Dassh Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Witajcie Postanowiłem po 15 latach przerwy wrócić na rower. W międzyczasie, przeprowadziłem się z zupełnie płaskich terenów Polski środkowej, na południe - okolice Krakowa. Chciałbym pojeździć po okolicznych lasach (np. Lasek Wolski) oraz rejonach Beskidu Żywieckiego, Śląskiego. Większość z tych tras to korzenie, kamienie i przede wszystkim... długie podjazdy. Teren zupełnie dla mnie nowy. Potrzebuje roweru, któremu nie będą straszne małe wyskoki podczas zjazdu ( bez spektakularnych lotów, bo to nie mój poziom umiejętności 😉) ale przede wszystkim, który będzie "pomagał" w jeździe pod górę w takim terenie. Najlepiej gdyby jeszcze geometria pozwalała na - względnie - wygodną pozycję, bo pewnie czasem roweru będę używał też na płaskich miejskich ścieżkach. Przerzuciłem strony większości producentów i do niektórych modeli mi bliżej ale chciałbym poznać Waszą opinię bo dane na stronie to jedno a doświadczenie drugie. Budżet: jak w temacie chodź mogę go trochę rozciągnąć. Wzrost: 186 cm / Waga: 78 kg / Kondycja: W zaniku 😄 Edytowane 9 Czerwca 2023 przez Dassh Cytuj
Tyfon79 Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 Raczej rozciągnij bo trzeba brać max wyposażone sztywne trailówki typu Primal Dartmoora, jakaś Meridka Big Trail 600 czy coś w tym stylu. Inaczej dostaniesz kiepski amor miedzy innymi a na to szkoda kasy już na starcie. Cytuj
Dassh Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Napisano 24 Czerwca 2023 Dzięki za sugestię i propozycję. Meridy nie udało mi się namierzyć nigdzie fizycznie do obejrzenia. Na ten moment rozważam: Orbea Laufey H10 - miałem okazję się przymierzyć i sprawia fajne wrażenie. Mam odczucie że rower mocniej nakierowany na jazdę w dół ale przy krótkim teście - wygodny. Pytanie jak by podjeżdzał. Radon Cragger 7.0 - wizualnie przyjemniejszy dla oka Fajny osprzęt. Wcześniej po głowie chodził mi też Marin Team Marin 1 . Wiem, że osprzęt słabszy ale pytanie czy tego typu geometria nie byłaby lepsza do zastosowań jazdy zarówno w górę jak i w dół, bez jednoznacznego ukierunkowania. Przyznam szczerze, że kusi mnie też mocno Radon SKEEN Trail Al 7.0 - pewnie najlżejszy nie będzie i na podjazdach może być to odczuwalne ale może jako taki "all rounder" bez jednoznacznego charakteru jazdy, mógłby się nadawać. Dajcie znać co sądzicie? Jeśli ktoś miał jakieś bliższe doświadczenia z tymi modelami to też chętnie posłucham? Chyba że macie jeszcze jakieś inne sugestię.. Cytuj
Tyfon79 Napisano 24 Czerwca 2023 Napisano 24 Czerwca 2023 Nie masz doświadczenia i formy to z jakiej racji w ogóle zajmujesz się tematyką podjazdów? Trenuj formę po zakupie i nie przejmuj się problemami, które obecnie od wielu już lat nie istnieją. Masz kasę bierz fulla bo to jednak inna jazda jest niż czymkolwiek z HT. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi