_Janush Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Hej Jeżdżę na hexagonie 7 rocznik 2019 Jestem zdecydowany na wywalenie mojego "uginacza" Suntour xcm 100mm zwykła sprężyna Większość jeżdżę po asfalcie sporo też po lesie czy szutrze, wiadomo jak z jazda po kamieniach w takim przypadku dlatego nie ma tego przesadnie dużo Z racji że większość czasu amor i tak jest zablokowany chce kupić sztywny widelec I tu chciałbym poznać wasze zdanie Na oku mam Bxt z Ali - około 500pln - sztywna os - rura tapered Aczkolwiek to jest zabawa w wysyłke z Chin I nie wiem jak wygląda gwarancja jeśli takowa istnieje hah Mosso m5 fcb -599 pln -niestety qr ale do tej pory mam i żyje -rura prosta aczkolwiek stery i tak pewnie zmienię Na pewno mam rękojmię Ma/miał ktoś któryś z widelców? Ewentualnie może jakieś inne chiniole np. Toseek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Jak nie masz ramy z główką tapered, to nie kupuj takiego widelca. Jak kupisz widelec na sztywną oś, to będziesz musiał zmienić piastę i przepływać koło albo kupić nowe koło. Więc nie masz dużego wyboru. Zmierz wysokość os do korony swojego widelca i kupowanego oraz sprawdź max szerokość opony w nowym. O może być niespodzianka. Edytowane 14 Czerwca 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Przy taperze i sztywnej osi musisz kupić stery tapered i koło pod sztywną oś. Najtaniej wyjdzie widelec z prostą sterówką, stalowy hi-ten w okolicach 120 zł, aluminiowy Force w przedziale 370 zł, później Mosso i karbony taperowane ze sztywną osią. Ja wszystkie swoje i nie swoje rowery przerabiam pod sztywny widelec. Przykłady 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Kilka lat jeździłem na aluminiowum Accent. Jeżeli jest dostępny to polecam, a jeżeli nie to Force czy Mosso też będą dobre. Nie kombinuj z Tapered czy sztywną osią. Nie ma to znaczenia przy takiej klasie roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Janush Napisano 14 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Z sztywna osią nie byłoby problemu bo koła mam wymienione i mam do nich wszystkie adaptery. Ogólnie w tym krossie coraz mniej krossa 😅 ale wydaje mi się że bardzo dobrze Chyba najlepszą opcją będzie mosso ewentualnie stalowy na początek potem na karbon przejść. O aluminiowych słyszałem że bardzo wszystko przenoszą z racji na sztywność, a ja śmigam też po lesie i sporadycznie kamienie się zdarza. Zawsze można potem kombinować z oponami O geometrię absolutnie się nie boję bo obecny zawsze blokuję ugięty. Mój ac ma rzekomo 520mm a mosso m5fcb 430mm, geometria się sporo zmieni ale to nie problem 8 godzin temu, Sobek82 napisał: Przy taperze i sztywnej osi musisz kupić stery tapered i koło pod sztywną oś. Najtaniej wyjdzie widelec z prostusterówką, stalowy hi-ten w okolicach 120 zł, aluminiowy Force w przedziale 370 zł, później Mosso i karbony taperowane ze sztywną osią. Ja wszystkie swoje i nie swoje rowery przerabiam pod sztywny widelec. Przykłady Powiem ze zaciekawiliście mnie tym stalowym 😁 Co byście polecili accent za 120 jest dobry? Jest jeszcze coś wartego uwagi? Cena nie gra największej roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Daj sobie ze stalą. 3 lata jeździłem po trasach XC z aluminiowym widelcem. Wtedy jeszcze na kołach 26' i Race King 2.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Accent i Mosso odpadają ze względu na krótkie AC, jedynie Force ma sens ze swoim AC 475mm, jest też Force karbonowy z AC 485mm ale kosztuje jeden tysiąc pe-el-enów. Szukaj czegoś w okolicach AC powyżej 480mm, przy krótszym AC rower będzie miał mocno zaburzoną geometrię, prowadzenie roweru mocno się zmieni, estetyka roweru również ucierpi. Ja bym brał coś stalowego, mimo wszystko stal coś tam pracuje a aluminium to taki młotek który na dziurach będzie walił po nadgarstkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Fajnym widelcem jest Marin Pine Mountain, AC 505mm, jedyny minus to że rozstaw osi widelca jest 110mm, ale to można obejść przez wymianę piasty która jest dostępna w tym samym sklepie co wideł, w Motor-Land. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Janush Napisano 14 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Ten kolor zdecydowanie bardziej będzie bolał niż zmiana geometrii 😉 Ja i tak jeżdżę większość czasu na zablokowanym do końca amorze Niestety o Force trudno, myślę czy nie wziąć na początek stalowego Accenta bo tego aluminiowego z prostą rura nie widziałem Accent ma ac 450mm wiem że różnica jest spora ale nie wydaje mi się że może być aż tak źle 😀 52 minuty temu, leejoonidas napisał: Accent i Mosso odpadają ze względu na krótkie AC, jedynie Force ma sens ze swoim AC 475mm, jest też Force karbonowy z AC 485mm ale kosztuje jeden tysiąc pe-el-enów. Szukaj czegoś w okolicach AC powyżej 480mm, przy krótszym AC rower będzie miał mocno zaburzoną geometrię, prowadzenie roweru mocno się zmieni, estetyka roweru również ucierpi. Ja bym brał coś stalowego, mimo wszystko stal coś tam pracuje a aluminium to taki młotek który na dziurach będzie walił po nadgarstkach. Widget spanWidget span Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Force jest dostępny https://2wheels.pl/produkt/force-mtb-29-widelec-1-1-8-ahead-alu-disc/ https://www.rowerowaholandia.pl/p105919-widelec-force-mtb-29-czarny-polysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 45 cm do koła 29 cali po amorze 100 mm to jest za mało , za nerwowo, a korbą głaskać można żaby. w ramach pod 8 cm nie miałem niżej niż 46,5 albo 47, 5 i te rowery miały suport nisko. Potem wskoczyła Salsa Chromoto i jej długość była idealna… Nie tylko długość ale działanie. Mam dwa leżakujące karbony, i jedną Salsę, jeździ Salsa. Jest stalowa odpowiedź na trudny teren jest inna, odczuwalnie. Przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Nie wiem czy nie bedziesz musiał kupić sztywnego pod koło 29, by nie zmienić geometrii, szczerze? ja bym się w to nie pchał. Kup sobie rockshox xc30 coil i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Janush Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Patrzałem i jak będzie te 475 to nie zmienia się jakoś bardzo ale te 505 marina byłoby fajne Z piasta nie byłoby problemu bo mam przejściówki Na olx znalazłem względnie blisko mnie tego marina nowego ze sklepu w fajnych pieniądzach Nic tylko go przemalować Jak z jego jakością? Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi