Roballinho Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Mój 10-letni syn po przygodzie z bmx-em zapragnął dirtówkę. Kupiłem ramę Dartmoor two4player i teraz nadszedł czas na amortyzator, a na tym temacie to ja się już nie znam i potrzebuję pomocy. Kompletnie nie wiem co kupić poza tym, że na 26era i o skoku max. 100 mm. Budżet mam w granicach 600-700 zł, więc cudów nie oczekuję. Amortyzator nie będzie mocno katowany, to dopiero początki zabawy, no i młody ma zaledwie 25 kg. Są jakieś opcje warte uwagi w tej cenie? Pod uwagę biorę też używkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Stary RS pike / argyle lub revelation. Ciężko znaleźć nie zajechane, ale w amorze do takiego roweru najwazniejsze jest aby nie był popękany, krzywy i mial sztywną oś. Reszta schodzi na drugi plan. Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Dorzucę Manitou Circus, które można nawet nowe kupić czasami w promo/wyprzedaży na portalach brytyjskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Circus to jest najbardziej prawidłowy, ale pod zawodnikiem 25kg to się nie ugnie. Choć to do skakania, ale przy tych parametrach to tanie powietrze tylko daje szansę na zachowanie inne niż widelca sztywnego - bo nawet miękka sprężyna będzie poza zakresem a fabryka daje super twardą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Dlatego trzeba powietrznego Circusa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Aaa, zapomniałem dodać, że sporym ograniczeniem jest prosta sterówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 A taki sprężynowiec na początek nie wystarczy? https://ambike.pl/amortyzator-rst-dirt.html Czy raczej lepiej omijać RST szerokim łukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 (edytowane) @Roballinho omijać RST szerokim łukiem. Rzuciłem okiem na szybko po olx i mega bieda ze starymi, dobrymi Rock Shox'ami. więc również przychylałbym się do Manitou Circus'a. Nie patrz na żadne powietrze... Tzn. fajnie jakby miał, to będzie lżejszy, ale w amorze do tego sportu istotna jest sztywność i wytrzymałość, a nie to jak bardzo miękki będzie. Sam jestem lekki i we full'u, w Domain'ie wymieniałem sprężynę na najbardziej miękką, ale w streetówce zaś mam Argyle, które jest twarde jak beton i tak ma być. P.S. Amory o których wspominamy ważą 2,4 - 2,5 kg, co nie jest zbyt niską wagą, ale 3kg w RST mnie zniszczyło. Przecież ten dzieciak przeleci przez kierownicę nawet bez przedniego hamulca gdy tylko przechyli się na przód Edytowane 16 Czerwca 2023 przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi