Skocz do zawartości

[Wymiana amortyzatora] .Kellys tygon r10

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić amortyzator na lepszy od suntoura xcm 32.Troche poczytałem i chyba kupię RS Golda 35rl.

Teraz pytanie: aktualnie w rowerze mam wysokość ok.55cm przy skoku120mm,żeby utrzymać ta wysokość musiałbym wsiąść Golda że 140mm skoku.Dane sprawdzone tu

https://www.bike-components.de/en/RockShox/35-Gold-RL-DebonAir-Boost-29-Suspension-Fork-p76080/

Czy taki skok nie zaszkodzi ramie?Producent tego roweru do modelu wyższego zakłada ten amor ze skokiem 120mm.Dodam że nie jestem ciężki- 67kg Jazda bardziej leśno rekreacyjna ,czasem cięższy teren ale na spokojnie🙂Może ktoś coś więcej o tym widelcu napisze? Wszelkie sugestie mile widziane.Budzet to maks 2000pln oś boost główka tapered skok 120-140mm? Wysokość ok.55cm.Pozdrawiam

Jeśli ten revelation o skoku 140mm ma taką samą wysokość jak mój Suntour że 120 mm to chyba raczej nie zmienię geometrii? Czy się mylę . Revelation przy skoku 120 mm jest niższy od suntoura 120mm o 2 cm prawie.Dane stąd:

https://www.bike-components.de/en/RockShox/Revelation-RC-DebonAir-Boost-29-Suspension-Fork-p76134/

Dlatego chcę widelec z większym skokiem żeby utrzymać geometrię (wysokość główki ramy) . Czy źle do tego podchodzę? Proszę o sprostowanie.

XCM32 29" 120mm ma wymiar CTA 537mm czyli dokładnie tyle samo co Revel 120mm.

XCM32 boost 120 ma 541mm

XCM34 boost 120 ma 549mm

Tak więc jeśli masz 32 to skok 120 bym zostawił.

BTW poszukaj sobie Revela w lepszej cenie. Nawet w PL po 1500 można znaleźć a poza granicami niedawno kupowałem po 199EUR+25EUR przesyłka.

• +1 pomógł 1

@oleek

wymiary_amortyzatorow.pdf (sgl.pl)

IMHO albo mierzysz nie to co trzeba, albo sutoury tak trzymają wymiary.

12 minut temu, chudzinki napisał:

A nie jest to tak, że przy tym samym skoku i kole różnice w wysokościach będą kosmetyczne, czyli pomijalne?

W przyp. suntoura zależy jeszcze od średnicy goleni oraz ich rozstawu.

@ChuChu

Jak przy SAGu jesteśmy to w przyp. sprężynowego XCMa SAG jest wartością losową ;) (poza masą użytkownika wpływa na to jeszcze kilka innych czynników). W przypadku RSa można sobie ustawić jaki się chce.

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 1

To już dochodzimy do kwestii zastosowań. Yari to widelec do enduro. XCM do jazdy po bułki do sklepu za rogiem. Range Defender vs. MałyFiat. W każdym razie Yari konstrukcyjnie to prawie to samo co Revel - różnice w zakresie skoku oraz solidności (ilości materiału) wykonania korony i dolnych goleni. Yari ma też "lepszy" tłumik kompresji (10 "klików" vs. 5 w Revelu).