bodzix1809 Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 Witam, na podstawie tego co przeczytałem na forum między innymi w moim temacie (tworzę nowy temat bardziej skupiony na porównaniu dwóch modeli i w starym niestety zrobił się lekki spam) wytypowałem te dwa modele. Będę jeździć głównie w mieście, ale od czasu do czasu może zdarzyć się wypad np. do lasu. Stąd też porównuję rower MTB do Crossa. Mam 184 cm wzrostu i 115 kg wagi. Meridę mogę wyrwać za 4300 plus zamknięcie. Roam 1 widziałem na internecie za 4300. W lokalnym sklepie jest drożej, ale mogę spróbować negocjować cenę. Dla tego porównania załóżmy, że cena jest taka sama. Który rower byście wybrali na moim miejscu? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj
WaGiant Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 Teoretycznie Merida jest bardziej zaawansowana technologicznie - sztywne osie , taperowana główka ramy . Reszta komponentów w obu rowerach jest na podobnym poziomie . Jeśli bardziej zależy ci na dużych prędkościach podczas jazdy po dobrej nawierzchni to Giant będzie lepszy . Jeśli bardziej zależy ci na dobrej jeździe w terenie to przewagę będzie miała Merida . Generalnie Merida to MTB pełną gębą i poza górami nie wykorzystasz jej możliwości , a czasem może być irytująca ( brak naprawdę twardych przełożeń , szerokie opony ) . Giant to cross ale trochę bardziej w stronę jazdy terenowej . Fabrycznie ma opony 700x42 czyli już dość szerokie . Napęd nie jest typowo crossowy tylko jak by MTB bez najmniejszej tarczy na korbie - moim zdanie dość uniwersalny . Moim zdaniem do opisywanego zastosowania Giant będzie lepszy . Żeby być uczciwym powiem , że pomimo tego co napisałem moim głównym rowerem wycieczkowym jest MTB , a większość km robię poza górami . Czasem zakładam cienkie opony . Cytuj
bodzix1809 Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Napisano 9 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedź. Jednak postawiłem na Meridę. Czułem się bardziej stabilnie na tym rowerze i mam wrażenie, że była znacznie bardziej zwrotna i lepiej mi się skręcało. Też coś jakby trzeszczało w Giancie. Nie wiem czy to kwestia mojej wagi czy tego egzemplarza. Co zauważyłem później to to, że Merida ma dosyć głośnie opony przy większej prędkości na drodze rowerowej. Zakładam, że z czasem bieżnik się trochę zużyje i zawsze mogę kupić inne opony bardziej szosowe. Gdybym miał możliwość wybrać rower jeszcze raz to bym wypróbował inny egzemplarz Gianta. Mimo to jestem zadowolony Cytuj
WaGiant Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 Nie znam tych Maxisów ale na zdjęciu wyglądają na terenowe kloce . Wg opisu to dość wszechstronne opony MTB . Takie opony mają prawo hałasować . Wybór ,,lżejszych"jest spory i warto kupić lżejsze nie tylko pod względem bieżnika ale i wagi . Czyli zwijane . Cytuj
bodzix1809 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Napisano 10 Czerwca 2023 Co masz na myśli poprzez zwijane? Jesteś w stanie polecić jakieś dobre "lżejsze" opony? Cytuj
WaGiant Napisano 11 Czerwca 2023 Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Opony mogą być ,,drutowe" albo ,,zwijane" czyli bez drutu . Zwijane są lżejsze . Konkretnych modeli nie podam bo moje ulubione nie są już dostępne , w każdym razie nie w starej wersji . Przejrzyj forum bo tematów o uniwersalnych oponach MTB było sporo . Najczęściej ludzie polecali Continental Race King i Vittoria Mezcal . Mało popularne ale moim zdaniem dobre powinny być Bontragery XR2 . Ja miałem do czynienia z XR3 ale to są już ,,poważniejsze " opony , terenowe . Kiedyś niezłe były Schwalbe Rapid Roby , Smarty Samy tez są w miarę uniwersalne . Jednak wszystkie opony o których napisałem to jednak opony MTB czyli nadające się w teren i w góry . Aha , najważniejsze - nie mogę napisać czy będą mniej hałasowały i miały mniejsze opory toczenia bo nie znam tych które masz w rowerze . Edytowane 11 Czerwca 2023 przez WaGiant 1 Cytuj
chudzinki Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 W dniu 9.06.2023 o 21:39, bodzix1809 napisał: Jednak postawiłem na Meridę. Jaka waga? Ważyłeś? Mógłbyś zważyć? L-ka? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi