max188 Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Witam wszystkich forumowiczów, córka wreszcie po 3 latach nie używania starego roweru [20 cali] stwierdziła, że to już czas zacząć Ma 10 lat. Rowerek do zwykłej jazdy ale coś żeby jej posłużyło kilka lat. Pojeździłem po sklepach i osobiście mam 3 do wyboru: 1. Kross Lea 26 cali 1700zł [nie wiem jaki to konkretnie model] 2. Tabou Venom 27,5 cali 1730zł 3. Kands Saphire 27,5 cali 1850zł Zabiorę córkę i tak pewnie wygra ten, który najbardziej się jej spodoba ale chciałbym wiedzieć czy któryś jest lepszy od reszty? Mi osobiście 3 pozycja najbardziej się podoba. Znajomi kupują głównie Krossa. Jeśli będzie jej pasować to wybiorę 27,5 bo na dłużej posłuży. Dziękuję za odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Rower posłuży rok, może dwa. Jego komponenty są naprawdę niskie, Dla córki w tym wieku będzie ok. Podaj wzrost dziecka to poszukam jeszcze Ps. mogą być uzywane? (bedą o 50% lepsze) Używane w budżecie 2000, będą lepsze chociażby w płynności działania przełożeń Manetki gripshift mogą być nie wygodne do używania, lecz to kwestia przyzwyczajenia Edytowane 7 Czerwca 2023 przez kamilodirt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Spojrzałem tu i tam, i jeszcze kilka sie znalazło https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-damski-27-5-cala-rockrider-st-100/_/R-p-300809?mc=8405317&c=Biały - NOWY https://www.greenbike.pl/rower-gorski-kross-lea-30-26-shimano-p-3231.html?gclid=CjwKCAjw1YCkBhAOEiwA5aN4ASduloFtvV2rhoG2Km9D1s8wVOaoGaO8uYzEkbdVWw9r4wB81lzCORoCTh0QAvD_BwE - NOWY https://www.olx.pl/d/oferta/lekki-rower-miejski-damski-cossack-26-rama-18-alu-na-gwarancji-CID767-IDUpHNX.html - UŻYWANY Edytowane 7 Czerwca 2023 przez kamilodirt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 @kamilodirt, nie sądzę aby 10-latka miała 170 cm wzrostu... Poczekaj jak autor odpisze aczkolwiek odnoszę wrażenie, że główny priorytet to rozpoznawalna marka i opinia córki. To drugie jest ważne, ale ... 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 rzeczywiście, nie doczytałem opisu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max188 Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie chcę jej kupić w sklepie żeby dobrać do wzrostu. Ma 130 kilka cm 🤣, jestem ojcem a żona na tyle kupuje ciuchy 🤣 Jej koleżanka tego samego wzrostu tydzień temu kupila kross lea 3.0 27.5 cali. Wolałbym jednak nowy. Używki miala do tej pory a kasę nazbierała na nowy. Czyli te 3 do zwykłej jazdy się nie nadają? Córka jeździ bardzo ale to bardzo spokojnie. Nie chce tez przesadzać z kasą bo jak za rok powie "już nie będę jeździć" ( kobieta zmienną jest) 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Jeżeli mówimy o tym samym https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-woman/lea-3-0-sr-fioletowy-rozowy-pomaranczowy-matowy to Ten https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-dzieciecy-btwin-riverside-900-26/_/R-p-313199 powinien być OK. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) No właśnie - najmniejszy się zaczyna od 137 cm i to z kołem 26". Moja w tym wieku miała koła 24" , a zawsze była bardzo wysoka. Na 27.5 wsiadła półtora roku po 10 urodzinach. O tu ma 10 lat i pół po wycieczce w Bieszczadach i to jest właśnie rower 24". Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Moim zdaniem rowery proponowane przez autora są za duże. Koło 24 cale powinno wjechać na rok a potem można myśleć o 26/27.5. To nie lata 90te, że na komunię kupowało się rower jak dla 14-latka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max188 Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Ok. Dzięki. Córka była dziś u koleżanki i faktycznie dla niej 27.5 jest za duzy. Myślę, że 26 bedzie ok. Zobaczymy co w sklepie wybierzemy. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Z tych powyżej Kross jest 26. Tylko nie wiem czy Lea 3.0. Raczej nie bo to jakies 2200-2300zl a ten jest za 1700. Moze to Lea 2.0? Jest duża różnica miedzy 2.0 a 3.0? @CHUDZINKI ten z Twojego linku nawet 2400 Edytowane 7 Czerwca 2023 przez max188 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 To podeślij linki żeby było wiadomo o czym rozmawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max188 Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Tj. sklep stacjonarny. Byłem na chwilę, widziałem, że to Kross Lea i cenę Nie dopytywałem więcej, dopiero w domu zacząłem szukać informacji i okazuje się, że jest kilka modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max188 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Edit: Rower kupiony. Po wejściu do sklepu córka zobaczyła Kross Lea 1.0 26 cali rama 15, który okazało się idealnie pasuje do jej wzrostu [to był ten, który wcześniej oglądałem]. Wzrost: 139cm Krok: 60cm Córka stwierdziła "ten rower jest dla mnie szyty na miarę" ona się cieszy to najważniejsze jeździ jak szalona Dzięki za pomoc. Jeśli marka Kross się sprawdzi [dużo znajomych takimi rowerami jeździ] zapewne w przyszłym roku sam kupie dla siebie coś tego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Cytat Jeśli marka Kross się sprawdzi [dużo znajomych takimi rowerami jeździ] To musi być naprawdę dobra marka 🤣. Ciekawe czy w 15 kg się mieści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) No i przekrok ma odpowiedni. Ale do nie jeżdżenia w sam raz - na dłużej starczy 😃 Edytowane 12 Czerwca 2023 przez PiotrWie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max188 Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 8 godzin temu, chudzinki napisał: To musi być naprawdę dobra marka 🤣. Ciekawe czy w 15 kg się mieści... ? Nie rozumiem... Znajomi córki jeżdżą tymi rowerami ale i moi koledzy w pracy też i każdy sobie chwali. Czterech dojeżdża do pracy rowerami z tego 3 jeździ Krossami i to od kilku lat , dbają o rowery, serwisują i wszystko działa jak należy. Liczę, że rower starczy dla córki na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Ten rower to jest katastrofa, sam kupiłem dziecku rok temu, szkoda że wcześniej nie zerknąłem na ten temat bo od razu bym Ci odradził. Działanie przerzutek nędza, ciężko będzie zmieniać dziecku przednia przerzutkę, trzeba użyć trochę siły i zrobić bardzo duży ruch nadgarstkiem co dla dziecka będzie kłopotem. Napęd X3 dla dziecka głupota totalna ( jak kupowałem byłem totalnym laikiem rowerowym). Ja swojemu dziecku ustawiłem przerzutki tak aby korzystała tylko z środkowego blatu i z pełnego zakresu tylnej bo bardzo ciężko jej się zmienia przednią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 9 godzin temu, max188 napisał: ? Nie rozumiem... Znajomi córki jeżdżą tymi rowerami ale i moi koledzy w pracy też i każdy sobie chwali. Czterech dojeżdża do pracy rowerami z tego 3 jeździ Krossami i to od kilku lat , dbają o rowery, serwisują i wszystko działa jak należy. A my nie rozumiemy dlaczego akurat naklejka kross ma świadczyć o "fajności" skoro każdy producent do składania swoich rowerów używa dokładnie takich samych części. Przecież nikt w "fabryce krossa" tej ramy nie pospawał tylko zamówili ją w chinach a osprzęt jest od zewnętrznych dostawców. Niczym nieuzasadnione przywiązanie do marki to chyba najgłupsze czym można się kierować podczas jakichkolwiek zakupów, nie tylko rowerowych. Tym bardziej kiedy mowa naprawdę o najtańszych sprzętach, gdzie nie ma żadnych dedykowanych rozwiązań tylko rama z rurek kanalizacyjnych pospawana byle jak i podłej jakości osprzęt - a to wszystko przekłada się na wagę (brałeś pod uwagę ile waży dziecko a ile rower? wyobrażasz sobie jak to jest jeździć na rowerze, którego masa to ładne kilkadziesiąt procent masy ciała?) i ogólne wrażenia z jazdy. Na zdjęciu są ustawienia "do jazdy"? To jest dopasowany rower? Bo wygląda na za duży o dwa rozmiary Generalnie jeśli masz możliwość to to oddaj i kup coś normalnego, np. https://www.woombikes.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Zastanawiam się skąd taka niechęć do marki Kross ? Pisanie o pospawanych rurkach kanalizacyjnych w przypadku aluminiowego roweru to duża przesada.... Rower z ramą S waży 13,5 kg a nie 15 kg jak ktoś pisze. Oczywiście są lepsze rowery ale za inne pieniądze i nie każdego stać na zakup roweru dla dziecka za 4 tyś zł a kupno używanego wiąże się z określonym ryzykiem. Dodatkowo w pewnym wieku dzieci nie chcą roweru po kimś a rówieśnicy potrafią być bezwzględni. Uważam, że w segmencie budżetowych rowerów polskie marki Cross, Romet czy Ecobike niczym nie ustępują innym markom a w przeciwieństwie do innych "marketowych" wynalazków mają za sobą jakąś historie, sieć dealerską i serwisową oraz gwarancje, że za pół roku nie znikną z rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 To nie jest niechęć tylko przedstawienie faktów, @Mihau_ robi to uszczypliwie, to prawda 😄 Mam na osiedlu i w rodzinie dzieciaki z Krossem 24" i on jest cięższy od mojego stalowego "dorosłego" roweru. Ja ważę niecałe 70 kg, ile waży 10-letnie dziecko? To jeździ jak cegła. Amortyzowany widelec z przodu to jest żart jakiś. Co do przedniej przerzutki to się nawet nie wypowiem, bo moje dzieciaki nawet tylnej czasem nie ogarniają 🤣 Natomiast problem jest taki, że absolutna większość producentów traktuje rowery dziecięce jako możliwość wypchania starych części, przerobienia najniższych stopów aluminium a jednocześnie dorzucenie zdrowej marży. W efekcie wybór fajnych rowerów dla dzieci jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 38 minut temu, Kettler napisał: Zastanawiam się skąd taka niechęć do marki Kross ? Ale ja sam jeżdżę krossem 😂 Po prostu potrafię rozsądnie podchodzić do zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Nie tylko producenci rowerów. W latach 90-tych była grupa Shimano Junior, z mniejszymi rozmiarowo klamkami i manetkami typu Rapid fire, moje dzieci jeździły i sobie chwaliły, potem jeszcze dzieci znajomych aż się zużyły. Czemu nikt teraz nie robi - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Teraz, PiotrWie napisał: Nie tylko producenci rowerów. W latach 90-tych była grupa Shimano Junior, z mniejszymi rozmiarowo klamkami i manetkami typu Rapid fire, moje dzieci jeździły i sobie chwaliły, potem jeszcze dzieci znajomych aż się zużyły. Czemu nikt teraz nie robi - nie wiem. W szosowym osprzęcie shimano nadal ma takie coś w ofercie. Np. standardowa klamka r8020 ma swój mniejszy odpowiednik r8025. Oczywiście pozostaje kwestia dostępności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 29 minut temu, marcesco napisał: To nie jest niechęć tylko przedstawienie faktów, @Mihau_ robi to uszczypliwie, to prawda 😄 Mam na osiedlu i w rodzinie dzieciaki z Krossem 24" i on jest cięższy od mojego stalowego "dorosłego" roweru. Ja ważę niecałe 70 kg, ile waży 10-letnie dziecko? To jeździ jak cegła. Amortyzowany widelec z przodu to jest żart jakiś. Co do przedniej przerzutki to się nawet nie wypowiem, bo moje dzieciaki nawet tylnej czasem nie ogarniają 🤣 Natomiast problem jest taki, że absolutna większość producentów traktuje rowery dziecięce jako możliwość wypchania starych części, przerobienia najniższych stopów aluminium a jednocześnie dorzucenie zdrowej marży. W efekcie wybór fajnych rowerów dla dzieci jest niewielki. Wszytko się zgadza tylko, że firmy reagują na zapotrzebowanie rynku 80-90 % potencjalnych klientów szuka dla dziecka roweru według kolejności: 1 .Tani (zaraz z niego wyrośnie) 2. Ładny (aby się dziecku i kolegom podobał) 3. Musi mieć amortyzator 4. Jak najwięcej przerzutek 5. Hamulec tarczowy 6. Jak dziecko zbliża się do wieku nastolatka nie może być używany (bo to obciach) Aby się rower sprzedał musi spełnić te kryteria. Można zrobić fajny lekki rower w sensownym budżecie wyrzucając amortyzator, przednią przerzutkę dając w zamian lżejsze koła, lepszy suport itd ale prawie nikt go nie kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max188 Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Ale się rozpisaliście Ja też jestem laikiem to nie zmienia faktu, że rower się mi podoba a córka jest nim zachwycona. Z przerzutkami sobie radzi. Tak jak pisałem, mam kilku znajomych [dorośli i ich dzieci], którzy mają tą markę i sobie cenią. Co do ramy i innych elementów to wszystko się okaże w praniu... Jednak jeśli u nich kilka lat jazdy [jeden kolega waży 105kg ma Krossa i robi nim kilka tysięcy km rocznie] nie ma do niego żadnych zastrzeżeń to dlaczego mam go nie kupić? Wiem, że są lepsze rowery ale droższe. Fajny Giant kosztował 2500. Córka od kiedy wsiadła na rower jeździ od 5 do 10km dziennie co mnie bardzo cieszy bo wcześniej nie chciała jeździć w ogóle. Jeśli z rowerem będzie coś nie tak po jakimś czasie to o tym napiszę. Na chwile obecną wszystko działa jak należy. Dodam tylko, że ja z żoną jeszcze za kawalera pojechaliśmy i kupiliśmy rowery marki Akrus. Wszyscy odradzali, co wy za dziadostwo kupujecie itp. Jeździmy już na nich prawie 15 lat... Podsumowując. W tej cenie uważam, że jest ok. Córka z roweru zadowolona, ja też. Jak coś będzie nie tak to napiszę na forum żeby uważać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi