XC100S Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Pomóżcie w wyborze widelca. Koło 29, boost, lagi wewnętrzne minimum 35 mm, skok między 140 a 160 mm. Czy powietrze czy sprężyna nie ma znaczenia, musi być pancerny a jeżeli sprężyna to twarda. Kultura pracy, czułość na drugim miejscu. "Zawodnik" jest ciężki a lubi "ostro" polecieć w dół. A że to tylko sezonowo i w każdej chwili może skończyć to tniemy koszty. Budżet około tysiąca do półtora. Tylko nie chcemy np Recona który wytrzyma trzy miesiące i będzie do wyrzucenia. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez XC100S Cytuj
Maciorra Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 Durolux EQ (zupełnym przypadkiem mam akurat na sprzedaż używkę na allegro/olx:)) Cytuj
Maciorra Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 Gdzieś tutaj już pisałem na forum: Suntour zrobił bardzo solidny amortyzator - sztywny (golenie 36mm) i wytrzymały (lekki nie jest:)) Sprężyna powietrzna (i pozytywna i negatywna komora), objętość komory pozytywnej regulowana tokenami jak u większości producentów. Można ją ustawić w miarę liniowo, albo ze sporą progresją, w miarę czuło na małe nierówności, albo sztywno i sportowo. Ogólnie nie mam się do czego doczepić od tej strony - spory zakres ustawień, płynna praca, czego chcieć więcej? Tłumik - u mnie RC2 - też spory zakres regulacji wolnej i szybkiej kompresji i wolnego odbicia, bardzo dobrze mi się z nim jeździło. Cichy w działaniu, nie siorbie i nie świszczy:) Pokrętła wszystkie metalowe, cały amor wykonany solidnie. Domyślnie amorek jest smarowany tylko smarem co ma swoje wady i zalety: wymaga ciut częstszego serwisu dolnych lag i na dużym mrozie jest trochę bardziej zamulony, za to serwis bez oleju jest bardzo prosty do zrobienia i można go zrobić nawet stawiając rower do góry kołami (zaleta dla tych co nie mają stojaka serwisowego). Ta wersja jest też wg Suntoura przygotowana do pracy z olejem w dolnych lagach więc można sobie go zalać, można też między serwisami wstrzykiwać trochę oleju do dolnych lag przez otworki do tego przeznaczone - ja tego nie robiłem. W zestawie jest całkiem fajny błotniczek elegancko dopasowany, przykręcany do podkowy 3 śrubkami. Ogólnie bardzo dobry amor za całkiem dobrą cenę jako nowy, a można też kupić używkę:) Cytuj
Galvatron Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 Za 1600-1700 zł dostaniesz RS 35 Gold RL. Cytuj
XC100S Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Napisano 7 Czerwca 2023 Właśnie chciałem trochę taniej. Mam 35 prawie trzy lata, sam serwisuje i się trzyma. Recon poległ po kilku miesiącach, nie wiem czy przypadek czy różnica goleni tyle daje. A czy te 35 które mają np 140 mm spokojnie zrobię na 160 mm wyjmując ten element czy to inaczej jest. Ze 150 można 160 mieć. Cytuj
Galvatron Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 Technicznie, 35 i Recon zasadniczo to to samo, ale Recon to nie sprzęt do enduro/FR/DH, więc przy takiej jeździe mógł nie wytrzymać. 35 może mieć skok 120-160 mm, więc teoretycznie powinna wystarczyć wymiana trzonka sprężyny powietrznej. Cytuj
chudzinki Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 W 35 Gold na pewno, i chyba też w Recon RL, skok zmienia się przez tak zwane "spacer` y". 1 Cytuj
XC100S Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Napisano 7 Czerwca 2023 Tak myślałem że to ten element bo jest jeszcze podobny, bardziej jak piłka rugby. I teraz ponawiam pytanie, 140 mm będzie miał dwa takie elementy i wtedy łatwo robimy 150 czy 160 mm ? Bo cena za 140 mm jest trochę niższa więc ... Akurat tam gdzie chce kupić. Cebula myśli sobie żeby zaoszczędzić 😬 Cytuj
XC100S Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Napisano 10 Czerwca 2023 Czy szybko dostanie luzy, a może da radę ? Nikt nie będzie go specjalnie katował ale może od patrzenia się rozleci ? Plan i oczekiwanie żeby wytrzymał sezon. https://e-rower.pl/amortyzatory-przednie/7109-30222-vibe-coil-275-29-5902891378358.html#/207-kolor-czarny_matowy/924-skok-140mm Cytuj
XC100S Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Napisano 20 Czerwca 2023 Tell me am I doing wrong ? Chyba będę go kupował więc napiszcie czy ... źle robię ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi