oleek Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Chciałbym wymienić amortyzator na lepszy od suntoura xcm 32.Troche poczytałem i chyba kupię RS Golda 35rl. Teraz pytanie: aktualnie w rowerze mam wysokość ok.55cm przy skoku120mm,żeby utrzymać ta wysokość musiałbym wsiąść Golda że 140mm skoku.Dane sprawdzone tu https://www.bike-components.de/en/RockShox/35-Gold-RL-DebonAir-Boost-29-Suspension-Fork-p76080/ Czy taki skok nie zaszkodzi ramie?Producent tego roweru do modelu wyższego zakłada ten amor ze skokiem 120mm.Dodam że nie jestem ciężki- 67kg Jazda bardziej leśno rekreacyjna ,czasem cięższy teren ale na spokojnie🙂Może ktoś coś więcej o tym widelcu napisze? Wszelkie sugestie mile widziane.Budzet to maks 2000pln oś boost główka tapered skok 120-140mm? Wysokość ok.55cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Jeżeli całkowita długóśc widelca jest taka sama, to nic się nie stanie. Chodzi o kąt względem podłoża, a nie skok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Nie kupuj szmelcu w postaci 35 gold. Za taką kasę kupisz Revelation'a o skoku 120 (czy jaki tam sobie życzysz ale zwiększanie skoku zmienia geo ramy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Jeśli ten revelation o skoku 140mm ma taką samą wysokość jak mój Suntour że 120 mm to chyba raczej nie zmienię geometrii? Czy się mylę . Revelation przy skoku 120 mm jest niższy od suntoura 120mm o 2 cm prawie.Dane stąd: https://www.bike-components.de/en/RockShox/Revelation-RC-DebonAir-Boost-29-Suspension-Fork-p76134/ Dlatego chcę widelec z większym skokiem żeby utrzymać geometrię (wysokość główki ramy) . Czy źle do tego podchodzę? Proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 XCM32 29" 120mm ma wymiar CTA 537mm czyli dokładnie tyle samo co Revel 120mm. XCM32 boost 120 ma 541mm XCM34 boost 120 ma 549mm Tak więc jeśli masz 32 to skok 120 bym zostawił. BTW poszukaj sobie Revela w lepszej cenie. Nawet w PL po 1500 można znaleźć a poza granicami niedawno kupowałem po 199EUR+25EUR przesyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 To dlaczego jak mierze tego suntoura wychodzi mi 555mm??Coś robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Nie mam pojęcia. Bazuję na danych jednego i drugiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Od 2020 wszystkie Revele 29" mają wysokość 551 mm przy skoku 140 mm: https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2023-front-suspension-oil-air-coil-token-specifications-english.pdf https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2022-front-suspension-oil-air-coil-token-and-specifications-english.pdf https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2021-front-suspension-oil-air-coil-token-and-specifications-english.pdf https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2020-front-suspension-oil-air-coil-token-specification-english.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Bo revel boost nigdy się nie zmienił - to ciągle ten sam amortyzator jest (poza uszczelkami kurzowymi oraz sealhedem popychacza tłoka spreżyny powietrznej). Nie mniej jednak rozchodzi się o XCM'a 32 o skoku 120. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Może ten Suntour trzeba zmierzyć z ugieciem wstępnym np wsiąść na rower?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Nie. Z ugięciem podawany jest wymiar 507mm dla XCM32 120mm. W każdym razie zmieniając na RS raczej trzymałbym się skoku 120-130mm. XCM ma też offset większy o 4mm co jest nie do zauważenia podczas jazdy. Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 No to nie wiem ,teraz jak mierzę to 535 ma ale nie do osi koła tylko do zakończenia goleni a do osi 555??? Masakra jakaś żeby tyle problemów z widelcem było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 A nie jest to tak, że przy tym samym skoku i kole różnice w wysokościach będą kosmetyczne, czyli pomijalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Ale to wychodzi 2 cm różnicy wg mnie sporo. Dokumosa możesz dać linka? bo nigdzie nie mogę znaleźć tego wymiaru dla suntoura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Ja strzelam że różnice są nawet większe, jak producent używa tej samej ramy w kilku modelach różniących się widelcem... Większy skok, to też większy SAG. Trochę się to wyrównuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) @oleek wymiary_amortyzatorow.pdf (sgl.pl) IMHO albo mierzysz nie to co trzeba, albo sutoury tak trzymają wymiary. 12 minut temu, chudzinki napisał: A nie jest to tak, że przy tym samym skoku i kole różnice w wysokościach będą kosmetyczne, czyli pomijalne? W przyp. suntoura zależy jeszcze od średnicy goleni oraz ich rozstawu. @ChuChu Jak przy SAGu jesteśmy to w przyp. sprężynowego XCMa SAG jest wartością losową (poza masą użytkownika wpływa na to jeszcze kilka innych czynników). W przypadku RSa można sobie ustawić jaki się chce. Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Mierzę od dołu główki ramy do osi kola. Co myślicie o yari ,130 mm ma wysokośc 551. Na papierze by pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 To już dochodzimy do kwestii zastosowań. Yari to widelec do enduro. XCM do jazdy po bułki do sklepu za rogiem. Range Defender vs. MałyFiat. W każdym razie Yari konstrukcyjnie to prawie to samo co Revel - różnice w zakresie skoku oraz solidności (ilości materiału) wykonania korony i dolnych goleni. Yari ma też "lepszy" tłumik kompresji (10 "klików" vs. 5 w Revelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleek Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Kupując rower patrzyłam na ramę i silnik żeby były spoko. Widelec teraz chce zmienić na lepszy.Chyba padnie na revela 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi