krysfil Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Witam, poszukuje uniwersalnego roweru do jazdy po mieście / asfalcie / szutrówce i lasach. Najbardziej zależy mi na niezawodności, wygodzie jazdy w pozycji pionowej, solidnym osprzęcie oraz wytrzymałym bagażniku, na którym mógłbym zamontować siedzisko dla córeczki. Bardziej liczy się dla mnie komfort jazdy niż prędkość. Dodam, że kawał ze mnie chłopa - 1,88m, 95kg. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie polecenia i opinie ekspertów. Obecnie mam na oku: - Gazelle Chamonix C8 - Cube Toruing Pro - Bergamont Horizon 6 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Trekking nie jest do jazdy po lesie. Chyba stawiałbym na dual sporta, masz wyprostowaną pozycję, masz kawał opony (choć szkoda, że 27,5), jest karbonowy widelec. Jak potrzebujesz tych błotników i bagażnika to wersja z nimi również dostepna. Przy okazji 1,5-2kg lżejszy niż trekking https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-equipped-generacji-5/p/36963/?colorCode=green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krysfil Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Dziękuję za odpowiedź, zapomniałem dodać że to nie chodzi o jakąś jazdę wyczynową po lesie tylko bardziej takie płaskie szutrówki śródleśne. Ten TREK wygląda ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Trekking nie jest do jazdy po lesie. Chyba stawiałbym na dual sporta, masz wyprostowaną pozycję, masz kawał opony (choć szkoda, że 27,5), jest karbonowy widelec. Jak potrzebujesz tych błotników i bagażnika to wersja z nimi również dostępna. Przy okazji 1,5-2kg lżejszy niż trekking https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-equipped-generacji-5/p/36963/?colorCode=green A skąd informacja, że treking/cross nie nadaje sie do lasu?ja jeżdżę crossem cube cross pro z 2019 i sobie chwale...żadnych problemów....a nawet ostatnio single trucka zaliczyłem ( ale oczywiście nie był to mocno wymagający odcinek) Edytowane 6 Czerwca 2023 przez mrnobody błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Czytaj ze zrozumieniem a później pisz Jednego zdanie nie udało ci się zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 odezwał sie myśliciel....i znawca wszystkiego. Odniosłem sie do 1 zdania, reszty nie komentowałem bo nie musiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 W zdaniu gdzie użyłem słowa "trekking" znalazłeś trekkinga i crossa, chcę po prostu wiedzieć w jaki sposób bo tak się dziwnie składa, że później mu właśnie rower crossowy poleciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 crossowy w 99% to treking bez bagażnika i błotnika. Reszta jest taka sama od korby po ramę, dlatego użyłem takiego uproszczenia.Ale dobra, nasza polemika nic nie daje osobie pytającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Cytat crossowy w 99% to treking bez bagażnika i błotnika No jak będziesz takie głupoty wypisywał to na pewno nic to nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krysfil Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Dokładnie Panowie i Panie nie wrzucajcie tu sobie nawzajem tylko doradźcie laikowi czym będzie mu się dobrze jeździć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 5 godzin temu, krysfil napisał: poszukuje uniwersalnego roweru do jazdy po mieście / asfalcie / szutrówce i lasach. Najbardziej zależy mi na niezawodności, wygodzie jazdy w pozycji pionowej, solidnym osprzęcie oraz wytrzymałym bagażniku, na którym mógłbym zamontować siedzisko dla córeczki. Bardziej liczy się dla mnie komfort jazdy niż prędkość. A czym jeździsz/jeździłeś do tej pory? Skoro oddzielasz szutrówki od lasu to tak jak napisał @Mihau_ trekking się do tego nie nadaje, chyba, że chodzi o przejechanie, nie o jeżdżenie.... Tym bardziej, że wspominasz o komforcie to już w ogóle porażka. Propozycja ode mnie, ze względu na wyprostowaną pozycję, to https://unibike.pl/vipergts.html - solidna rama, koła, dla ciebie na plus regulowany mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi