PiotrWie Napisano 20 Czerwca 2023 Napisano 20 Czerwca 2023 Zobaczysz jak Ci się będzie jeździć, Masz inne proporcje niż dorosły bo jeszcze rośniesz - te proporcje są bardziej zbliżone do dorosłej kobiety niż dorosłego mężczyzny dlatego sugerowałem damski model. Cytuj
Krzychups Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Napisano 23 Czerwca 2023 Witam, mam rower przy sobie. Czy trzeba uzupełniać olej w amortyzatorze? Jak tak to pewnie nie będę mógł potem oddać (w razie jakby coś nie pasowało). Pozdrawiam Cytuj
XC100S Napisano 23 Czerwca 2023 Napisano 23 Czerwca 2023 Nic takiego nie rób. Jeżeli liczysz się ze zwrotem to nie ubrudź łańcucha. hamuj też nie ostro. Jakie pierwsze wrażenie? Cytuj
Krzychups Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Napisano 23 Czerwca 2023 Jak przyjechałem do domu to padał deszcz... Muszę jutro ustawić zawieszenie i wytrzeć łańcuch z nadmiaru smaru. Kolorystyka mi się podoba. No i rzeczywiście jest te sprzęgło (a w specyfikacji nie pisze). Cytuj
Krzychups Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Napisano 28 Czerwca 2023 Witam, mam jeszcze jedno pytanie. Jak z serwisowaniem tego roweru (do deca mam bardzo daleko, nie moge znalezc nigdzie instrukcji obsługi)? Co ile trzeba sprawdzać różne rzeczy w rowerze? Jest sens nauki serwisowania podstawowych rzeczy w rowerze (jak tak to uczyłbym się na starym, jak coś zepsuje w nim, to sie nic nie stanie, a i tak go sprzedawać nie będę)? Czy dawać ten rower do normalnego serwisu? Jakie rzeczy musiałbym kupic, jeżeli bym się na to zdecydował? Jestem zdany sam na siebie, ponieważ moi rodzice kompletnie się na tym nie znają. Jakby się czuł kupujący, biorąc rower serwisowany przez dziecko? Jak coś to mam jeszcze trochę kasy. Proszę o pomoc. Cytuj
PiotrWie Napisano 28 Czerwca 2023 Napisano 28 Czerwca 2023 Podstawowy serwis roweru jest jak najbardziej do zrobienia samodzielnie, wszelkie tutoriale są w internecie. Przeczytaj tylko warunki gwarancji - często jest wymagany 1 serwis, najczęściej po 200km. Ja za ogarnianie roweru zabrałem się mniej więcej w twoim wieku i przydawało mi się to przez całe życie. Cytuj
XC100S Napisano 28 Czerwca 2023 Napisano 28 Czerwca 2023 Benzyna ekstrakcyjna lub rozpuszczalnik nitro, w sumie co tańsze. Do płukania i czyszczenia łańcucha. Kombinerki do rozpięcia i zapięcia łańcucha. Dwie szczoteczki od mycia zębów. W aerozolu zmywacz do hamulców samochodowych. Do tarcz hamulcowych, co jakiś czas, np raz w tygodniu. Po 30 godzinach czystej jazdy powinno się zdjąć lagi dolne, wyczyścić uszczelki i gąbki. Nasączyć je olejem i do środka na ślizgi smar. Popatrz na YT, wszystko jest proste i nauczysz się. Do dropera po odkręceniu nakrętki i wysunięciu "obrączki" teflonowej, do środka nalej oleju do łańcucha na mokre. Cytuj
Krzychups Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Napisano 28 Czerwca 2023 Dzięki. A ten slick kick to jest inaczej Sram Butter (ktore lepsze)? I czym różni się olej np 5 wt oraz 15 wt (czy tam samo w)? Cytuj
XC100S Napisano 28 Czerwca 2023 Napisano 28 Czerwca 2023 Smar wybierz który taniej dostaniesz. Olej, poszukaj na YT film jak to zrobić i który gdzie. To późniejszy temat więc jest czas. Cytuj
Gość Napisano 28 Czerwca 2023 Napisano 28 Czerwca 2023 Sram Butter jest produktem od RS. Slick Kick to mniej więcej taki odpowiednik. 5 od 15 różni się gestością. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi