Grin78 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Witam wszystkich forumowiczów, Jestem początkującym - jeśli chodzi o serwisowanie roweru. Chciałbym serwisować własne rowery - od regulacji po rozmaite wymiany/naprawy. W internetach jest multum poradników, artykułów dotyczących jak serwisować rower we własnym zakresie ale jak dla mnie trochę mało konkretów. Chciałby spytać was jako doświadczonych użytkowników od czego zacząć. Od razu powiem że nasze rodzinne rowery nigdy nie serwisowałem - nawet nie smarowałem ale i jeździliśmy rzadko w sezonie. Teraz uświadomiłem sobie po wizycie w warsztacie że trzeba na to wydać miliony monet ale z drugiej strony - wiem że sam mogę to wykonać - tylko zaczerpnąć wiedzy no i ... oczywiście mieć do tego niezbędne narzędzia. Poniżej linki do zdjęć moich rowerów - chcę pokazać jakie rowery mam i mechanizmy - przerzutki itd. Pierwsza rzecz co rozumiem trzeba kupić to stojak - taki wygodny żeby można było wygodnie pracować z rowerem. Jest stojak na przykład w lidlu: https://www.lidl.pl/p/crivit-stojak-montazowy-do-roweru-skladany/p100360836 Co myślicie o tym? Dodatkowa sprawa to narzędzia. Co muszę mieć na początek. Dodam że mój rower (szary) ma pogniecioną zębatkę przy mechanizmie korbowym, także muszę wyregulować i nasmarować przerzutki (wszystkie rowery), fajnie by było gdybym mógł sprawdzić jakość łańcuchu - czy jest zużyty, jak sprawdzić czy mam dobre linki, ew przesmarować ich itd itp. Tu widzę takie narzędzia dla serwisu roweru: https://allegro.pl/oferta/narzedzia-do-roweru-bike-hand-yc-735a-zestaw-19szt-12956560533 https://allegro.pl/oferta/profesionalny-zestaw-narzedzi-rowerowych-29-szt-11418132425?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=Y2Q4Y2Y0Y2ItMTBmZi00MTE1LTk5ODktNTU0ZGQyNjJiMzFlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=618c15fb-d17a-40d3-a4e7-29f663c34846 co myślicie? No i może jakiś poradnik - może książka, która pozwoli mi do niej się odwoływać Mój rower 26": https://drive.google.com/file/d/1cloEZBia3Qs5f0MZIjcBoUYP6G3ne8rl/view?usp=sharing Rower syna 24": https://drive.google.com/file/d/1M7toyuVtomtZox6dZ3-tLimDsQR0qbXA/view?usp=sharing Rower żony - nowy jest na razie ok 29": https://drive.google.com/file/d/189mdEdO7lhk8B3Aoqj0AArBFOgu02Bn5/view?usp=sharing Rower córki: https://drive.google.com/file/d/1EeVH1IsU1fBaZzGtFGW0wV5rj9MjHOJy/view?usp=sharing Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Stojak z lidla wystarczający do drobnych prac typu regulacja itp. Do łańcucha kup przymiar mierzący poprawnie. Z dostępnych w sprzedaży w PL są tylko 3 takie (park tool cc4, pedros chainchecker 2+ oraz shimano tl-cn42). Z narzędzi polecam oddać ciepły mocz na tanie zestawy, które tylko niszczą śruby i nakrętki i kupić sobie na początek zestaw solidnych imbusów oraz klucz do kaset+bacik, skuwacz łańcuha i jakieś obcinaczki do linek/pancerzy. Dodatkowo zestaw solidnych, długich łyżek do opon i przyzwoitą pompkę podłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sz.jablonowski Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 ja zaczynałem od podstawowych narzędzi ale bardziej działało to tak że kupowałem narzędzie które akurat było mi potrzebne bo mogłem sobie pozwolić na lepsze jakościowo, przez kilka lat się trochę tego nazbierało ja osobiście brałbym ten droższy zestaw bo te bikehand to często jednorazówki. stojak z lidla bedzie spełniał swoje zadanie, mam taki od 3 lat i wszystko działa, tylko zajmuje sporo miejsca po rozłożeniu. wiedza głównie z for, poradników internetowych i youtube, na książki szkoda pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) @Dokumosa Dzięki za info. A propos stojaka - ale taki może do jakichś napraw - typu zdjęcie korby, wymiana łańcucha itd - to już ten nie pasuje? Jaki byś poradził lepszy ale bez szału cenowego? 4 minuty temu, sz.jablonowski napisał: stojak z lidla bedzie spełniał swoje zadanie, mam taki od 3 lat i wszystko działa, tylko zajmuje sporo miejsca po rozłożeniu. no dobra jeśli wystarczy lidlowy na różne prace - nawet wymiany podzespołów - to ok Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Grin78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 46 minut temu, Grin78 napisał: Pierwsza rzecz co rozumiem trzeba kupić to stojak - taki wygodny żeby można było wygodnie pracować z rowerem. Jest stojak na przykład w lidlu: https://www.lidl.pl/p/crivit-stojak-montazowy-do-roweru-skladany/p100360836 Co myślicie o tym? Jak stojak w małym budżecie to albo lidl albo jula. Generalnie mam ten, który podlinkowałeś i jest spoko. Popatrz tylko w okolicznych sklepach bo widziałem go jakieś ~2 tygodnie temu stacjonarnie był za 179 46 minut temu, Grin78 napisał: Dodatkowa sprawa to narzędzia. Co muszę mieć na początek. Dodam że mój rower (szary) ma pogniecioną zębatkę przy mechanizmie korbowym, także muszę wyregulować i nasmarować przerzutki (wszystkie rowery), fajnie by było gdybym mógł sprawdzić jakość łańcuchu - czy jest zużyty, jak sprawdzić czy mam dobre linki, ew przesmarować ich itd itp. Tu widzę takie narzędzia dla serwisu roweru: https://allegro.pl/oferta/narzedzia-do-roweru-bike-hand-yc-735a-zestaw-19szt-12956560533 https://allegro.pl/oferta/profesionalny-zestaw-narzedzi-rowerowych-29-szt-11418132425?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=Y2Q4Y2Y0Y2ItMTBmZi00MTE1LTk5ODktNTU0ZGQyNjJiMzFlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=618c15fb-d17a-40d3-a4e7-29f663c34846 co myślicie? Daj sobie spokój z zestawami, kompletuj potrzebne elementy samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 11 minut temu, Dokumosa napisał: Z narzędzi polecam oddać ciepły mocz na tanie zestawy, które tylko niszczą śruby i nakrętki i kupić sobie na początek zestaw solidnych imbusów oraz klucz do kaset+bacik, skuwacz łańcuha i jakieś obcinaczki do linek/pancerzy. Dodatkowo zestaw solidnych, długich łyżek do opon i przyzwoitą pompkę podłogową. pompkę mam już i klucz do odkręcenia korby dzięki więc będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Lidlowy stojak spokojnie wystarczy do rozebrania i ponownego złożenia roweru, nie jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Ale z odkręcaniem suportu na tym stojaku bym nie ryzykował. Generalnie do wielu czynności będzie potrzba oparcia roweru o podłoże - ten stojak może przytrzymać rower żeby się nie przewrócił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Ja kupowałem narzędzia na bieżąco. Miałem konkretną rzecz do zrobienia, brakowało mi czegoś, to kupowałem. W przypadku amatorskiego serwisowania można kupować niektóre narzędzia z dolnej półki bo będziemy ich używać sporadycznie. Np. klucz do kaset - ja używam go mniej więcej 2 razy na rok. Ale już np. klucze imbusowe warto kupić porządne. Stojak mogę polecić ten: https://www.decathlon.pl/p/stojak-serwisowy-do-rowerow-elite-team/_/R-p-X8539657?mc=8539657 Czy chcesz tyle wydać to już Twoja decyzja. Ja używam go od 2-ch lat i jestem bardzo zadowolony - solidny, stabilny, kawał metalu. Edytowane 11 Czerwca 2023 przez chrismel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Ale z odkręcaniem suportu na tym stojaku bym nie ryzykował czyli co jednak lidlowy nie bardzo pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) po prostu zdjąc rower i odkręcić. stojak nie pozwoli na mocniejsze dokręcenie , odkręcenie Edytowane 11 Czerwca 2023 przez kamilodirt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Na lidlowskim dokręcenie pełnym momentem (ok. 40 Nm) suportu nie stanowi problemu. Ale już odkręcenie zapieczonego suportu (stalowego) to już inna bajka. Chyba żaden stojak tego nie wytrzyma. Tam się często używa dłuuugiej przedłużki (i nie zawsze puszcza). Albo klucza udarowego (to akurat lidlostojak może by i wytrzymał, nie próbowałem). Do amatorskiego użycia to naprawdę znośny stojak (łapka mogłaby być trochę lepsza) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Mi się wydaje, że na zdjęciach widzę wolnobieg, czyli podstawowa sprawa to klucz do wolnnobiegu. Niech mnie ktoś poprawi 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Po za Trekiem to chyba wolnobiegi. Ale z punktu widzenia narzędzia, to nie ma znaczenia, klucz jest ten sam (jeśli to shimanowskie wolnobiegi, bo inne wymagają czasem bardziej egzotycznych kluczy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 no tak to chyba mam wolnobiegi ale też musicie na mnie dać poprawkę - początkujący jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 16 godzin temu, Grin78 napisał: czyli co jednak lidlowy nie bardzo pasuje? Stojak z prawdziwego zdarzenia kosztuje więcej niż wartość większości rowerów, które chcesz serwisować. Chyba nie o to chodziło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Czyli stojak z Lidla będzie w sam raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 no dobra już jestem pewny co do stojaka wezmę z lidela wiadomo że taki prawdziwy do serwisu ale raczej otwierać serwisu rowerowego nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 nabyłem stojak za 179 w lidlu jeszcze jest w niektórych sklepach, opowiem o efektach później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Tu masz taką niebieską rączkę do zaciskania po ustaleniu wysokości - nie skręcaj za mocno bo ja połamałem tą rączkę przy pierwszym skręcaniu bo za mocno chciałem to zacisnąć "coby się nie obniżyło przypadkiem" ☹️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Ja klucze do kaset, korb, czy suportu HT na sztuki na allegro kupowałem albo na aliexpress. W zależności co potrzebne. Bacik do kasety sam sobie zrobiłem. używam raz na parę lat i jakościowo pewnie jest i tak lepszy niż najtańszy z allegro. Do tego solidne imbusy, zestaw kluczy płaskich i nasadek w skrzynce Parkside chyba 104 elementy. Co do stojaku to w garażu pod sufitem mam hak i jak trzeba podregulować przerzutkę to wieszam rower na sznurku za siodełko. Plus taki, że sznurek, właściwie lina przydaje się a to do przenoszenia pralki, a to zimą przy kuligu. A stojak jest dość drogi i w ciul miejsca zajmuje Zestaw w walizce fajna sprawa. Jak weźmiesz jakiś klucz to widać potem w tej walizce czego brakuje. Jak masz na sztuki to trzeba się pilnować żeby nie pogubić Tyle, że z tego zestawu 50% kluczy nie będzie pasowało do twojego roweru. Na początek to kup zestaw najpotrzebniejszych kluczy, najlepiej na sztuki w zależności co potrzeba. A resztę z czasem skompletujesz. Uniwersalny zestaw nasadek z żabką w walizce lub kluczy płaskich można kupić, to zawsze się przyda. Te stojaki z Lidla czasem na wyprzedażach artykułów przemysłowych się trafiają, Co prawda długo na takie promocje trzeba polować, cena czasem o kilkadziesiąt procent może być niższa. Edytowane 14 Czerwca 2023 przez bob555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grin78 Napisano 14 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 11 godzin temu, Greg1 napisał: Tu masz taką niebieską rączkę do zaciskania po ustaleniu wysokości - nie skręcaj za mocno bo ja połamałem tą rączkę przy pierwszym skręcaniu bo za mocno chciałem to zacisnąć "coby się nie obniżyło przypadkiem" ☹️ oOOO dziękuję za uczulenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mo4km Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Witam, wprawdzie autor pytał dawno i przypuszczam, że stojak już zakupił w lidlu, aczkolwiek z doświadczenia polecam stojak z action. Jest tańszy od lidlowego i z czystym sumieniem mogę go polecić, a używam go kilka miesięcy. Solidny, ciężki. Na żywo lidlowego nie widziałem, ale po zdjęciu wydaje się bardziej chiński niż ten z action. Zaciski ma aluminiowe i nawet mocno dociągnięte nie pękają. https://www.action.com/pl-pl/p/3200151/stojak-do-naprawy-rowerow-walfort/ Edytowane 4 Lipca 2023 przez mo4km brak jednej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Z czego są łączniki rur i łapa? Alu czy plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Na pewno plastik, to podróba lidlowego. Kupuję tam jakieś drobiazgi bo ostatnio u nas w Gryfinie otworzyli, sprawdzę go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi