Skocz do zawartości

[okulary] Rockrider XC Race/Van Rysel XC Race II - podobne kształtem do 220 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję okularów, które będą chronić mnie przed owadami i drobnymi kamykami. Nie potrzebuję ochrony przeciwsłonecznej, dlatego interesują mnie modele z niższej kategorii lub z możliwością wymiany soczewek (chyba że już w okularach zacznie mi się słonce odbijać i przeszkadzać, może tak być?). Szukam również okularów o podobnym kształcie jak wspomniane, czyli dużej powierzchni soczewek i wygodnej oprawki, która dobrze przylega do twarzy.

Chciałem kupić okulary Rockrider XC Race wymienne szkła kat. 0+3, niestety obecnie są niedostępne. Van Rysel XC Race II oferuje jedynie soczewki kategorii 3 lub są znacznie droższe.

Czy możecie polecić coś ciekawego od innych producentów? Przeszukałem już wiele sklepów, ale nie znalazłem nic odpowiedniego.

Z góry dzięki za wszystkie sugestie!

Kup z lidla skoro mają chronić fotochromy mieli tam po 50zł więc jak takie zastosowania jak twoje to nie szkoda, ale fotochrom za 5dych to spoko.
Z wymianą soczewek były za 30zł no to nie wiem. Ja mam zwykłe właśnie zeby mi owady i kamyki nie wpadały do oka i git słońce tez nie oślepia. Te lidlowe tez powinny byc w miare ok. 

Edytowane przez grzegorzkangaroo
  • +1 pomógł 1

Aktualnie w ofercie Lidl nie ma okularów, więc nic mi tam się nie uda kupić.

Plusem okularów rowerowych/sportowych jest to że mają filtr UV, a takie ochronne raczej tego nie dadzą. Patrząc po zdjęciach na aukcjach to mam mocne obawy co do jakości tych plastików.

Znalazłem takie Endura Gabbro II kat. 2 i czyste Endura Gabbro II Clear 

Chyba poczekam i popoluję na jakieś okazje w marketach. Wtedy pomacam, poprzymierzam i może będzie coś z bardziej godnego zaufania plastiku. Jak mi się nie uda to może te Endura wezmę

https://www.decathlon.pl/p/okulary-rowerowe-rockrider-st-100-przezroczyste-kat-0/_/R-p-129779

Szybko tanio i przezroczyście, wady są dwie- trzeba w sklepie szukać takich nie porysowanych, i niektórzy - chyba z dziwnym rozstawem źrenic czują się w zakrzywionym świecie…  u mnie obraz perfekt. Tzn okulary na meszki komary i do lasu bardzo dobre.

Odradzam takie same ciemne, są fatalne, żółte  mogą być…

zgubione czy porysowane lepsze okulary - zawsze powrót do tych zerówekz Deca,  na mojej twarzy dobrze chronią od dołu oko.

Pierwsze deki z linku, które pokazałeś mają grubą czarną oprawkę z boku oka.  To śmiertelny błąd dla osób, które mają dobre pole widzenia, zasłaniają nadjeżdżające z tyłu samochody czy kolarzy w peletonie. Czarnej plamy w kącie oka mózg nie widzi jako czarna plama tylko daje sygnał nic tam nie ma. Lepiej mieć okulary z górnym zausznikiem , górnopłaty patrząc na budowę samolotów 😀 

• 2 tygodnie później...

Czasami w lidlu pompki/okulary etc. są nawet lepszej jakości niż najtańsze bzdety z decathlona więc ogólnie warto, ja kupiłem jakiś multikluczyk z etui i mega wykonanie. 
Okulary z lidla też miałem i dopoki ich nie potłukłem to dobrze chroniły oczy od owadów od słońca tak sobie(bo teraz mam prawdziwą cat3 a nie tylko na papierze)