wysoczanin Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Witam! Piszę z prośbą o pomoc w wyborze innego siodełka. Na rowerze jeżdżę rzadko, ale jak już jadę to w efekcie mam problem z oddawaniem moczu - ból i pieczenie. O ile dobrze pamiętam nawet przy odległości 5km się problem pojawiał, a obecnie wole nie próbować i staram się jechać na stojąco większość czasu. Miał ktoś taki problem też? Przerostu prostaty nie mam. 193 cm wzrostu, 110 kg wagi (waga waha się od 90kg - 110kg) Ktoś coś pomoże? Fajnie gdyby siodełko pasowało w miarę stylistycznie do rower górskiego. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Nikt Ci nie pomoże, bo siodełko to indywidualna sprawa. Musisz je dopasować do Twojego tyłka. Trzeba zacząć od pomiaru kości. Co do Twojego problemu. Byłeś z tym u lekarza? Brzmi to dziwnie. Te 5 km ile jechałeś? 15 minut? Przez taki czas, to pewnie siedząc na stalowej rurce, przeciętny człowiek by nie miał takiego problemu. Pokaż zdjęcie od boku jak masz je ustawione. Wśrod "niedzielnych rowerzystów", pełno jest jakiś dziwnych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 A jakie konkretnie masz teraz siodło? Z dziurą czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 8 godzin temu, ChuChu napisał: Nikt Ci nie pomoże, bo siodełko to indywidualna sprawa. Musisz je dopasować do Twojego tyłka. Trzeba zacząć od pomiaru kości. Co do Twojego problemu. Byłeś z tym u lekarza? Brzmi to dziwnie. Te 5 km ile jechałeś? 15 minut? Przez taki czas, to pewnie siedząc na stalowej rurce, przeciętny człowiek by nie miał takiego problemu. Pokaż zdjęcie od boku jak masz je ustawione. Wśrod "niedzielnych rowerzystów", pełno jest jakiś dziwnych pomysłów. Tak mi się kojarzy, że nawet po 5km mi się to działo, ale wolę teraz nie testować. S&M to nie moje klimaty Przeciętny to chyba masz na myśli 60-70 kg chłopka, a nie 110 kg chłopa. A jakie konkretnie masz teraz siodło? Z dziurą czy bez? Mam takie jak fabryka dała. Zrobię jutro foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 19 godzin temu, wysoczanin napisał: Fajnie gdyby siodełko pasowało w miarę stylistycznie do rower górskiego. Siodełko ma pasować do twojego dvpska a nie wyglądem do roweru Zmierz sobie rozstaw kości kulszowych, od tego trzeba zacząć - znajdziesz w internecie jak to prowizorycznie zrobić z użyciem pianki florystycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Może być też tektura falista. Lepsza opcja to dobry sklep i pomiar kości. A co do piekącego problemu - to nie jest normalne i raczej zajrzyj do ornitologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Cytat A co do piekącego problemu Może wystarczy umyć 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Godzinę temu, spidelli napisał: Może być też tektura falista. Lepsza opcja to dobry sklep i pomiar kości. A co do piekącego problemu - to nie jest normalne i raczej zajrzyj do ornitologa. Ornitolog zagląda do dziupli na pierwszej wizycie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Dałem buźkę bo żart mi się spodobał ale w zaden sposób nie chcę umniejszać rangi problemu. Kolega OP powinien się skonsultować lekarsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Owszem. Pisałem o tym w swoim pierwszym poście. Nie uważam żeby to było normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 (edytowane) Hehe, dzięki Panowie, ornitolog zaglądał w dziuplę i wszystko ok:d Na moto mi się to nie dzieje, na starym rowerze też, ale odkąd mam nowy rower takie rzeczy się dzieją niestety:P (druga sprawa, że robiąc masę trochę przeholowałem, a teraz zjechać nie mogę) Zobacze w necie jak zmierzyć rozstaw kości kulszowych, a najlepiej poszukam jakiegoś sklepu w okolicy;) Sorki fotki nie podrzucę dziś bo znorany po robocie;/ Dzięki za odpowiedzi i uważajcie na swoje dziuple bo widzę tu zapędy dendrofilskie 🤣 Edytowane 13 Czerwca 2023 przez wysoczanin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 I oby korniki nas omijały 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 No to jeżeli tak nie było, to ja strzelam złe ustawienie siodełka. Wrzuć fotki jak będziesz miał czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Siodło miękkie? Gacie z wkładką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Witam! Byłem dziś w rowerowym i mieli takie urządzenie z pianką do mierzenia, wyszło 135mm. Co teraz?:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Szukaj siodełka o tej szerokości. Weź też pod uwagę kształt, bo te 135 mm raczej sprawdzi się przy bardziej płaskim siodełku (patrząc od tyłu). Ja nie wiem, czy moje stare było za wąskie czy za bardzo w łuk - brzegi opadały za nisko, przez co zbyt miękka wyściółka wciskała mi się tkanki miękkie. Może warto kupić z opcją wymiany, nie wiem kto poza Bontragerem ma taki system - przetestujesz sobie kilka i coś na pewno wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 A nie dodaje się do tego wyniku? Bo to urzadzonko co mierzyło to było z firmy Specialized i pomimo tego ze zmierzyło 135 to wynik był 155, ze takie siodełko trzeba dobrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 A to możliwe, myślałem że podali Ci wartość końcową, tak jak mi. Lepiej już mnie nie słuchaj 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 W dniu 13.06.2023 o 07:41, Mihau_ napisał: Siodełko ma pasować do twojego dvpska a nie wyglądem do roweru Zmierz sobie rozstaw kości kulszowych, od tego trzeba zacząć - znajdziesz w internecie jak to prowizorycznie zrobić z użyciem pianki florystycznej Zmierzone, patrz wyżej...co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Do 135 dodajesz ~20mm i szukasz siodełka o mniej więcej takiej szerokości, później już dochodzisz do docelowego modelu metodą prób i błędów. Przy tej szerokości fajnie byłoby zacząć od specialized power comp, ewentualnie bardziej budżetowo bontrager verse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Czyli jednak się dodaje z 20mm;) Już Cb nie słucham spidelli :PPP Kurcze a jakichś tanszych opcji nie ma bo jak zobaczylem te ceny specjalized to na moje niedzielne jezdzenie nie wywale tyle na siodelko;) A żelowe w ogole warte uwagi? Ja naprawdę rzadko wyjeżdżam jednośladem, przynajmniej tym co trzeba pedałować:P Edytowane 29 Czerwca 2023 przez wysoczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Może z wygodnym siodłem się przekonasz do roweru 🤔 Ale mniej nie słuchaj 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wysoczanin Napisano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Można prosić konkretne przykłady siodełek z dobrą opinią w rozmiarze 155mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Generalnie siodełek się nie poleca bo ile tyłków tyle wygodnych siodełek ale możesz przetestować Specialized Bridge Comp - ja mam Specialized Bridge Sport, które jest delikatnie twardsze i cięższe ale to właśnie Comp jest bardzo często chwalony za wygodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Wtb, Ergon, może cos z Selle italia lub Spec. Z tym warto się zapoznać. Edytowane 13 Lipca 2023 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi