marekdam1 Napisano 18 Czerwca 2023 Autor Napisano 18 Czerwca 2023 Jeszcze jedno mnie zastanawia, czego nie poruszyłem: jak w przypadku rowerów crossowych wygląda pozycja kręgosłupa i głowy i jaki to może mieć wpływ na kręgosłup szyjny? Miałem z nim pewne przejścia i zastanawiam się, czy mogą być problemy. Zawroty głowy na rowerze nie byłyby czymś dobrym. Cytuj
PiSmatol Napisano 19 Czerwca 2023 Napisano 19 Czerwca 2023 Pozycja kręgosłupa, głowy, karku, zawroty głowy - to są kwestie zależne od odpowiedniego doboru rozmiaru ramy i jej geometrii w stosunku do warunków w jakich użytkujemy rower (lepiej nie jeździć szosą po bezdrożach, a na MTB nie pokonywać leżac na kierownicy 100km po asfalcie). Ogólnie rowery krossowe mają Pozycja kręgosłupa, głowy, karku, zawroty głowy - to są kwestie zależne od odpowiedniego doboru rozmiaru ramy i jej geometrii w stosunku do warunków w jakich użytkujemy rower (lepiej nie jeździć szosą po bezdrożach, a na MTB nie pokonywać leżac na kierownicy 100km po asfalcie). Ogólnie rowery krossowe mają chyba najlepszą możliwą geometrię do jeżdzenia casualowego miasto/lasy, co nie zmienia sprawy że rozmiar roweru trzeba starannie dobrać do rozmiaru swojego ciała. 1 Cytuj
marekdam1 Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Napisano 22 Czerwca 2023 Powracam do tematu, naoglądałem się jutuba i chyba wjedzie ten Trek Interesuje mnie natomiast kwestia opon, bo nigdy nie jeździłem na crossie/gravelu, a jedynie na mocarnych continentalach do MTB. Tam problemu z wywrotkami nie było, do tego jeszcze trzymałem rezerwę w dętce dla dodatkowej amortyzacji. Jak opony crossowe wypadają na szuterku i/lub w terenie? Rozumiem, że zjazd z Kasprowego odpada i nie planuję, ale patrząc realnie, czy co, to znajdę stockowo w Treku Dual Sport 3 gen. 5 jest wywrotne poza asfaltem? Jak z przyczepnością np. podczas szybszych zakrętów na małych kamyczkach? Może warto pomyśleć o kupieniu jakichś oponek wraz z rowerem już od razu w sklepie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi