P62 Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Cześć ! Od około 2 tygodni jestem użytkownikiem nowego roweru z napędem 1x12 i już mam dość bardzo denerwującego terkotania micro spline'a. Zastanawiam się czy można zastąpić obecny napęd innym , to znaczy 1x11 lub 2x11z kasetą w standardzie shimano/sram, czy ktoś mógłby w tej kwestii pomóc ? Jeżeli wymienię obecna kasetę na 11 rzędową co wtedy z nadmiarem miejsca ? Reszta komponentów też będzie zmieniona tzn. przerzutka oraz manetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Nie bedzie nadmiaru miejsca. Misisz zmienić bębenek na HG. Będzie terkotał identycznie jak obecny. Napędy 1xY tak mają. Sprawdz jeszcze łańcuch czy dobrze przełożony przez wózek przwrzutki i czy w odpowiednim kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Co dokładnie masz na myśli mówiąc terkotanie? Ja nic takiego nie mam w swoim napędzie. Może kwestia regulacji, w szczególności trzeba zwrócić uwagę na odległość kółka przerzutki od zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P62 Napisano 18 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Terkotanie czyli praca bębenka, wyjątkowo głośna, oczywiście na wybiegu lub jak kręci się do tyłu. W innym rowerze mam 2x11 i niewiele co słychać 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Nie bedzie nadmiaru miejsca. Misisz zmienić bębenek na HG. Będzie terkotał identycznie jak obecny. Napędy 1xY tak mają. Sprawdz jeszcze łańcuch czy dobrze przełożony przez wózek przwrzutki i czy w odpowiednim kierunku. Wymiana bębenka to sprawa oczywista ale jest jeszcze pytanie czy w każdej piaście jest to możliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Najprawdopodobniej będzie potrzeba wymiany piasty albo całego koła. Aczkolwiek przy bębenkach starego typu są bardzo ciche jak również takie co terkoczą jak wściekłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Hm, spotkałem się z tematem co zrobić, żeby terkotał głośniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P62 Napisano 18 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Dzięki wszystkim za info i miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Mamy 3 rowery 1x12. W każdym bębenek terkocze inaczej. Shimano XT jest bardzo głośne, jeden DTSwiss średni a drugi cichutki. Dźwięk bębenka na luzie nie ma nic wspólnego z liczbą biegów. Same napędy jak nasmarowane, to są ciche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 (edytowane) Piasty microspline Shimano z serii SLX, XT i XTR nie terkoczą - są ciche. Jeśli terkoczą, to są zepsute 😄 *mają prawo terkotać przy kręceniu z niewielką prędkością. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez KSikorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Mam koło XT WH-M8120 i zapewniam - mechanizm wolnobiegu jest głośny od nowości. Może masz coś innego na myśli mówiąc o terkotaniu. W tym filmie można posłuchać - mam taki sam dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 10 godzin temu, KSikorski napisał: Piasty microspline Shimano z serii SLX, XT i XTR nie terkoczą - są ciche. Jeśli terkoczą, to są zepsute O kurcze, mam zepsuta piaste . Mam XT w fullu (12s) i terkocze calkiem glosno. Uzywam zamiast dzwonka. Przestaje pedalowac i pieszy od razu slyszy ze sie zblizam W szosach mam Novatechy (11s) i te prawie nie terkocza. Micro spline ma charakterystyczny terkot. Niektorzy terkocza z duma, zeby pokazac ze maja naped 12s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Jeśli terkocze to znaczy że coś nie pozwala się rozprężyć sprężynie, która odsuwa od siebie tarcze "ratcheta" gdy nie podajemy mocy. To znaczy, że tarcze o siebie trą, tak jak w ratchetach DT Swiss. Tylko że w Shimano te tarcze są aluminiowe, a nie stalowe. Zatem... dość szybko Ci się wytrą. Chyba że... od 2019 roku coś się zmieniło w ich konstrukcji. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez KSikorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 @KSikorski to mnie troche zaniepokoiles 😓. Musze sie przyjzec tematowi. Ja preferuje piasty nieterkoczace. Full to moja pierwsza piasta z micro splin, wiec myslalem ze to cecha, nie awaria . Tu na forum ktos wspominal o chrakterystycznym dzwieku micro splina, wiec myslalem ze tak ma byc🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 W DT Swiss ratchety są stale dopychane przez sprężyny. W Shimano sprężyny ratchety od siebie ODPYCHAJĄ - tak by nie miały kontaktu w czasie jazdy "na luzie". Tym co je dopycha jest spiralny mechanizm śruba/nakrętka. Im mocniej ciśnie się korbą tym mocniej ratchety się ściskają. Zapewnia to wielokrotnie większą siłę docisku niż jakakolwiek sprężynka, dlatego tarcze mogą sobie być aluminiowe i drobnoząbkowe - są tak mocno dociskane że wytrzymują. Wadą tego rozwiązania jest duża podatność na zabrudzenie. Jest to dość dobrze uszczelnione, ale jakikolwiek paproch w tym mechaniźmie może spowodować przykre konsekwencje. Shimano w ogóle nie zaleca serwisu tego mechanizmu (na pierścieniu osadczym jest napis "do not open" czy jakoś tak), tylko oferuje kompletny bębenek z mechanizmem jako część zamienną. Niemniej jest to w pełni rozbieralne i serwisowalne, ale wymaga higieny podobnej jak przy serwisie amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Do obejrzenia cały film ale najpierw zacząć od 4,10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Dokładnie o to chodzi. Ja miałem piastę XT i prosto z pudełka miała już ten ciemny pierścionek zamiast kremowego i chodziła cicho jak w 4:50 przywołanego filmu. Z tą różnicą że u mnie ta cichość działania utrzymywała się przez ponad 5000km z jednym, prewencyjnym serwisem po drodze. Może na tym polega jakościowa różnica między piastami XT i SLX. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez KSikorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P62 Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Może by ktoś podpowiedział jaka piasta z bębenkiem shimano/sram pod oś32H 112/148, nie zależy mi na napisie lecz na jakości. Jakaś średnia półka cenowa. Co byście polecili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Novatec D902SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi