Krziekkem Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Poszukuję okularów, które będą chronić mnie przed owadami i drobnymi kamykami. Nie potrzebuję ochrony przeciwsłonecznej, dlatego interesują mnie modele z niższej kategorii lub z możliwością wymiany soczewek (chyba że już w okularach zacznie mi się słonce odbijać i przeszkadzać, może tak być?). Szukam również okularów o podobnym kształcie jak wspomniane, czyli dużej powierzchni soczewek i wygodnej oprawki, która dobrze przylega do twarzy. Chciałem kupić okulary Rockrider XC Race wymienne szkła kat. 0+3, niestety obecnie są niedostępne. Van Rysel XC Race II oferuje jedynie soczewki kategorii 3 lub są znacznie droższe. Czy możecie polecić coś ciekawego od innych producentów? Przeszukałem już wiele sklepów, ale nie znalazłem nic odpowiedniego. Z góry dzięki za wszystkie sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkangaroo Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Kup z lidla skoro mają chronić fotochromy mieli tam po 50zł więc jak takie zastosowania jak twoje to nie szkoda, ale fotochrom za 5dych to spoko. Z wymianą soczewek były za 30zł no to nie wiem. Ja mam zwykłe właśnie zeby mi owady i kamyki nie wpadały do oka i git słońce tez nie oślepia. Te lidlowe tez powinny byc w miare ok. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez grzegorzkangaroo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Na Ali jest mnóstwo takich w nowoczesnym kształcie jak szukasz. Na Allegro zresztą też jest tego zatrzęsienie - jeśli ma to być tylko ochrona przed owadami to nie ma co doszukiwać się jakiś kosmicznych technologii. Możesz też zobaczyć okulary ochronne w jakiejś Juli czy czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krziekkem Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Aktualnie w ofercie Lidl nie ma okularów, więc nic mi tam się nie uda kupić. Plusem okularów rowerowych/sportowych jest to że mają filtr UV, a takie ochronne raczej tego nie dadzą. Patrząc po zdjęciach na aukcjach to mam mocne obawy co do jakości tych plastików. Znalazłem takie Endura Gabbro II kat. 2 i czyste Endura Gabbro II Clear Chyba poczekam i popoluję na jakieś okazje w marketach. Wtedy pomacam, poprzymierzam i może będzie coś z bardziej godnego zaufania plastiku. Jak mi się nie uda to może te Endura wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 https://www.decathlon.pl/p/okulary-rowerowe-rockrider-st-100-przezroczyste-kat-0/_/R-p-129779 Szybko tanio i przezroczyście, wady są dwie- trzeba w sklepie szukać takich nie porysowanych, i niektórzy - chyba z dziwnym rozstawem źrenic czują się w zakrzywionym świecie… u mnie obraz perfekt. Tzn okulary na meszki komary i do lasu bardzo dobre. Odradzam takie same ciemne, są fatalne, żółte mogą być… zgubione czy porysowane lepsze okulary - zawsze powrót do tych zerówekz Deca, na mojej twarzy dobrze chronią od dołu oko. Pierwsze deki z linku, które pokazałeś mają grubą czarną oprawkę z boku oka. To śmiertelny błąd dla osób, które mają dobre pole widzenia, zasłaniają nadjeżdżające z tyłu samochody czy kolarzy w peletonie. Czarnej plamy w kącie oka mózg nie widzi jako czarna plama tylko daje sygnał nic tam nie ma. Lepiej mieć okulary z górnym zausznikiem , górnopłaty patrząc na budowę samolotów 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krziekkem Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Byłem w lidlu i okazało się że są jeszcze te z wymiennymi soczewkami. Fajnie leżą i je ostatecznie kupiłem. Dzięki za porady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkangaroo Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Czasami w lidlu pompki/okulary etc. są nawet lepszej jakości niż najtańsze bzdety z decathlona więc ogólnie warto, ja kupiłem jakiś multikluczyk z etui i mega wykonanie. Okulary z lidla też miałem i dopoki ich nie potłukłem to dobrze chroniły oczy od owadów od słońca tak sobie(bo teraz mam prawdziwą cat3 a nie tylko na papierze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi