja szukałem, to dokonywałem się do specyfikacji technicznych żeby znać wymiary. Takie rzucanie markami bez danych niewiele wnosi 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Cytat Ale przyczepa kempingowa waży mimo wszystko więcej, niż 4 rowery, a holują Przczepe holuja, a nie wioza na haku. Sila dziala wzdluz, a nie gora/dol. Obciazalnosc haka to max 90kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Zakrywanie wchodzi w grę na kamperze - który jest wielki jak dom i zapewnia cień aerodynamiczny. Zza osobówki bryła rowerów wystaje i szkoda jej dodać spadochron. Ja akceptuje i od lat wożę rowery na haku. Jak miałem ciężkiego suva to rowery były jak mucha. W Golfie to zdecydowanie było czuć i przysiadał. W passacie (ze wzmocjonym zawieszeniem) jazda nie jest problemem, ale pod knajpą czy w deszczu mam dyskomfort. Poza tym czasem bym chciał pojechać zimą do lasu, ale zasoloną drogę dobrego roweru na haku nie zawiozę. I jeszcze jedno - mimo wysokiej klasy bagażników (Thule a teraz Uebler) i dobrych haków (Westfalia) cały układ na wertepach się nieźle rusza. Jak widziałem ostatnio rodzinkę wyładowującą się z Transita ze stojakiem na rowery w ładowni to im zazdrościłem (mieli uchwyty dachowe przykręcone do podłogi). Ideał dla mnie - dostawczak do 2m wysokości, brygadówka - 5 miejsc i dalej ładownia o długości 2m bez okien oddzielona od kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 90 kg to wciąż sporo jak na 4 rowery. Nikt chyba nie zapakuje tego na punto, sam pisałem, że minimum Octavia, może być z ciężkim TDI z przodu 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Wy się produkujecie, a autor tematu podał takie warunki brzegowe, które są praktycznie niemożliwe do spełnienia, bo żeby zmieścić 4 rowery do środka, musimy szukać wśród dużych aut. Większe auto = większy koszt zakupu = większe spalanie. Zakładając budżet nawet te 30 tys zł. kupimy stare i wyjeżdżone auto, więc kolejny punkt o bezawaryjności możemy wykreślić. W tym momencie to z budżetem 30 tys zł to się podchodzi do kupna miejskiego samochodu... niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 No coś takiego się nada https://www.otomoto.pl/dostawcze/oferta/renault-trafic-2-5dci-150-l2h1-long-dc-2008-146km-ID6FxZZA.html Jest jeszcze kilka podobnych ogłoszeń. Ale nowe to nie jest. Alternatywą jest dowolny kompakt o dostatecznym nacisku na hak (bo kombi ma długi zwis z tyłu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoobydooxx Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Po zagłębieniu się w temat, widzę, że nic sensownego w zakładanym budżecie nie znajdę. A o niskim spalaniu to już mowy nie ma;) W związku z tym zmieniam kierunek w stronę Forda S Max plus bagażnik na hak. Czy mieliście przyjemność testować ten samochód, a może jakaś inna ciekawsza opcja przychodzi Wam do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munioman Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 W dniu 18.06.2023 o 19:55, scoobydooxx napisał: Hej, Jakie macie propozycje na samochód dla rodziny 2+2 na rodzinne wypady z rowerami. Rowery zamknięte wewnątrz samochodu. Zakładany budżet do 10, 20 i 30 tys. Samochody bezawaryjne o niskim spalaniu😄 Jeżeli miałbyś problem ze znalezieniem wersji z hakiem to jeszcze do rozważenia jest uchwyt na klapę bagażnika. Wiem, że są różne opinie ale ze swojej strony polecam bo sam używam. Kosztuje to ułamek inwestycji w hak, zwykle mieści 3 rowery, składa się na płasko i można wozić w bagażniku a jak się dobrze paskami podociaga to nic nie lata i nie buja. Z wad to matowi lakier więc albo podkleic albo olać, dostęp do bagażnika w zasadzie nie istnieje z założonymi rowerami, do tego rozkładanie i składanie trochę zajmuje. A jak chcesz zabezpieczyć rower na stacji czy parkingu to możesz pomyśleć o długiej stalowej lince która owiniesz rowery i zaczepisz do jakiegoś haka w środku plus kłódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoobydooxx Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Orientujecie się czy do bagaznika Forda S Max wejda dwa rowery, ze ściagniętym przednim kołem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi