pablo945 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Witajcie Mam pewien problem, mój ebike z piastą wewnętrzną jest strasznie cichy, co stwarza pewne problemy z pieszymi chodzącymi po ulicach i ścieżkach rowerowych, posiadam dzwonek ale jego częste używanie zaczyna być irytujące. Myślałem aby pokombinować coś ze szprychami 2.6mm, nie wiem trytytki, plastikowa karta bankowa czy coś innego? Gadżet typu turbospoke odpada, za bardzo rzuca się w oczy, no chyba że bym zastosował mini czarną butelkę. A może są jakieś innowacyjne głośne gotowe gadżety o których nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Puszczaj hiphop z telefonu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Nie smaruj łańcucha. A może trochę za szybko jeździsz? Co to za rower? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 @RabbitHood Dobry pomysł ale to jeszcze nie to czego szukam @ChuChu Baza crossa z silnikiem centralnym od bafanga 250w i piastą wewnętrzną nexus 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Drzyj mordę, bądź jak Sam Pilgrim🫡 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Jak jest cichy? W jakim sensie? Jedziesz sobie ścieżką, pedałujesz rytmicznie i nikt Ciebie nie słyszy? Czy wciskasz manetkę i jedziesz i nikt Ciebie nie słyszy? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Też tak mam w moim trekingowym a nie mam nawet w nim dzwonka, w góralu nie ma problemu bo bębenek piasty grzechocze jak wściekły, przestaje pedałować i od razy mnie słychać. 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEFTONES Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 2 godziny temu, pablo945 napisał: Witajcie Mam pewien problem, mój ebike z piastą wewnętrzną jest strasznie cichy, co stwarza pewne problemy z pieszymi chodzącymi po ulicach i ścieżkach rowerowych, posiadam dzwonek ale jego częste używanie zaczyna być irytujące. Myślałem aby pokombinować coś ze szprychami 2.6mm, nie wiem trytytki, plastikowa karta bankowa czy coś innego? Gadżet typu turbospoke odpada, za bardzo rzuca się w oczy, no chyba że bym zastosował mini czarną butelkę. A może są jakieś innowacyjne głośne gotowe gadżety o których nie wiem? Najwidoczniej w piaście jest dużo smaru, który jeszcze nie rozjeździłeś. Jak w tym roku kupiłem nowy rower, to tylna piasta była bezszelestna. Myślałem, że coś jest zepsute. 1000 km później już było ją słychać, a teraz po 2500 km brzęczy, jak każda inna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 @siemalysy Podczas pedałowania. @DEFTONES Piastę właśnie niedawno zamontowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Przy pedałowaniu w zasadzie każdy rower będzie cichy, chyba ze jest zajechany. Jak nie przeszkadzają opory, to można wsadzić opony typowo na błoto, z głębokim i luźnym bieżnikiem, będzie głośniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 15 godzin temu, pablo945 napisał: co stwarza pewne problemy z pieszymi chodzącymi po ulicach i ścieżkach rowerowych, posiadam dzwonek ale jego częste używanie zaczyna być irytujące. Jeśli się nie mylę to pieszy, cokolwiek by nie robił i gdziekolwiek by nie polazł ma pierwszeństwo. Także, dzwonienie itd jest bezcelowe. Ale, jak chcesz ich postraszyć to proszę: https://www.centrumrowerowe.pl/klakson-rowerowy-hornit-db140-v3-pd33315/?v_Id=189122 Głośniejszej piasty niż Nexus 3/Sturmey Archer 3 nie ma, bo tylko one klikają podczas jazdy. Każda, najgłośniejsza piasta będzie niesłyszalna podczas pedałowania. A jakieś trytki to przecież irytujące jest dla kierującego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 15 godzin temu, pablo945 napisał: Witajcie Mam pewien problem, mój ebike z piastą wewnętrzną jest strasznie cichy, co stwarza pewne problemy z pieszymi chodzącymi po ulicach i ścieżkach rowerowych, posiadam dzwonek ale jego częste używanie zaczyna być irytujące. Chyba najmniej irytujący dźwięk od dzwonka jaki słyszałem: https://www.centrumrowerowe.pl/dzwonek-knog-oi-luxe-pd19753/ Normalnie każdy dzwonek załatwi sprawę, ale są oczywiście sytuacje gdzie trafi się typowy zombiak ze słuchawkami i nosem w fonie i często w takich sytuacjach żadne dzwonki, trytki, karty o szprychy, czy głośne piasty nie pomogą, chyba że będziesz jeździł z wuwuzelą. Ogólnie to się ciesz że rower mimo że to e-bike chodzi cicho, bo cichy rower to szczęśliwy rower. Mnie właśnie wszelakie dźwięki irytują, w piastach też mam nawalone smaru, bo nawet te tyrkanie mnie irytuje ( nigdy nie zrozumie fenomenu głośnej piasty) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 @MikeSkywalker Pewnie to zastosuje. @zekker To też jest dobry pomysł i też go wezmę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Pierwszy raz się spotykam z osobą dla której rower za cichy to problem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 @Thomass13 musisz zacząć sledzić Forum. Co chwile pojawia się podobny "problem". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Lepiej chyba by było gdyby wszystko w rowerze trzeszczało wtedy by to wygladało że rower jest w porządku 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 W dniu 10.06.2023 o 10:03, MikeSkywalker napisał: Jeśli się nie mylę to pieszy, cokolwiek by nie robił i gdziekolwiek by nie polazł ma pierwszeństwo. Mylisz się. Pieszy ma pierwszeństwo: - w strefach zamieszkania - na chodnikach - na ciągach pieszorowerowych Jeżeli nie ma innej opcji i porusza się jezdnią lub drogą dla rowerów, to jest zobowiązany ustępować pojazdom. Dochodzą jeszcze przepisy o przekraczaniu jezdni ddr itp. Dla mało kumatych z podkreśleniem: brak pierwszeństwa nie oznacza przyzwolenia na rozjeżdżanie 23 godziny temu, Thomass13 napisał: Pierwszy raz się spotykam z osobą dla której rower za cichy to problem. Kiedyś to były tematy dyżurne. "Jak sprawić żeby piasta była głośniejsza", "Co zrobić, żeby wyciszyć piastę". W sumie to jest jeszcze jeden pomysł. Kiedyś stare dzwonki miały tendencję do dzwonienia na nierównościach. Nowoczesną formą są dzwonki przeznaczone na single, które dają się wyłączyć, np. "Timber bell". Na równej drodze pewnie nie zadziała ale mamy gdzieś równe ścieżki w miastach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 9.06.2023 o 18:35, pablo945 napisał: Myślałem aby pokombinować coś ze szprychami 2.6mm, nie wiem trytytki, plastikowa karta bankowa czy coś innego? Przypomniałeś mi dzieciństwo. Do kompletu nie zapomnij o koralikach na szprychy Edytowane 16 Czerwca 2023 przez Enadxx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi