rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Cześć wszystkim😀 mam sprawę, a mianowicie potrzebuje pomocy w wyborze roweru. Budżet to 2-3 tysiące chociaż wiadomo im taniej tym lepiej dla mnie. Rower będzie służył głównie na dojazdy do pracy( 6km w jedna str. Głównie kostka brukowa asfalt i trochę utwardzonej gleby, pare wyższych krawężników) ale chciałbym żeby nadawał się tez na weekendowe wypady w las(nie mówię tu o żadnych hopkach itp tylko zwykła leśna droga) Zastanawiam się czy odpowiedni będzie mtb czy może crossowy z amortyzatorem czy lepiej będzie na sztywnym widelcu. Liczę na wasza pomoc z góry dzięki Dodam jeszcze, ze do tej pory jeżdżę na https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_26_hardtail/author/34889/basic_1 ale koła 26 sa trochę zbyt małe dlatego szukam czegos na 27,5 lub większych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Mam rower którym jeżdżę każdego dnia. Nawet zeszłą zimą jeździłem. Takie spostrzeżenia że przy bardziej wyprostowanej pozycji lepiej mieć wygodne siodło z prawdziwymi sprężynami i sztycę amortyzowaną. Widelec amortyzowany to drugorzędna sprawa. Następnie czym mniej rozbudowany napęd to lepiej. Opony zwłaszcza przód dwa cale najmniej. Hamulce tylko tarczowe, nawet dobre mechaniczne nie są złe i klocki metaliczne. Jeżeli jednak ma być bardziej w stronę MTB to nie stety w takich pieniądzach dostaniesz napęd 2x albo 3x i jeszcze może z wolnobiegiem. Lepiej brać crosa czy treking. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 @rbk145, poczytaj inne tematy. Ostatnio po obniżkach cen, wartym uwagi jest Trek Dual Sport 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Xc100s treking odpada, jakoś wizualnie do mnie nie przemawia. Myślałem o czyms bardziej sportowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 To około tysiąca brakuje żebyś miał coś normalnego. Pisałeś że do pracy, kostka brukowa, więc na codzienne jazdy ... tak jak wcześniej pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Tak na codzienne ale chodziło mi o sportowy wygląd dlatego odrzuciłem trekingowe rowery. A mógłbyś polecić jakiś rower crossowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 ... nie ważne. Najlepiej żebyś mógł na rowerze usiąść przed zakupem i ... żebyś go "czuł". Co ktoś mówi/pisze to tylko wskazówki. Nie chcę wskazywać konkretnego roweru bo będzie to z Decathlon i od razu się zacznie. Albo https://www.pepper.pl/promocje/rower-trek-dual-sport-2-gen-4-2023-crossowy-683576 https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-cube-aim-ex-brazowyczarny-682280 https://www.pepper.pl/promocje/cube-aim-race-2023-oliwkowyczarny-681760 https://www.pepper.pl/promocje/markowy-mtb-mongoose-tyax-29-expert-xcr-air-sram-sx-hydrauliczne-hamulce-shimano-br-m400-681045 Przy okazji poczytaj co tam ludzie piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Mnie jakoś nie przeraża opcja decathlon także możesz śmiało pisać😀z tych chyba najbardziej podpasowal mi trek https://www.olx.pl/d/oferta/rower-nishiki-bushwhacker-hydraulika-kola-27-5-CID767-IDUBleL.html znalazlem coś takiego co myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Ja myślę, że właściciel to mistrz w robieniu zdjęć do ogłoszenia... Pochwalił się przerzutką i korbą z chińskim blatem (na kompie nawet nie mogę dojrzeć ile zębów), nie wspomniał nic o kasecie, łańcuchu i najtańszym amortyzatorze, ale za to strzelił foty w plenerku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Czyli klops trzeba szukać dalej Eh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Gdyby ktoś miał coś godnego polecenia to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-explore-540-29/_/R-p-329414?mc=8607120 Dostaniesz jeszcze bon, chyba 60 PLN. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Xc widziałem go ale trochę ponad budżet. Pomijając to to faktycznie taki dobry jest 540? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Inne marki są efektywniejsze, bardziej znane, uważane itd Szukaj u innych to co jest tutaj i sprawdź cenę. Główka ramy "tapered", założysz prawie każdy dobry widelec. Suport z korbą przelotową a nie na kwadrat. Wytrzymuje większe obciążenie i jest sztywny, lekki. Piasty kół z osiami sztywnymi, wkręcane w ramę a nie cienka ośka z szybkozamykaczem. Sztywność i większe obciążenie i łatwość zmiany koła. Napęd Shimano 1x10, deore z sprzęgłem. Mocny naciąg łańcucha. To tak obrazowo trochę. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Hmm i ten ma chyba powietrzny amortyzator tak? Tylko czy przy mojej jeździe odczuje różnice?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Ale gdzie indziej zapłacisz za to więcej a nawet dostaniesz mniej. Okay, masz inne priorytety. Kiedyś była reklama, serce i rozum brały udział. Bez obrazy oczywiście, chcesz kupić sercem czy rozumem. He he, taki żarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Wiem do czego zmierzasz i w pełni Cię rozumiem nie wiem tylko czy 3700 to już nie będzie dla mnie zbyt dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Finansowo to już Twoja sprawa, obyś banku nie obrobił 😁 Na pewno pieniądze będą dobrze wydane. Tylko, no właśnie, czy Ty to odczujesz jeżdżąc. Może lepiej kup coś znanego, z większą rozpoznawalnością. Serio. Ten Trek dual sport, któryś kosztuje poniżej trzech tysi. P.S. Tu jest ekstra sprzęt ale kompletnie nie do Twoich potrzeb. https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/trail-bikes/stoic/stoic-2/2659.html Edytowane 5 Czerwca 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Wiesz nie chodzi mi tu o to by rower był znany i rozpoznawalny bo jakoś nie ma dla mnie zbyt dużego znaczenia sam napis na ramie. Wiem ze patrząc cena jakość to 540 jest nieosiągalna dla innych firm w tym budżecie ale, tu pojawia się kwestia mojego budżetu i tego czy faktycznie odczuje różnice jeżdżąc na 540 a np wspomnianym treku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Ja od około 16 lat jeżdżę rowerem prawie każdego dnia i z obowiązku i z przyjemności. Dlatego każdy pieniądz dla mnie na rower jest uzasadniony i ma sens. Wrażenie mam że wykorzystam to. Ktoś inny korzysta z roweru inaczej więc ... Jak rower po zakupie ma stać albo będzie sporadycznie używany albo "słomiany zapał". Albo jest obawa że tak prędzej czy później może się stać to nie warto podnosić budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rbk145 Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_26_hardtail/author/34889/basic_1 a czy jest możliwość żeby w ten rower wsadzic większe koła? W sensie można wymienić widelec czy coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LucjanWei Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Dzień dobry, Trochę podłącze się do tematu, miałem ten sam dylemat, ale po przeczytaniu wątku uznałem, że dopłacę do https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-explore-540-29/_/R-p-329414?mc=8607120 Tylko nie wiem jaki rozmiar wybrać mam 176-7 wzrostu. Długość wewnętrzną nogi 83 cm. Waga 96. Decathlon podpowiada rozmiar L ale czy wierzyć :)? Edytowane 14 Czerwca 2023 przez LucjanWei Dodanie wagi do danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ineffable Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) @LucjanWeijesteś na granicy rozmiarów. Miałeś okazję przejechać się tym rowerem w rozmiarze M i w rozmiarze L? Poniżej masz szczegółowe dane dotyczące geometrii w tym rowerze. Ja bym powiedział, że bardziej "M", ale niech się wypowiedzą mądrzejsi. Edytowane 14 Czerwca 2023 przez Ineffable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Powinien wziąć L bo ma około 20 kilo nadwagi. Zapewne "mięsień piwny", bez obrazy oczywiście 😁 Edytowane 15 Czerwca 2023 przez XC100S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi