Heiser Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 Cześć, Od jakiegoś czasu rozglądam się za gravelem, mam ok 190cm wzrostu i 90kg wagi, chciałem coś o bardziej zrelaksowanej pozycji ale bez skrajności jak Merida Silex czy Marin, przymierzałem się ostatnio do Rondo Ruut Al1 i było całkiem ok, jednak dzisiaj wpadła mi w oko oferta w sklepie Ridleya, model Kanzo A Black edition za 5499zł, Warto go kupić? I czy naprawdę ma on taką agresywną geometrię? Cytuj
Mihau_ Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 Jak Ci odpowiada napęd 1x to świetna oferta 1 Cytuj
Ineffable Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 @Heiserpoczątkowo również przymierałem się do tego modelu roweru, ostatecznie zdecydowałem się na również Kanzo A, ale z napędem 2x11. Zależy, co preferujesz. Odnośnie samego roweru - przymierzyłem kilka różnych. Dla mnie był najwygodniejszy ze wszystkich, które mierzyłem. Mierzyłem jeszcze Romet Aspre, Giant Revolt, Orbea Terra. Chciałem więcej - ale dostępność innych niestety nie pozwoliła. Uważaj na rozmiarówkę, jest zawyżona. Ja przy 184 cm mam rozmiar M - rozmiar był bardzo starannie dobrany. 1 Cytuj
najssc Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 Sam też się skusiłem na Kanzo z Apexem za 5500. Biorąc pod uwagę, że można kupić kilka ciuchów Ridleya za 300 euro, to oferta jest konkretna. Wczoraj miałem okazję się przymierzyć do niego w jednym ze sklepów stacjonarnych i geometria była świetna, tak samo jak samo wykonanie. Przy 186 cm pojeździłem na L i było idealnie, ale musiałem siodełko mocno obniżyć. Przy Twoich 190 cm ta rama też będzie ok. 1 Cytuj
Heiser Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Napisano 10 Czerwca 2023 @Mihau_ @Ineffable @najssc dziękuję za opinię A co sądzicie o teście poniżej? Twierdzą że rama jest bardzo sztywna i słabo tłumi, przez co na żwirze może być ciężko, coś w tym jest? Czy to po prostu zawodowcy którym tyłki wrosły w karbonowe szosy i stąd takie odczucia. W końcu to typowe aluminium. https://velo.outsideonline.com/road/road-racing/2022-ridley-kanzo-a-gravel-bike-review/ Mam jeszcze okazję kupić Treka Checkpointa alr4 z 2021 roku za 8,5 tys (powystawowy) tylko że w rozmiarze 58, a wg rozmiarówki Treka łapie się na górną granicę rozmiaru 61 (185-191) także nie wiem czy nie będzie lekko mały. Przymierzałem też Orbee Terre H40 i wydawała się bardzo wygodna, na greenbike jest za ok. 8,3 tys Na razie zamówiłem L w cenie 5499, mam czas do czwartku na zrobienie przelewu, muszę do tego czasu podjąć decyzję. Cytuj
Ineffable Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 @Heiser- przeczytałem całą tę ich recenzję. Oczywiście jest tak, że w wielu aspektach mają rację, ale w niektórych odlecieli na inną galaktykę - oczywiście mówię jako laik. Stwierdzają tam na przykład, że grube malowanie podbija wagę roweru, jakby to akurat tak wielkie znaczenie w tym rowerze. Ellen, która testowała rower stwierdza, że wolałaby, żeby tam wsadzili manetki GRX Di2 (elektroniczne) Shimano, czyli podczas testowania była myślami zdecydowanie przy rowerach z innej półki cenowej. Twierdzą, że rower waży tyle, ile rower górski z pełnym zawieszeniem. Podali wagę 11 kg, czyli największego rozmiaru. Faktem jest, że koła zamontowane w Kanzo A podbijają wagę. I ostatnie zdanie chyba ktoś im z marketingu Treka pisał, bo porównują rowery na podobnym poziomie osprzętowym i cenowym, które ocenili lepiej, a nagle wrzucają Treka za cenę o 50% wyższą, twierdząc, że jest on zaisty. To tyle ode mnie, okiem laika. Gdybym bawił się w zawodnika pro, pewnie bym na ten rower nie spojrzał, ale na moje potrzeby jest wystarczający. I jako amator wątpię bym odczuł zauważalną różnicę w wadze roweru rzędu 300 czy 500 gram, tubelessy mogłoby być, ale ludzie żyli bez nich i dawali radę, więc tym się nie przejmuję, sztywność ramy - ciężko mi porównywać. Cytuj
Mihau_ Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 3 godziny temu, Heiser napisał: A co sądzicie o teście poniżej? Daj sobie spokój z takimi testami Kupuj rower póki jest bo można to nazwać rowerową okazją życia Cytuj
Ineffable Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 @Heiser@Mihau_- 5499 zł już nieaktualne, podbili cenę do 6399 zł i niektóre rozmiary mają już status "brak na magazynie". @Heiser, żeby Ci nie anulowali tego zamówienia, jak będzie wisiało przez tydzień, bo jednak coś źle przeliczyli. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi