jgx Napisano 14 Czerwca 2023 Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Cześc od niedawna jezdze na zelektryfikowanym przez siebie rowerze 700c z silnikiem jak w tytule z baterią 14A 48V czyli silnik na niecałe 350W. Sterownik teoretycznie powinien być do niego ok. 15A ja kupiłem 20A i parametrem C5 na 05 obniżyłem do ok. 14.5A (chyba). Kilka pytań: 1 - czy dobrze rozumuje że jak nie mam amperomierza to mogę się zorientować na ile mam obcięty sterownik w ten sposób że: mierze napięcie aku i jest np 50V na manetce na maxa wyświetlacz pokazuje mi poboru ok. 720W czyli 720/50 czyli sterownik mam obcięty do 14,4A? (oczywiście wszystko w przybliżeniu) - tak to jest? 2 - jaka temperatura silnika jest bezpieczna dla takiej przekładniówki - gdzieś tu czytałem że do 120 st ale to mi się wydaje dość dużo - możecie coś podpowiedzieć? 3 - na ile mogę sobie pozwolić na takim małym silniku z prądem. Gdzieś tu czytałem że prąd silnika nie zabije tylko temperatura. W takim razie czy np ustawiając mój sterownik na 100% czyli 20A i ładując w silnik ok 1KW (20x50V) teoretycznie mogę jechać cały czas dopóki temperatura silnika nie osiągnie granicznych bezpiecznych wartości np 100st.C a pózniej odpuszczam i jade spokojnie albo nawet wyłączam wspomaganie ? Czy to tak nie działa i taki przewymiarowany prąd (20 zamiast 14-15) zabije silnik nawet jeśli nie będę go przegrzewał? Edytowane 14 Czerwca 2023 przez jgx Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi