Mod Team bogus Napisano 19 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 8 godzin temu, Mastodont napisał: Jaką konkretnie korbe SRAM polecisz? Zależy od budżetu. Jeździłem na Truvativ Stylo 6K, czyli bliźniaczej korbie do NX i wszystko grało, teraz mam GX w wersji karbonowej i także nie mam na co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 23 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 W dniu 19.07.2023 o 18:30, remover napisał: Za 250 można kupić 3 zębatki Snail czy inny Decas, które przejadą pewnie więcej. A przy okazji będzie można zmienić ilość zębów w przyszłości, jak się pojawi więcej pary w nogach i 28T juz nie będzie potrzebne. To się zgadza, tylko że dla Shimano nie ma tych tanich. Są tylko te po 250 zł w górę. Mam jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się czy nie kupić korby Srama ale większość to sama boostem. Co decyduje czy korba jest/nie jest boost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 23 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Mam jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się czy nie kupić korby Srama ale większość to sama boostem. Czy kupno korby z boost lub samej zębatki z offsetem np. od garbaruk, spowoduje odsunięcie linii łańcucha od ramy, czy przysuniecie do ramy? Czyli patrząc od góry w prawo czy lewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Pojęcie boost dotyczy tylnego widelca \ tylnej piasty. One są szersze. Więc założona kaseta jest przezunieta na zewnątrz (w prawo rowerzysty) w porównaniu z nonboost. Żeby zachować sensowną linie łańcucha zębatka korby też ma być przesunięta w tą samą strone. Na zdjęciach - w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Czyli o tym czy korba jest boost decyduje tak naprawdę tylko zębatka? Czy samo ramię korby jest też przesunięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Podejrzewam, że to zalezy od producenta\modeli. Prowheel MPX11 o którym wspomniałem wcześniej ma przesunięte ramie i dopasowanie linii łańcucha jest za pomocą ofseta zębatek. Shimano ma te same modele korb oznaczone boost lub non i te same zębatki do nich pasują, więc pewnie ramie jest inaczej przesunięte lub są jakieś podkladki w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Podsumowanie. Muszę zakupić : - zębatkę garbaruk za 299 zł (najmniejsza jaką produkują to 28T) - ramiona korby Shimano 6100/7100/8100 Znacie jakieś inne firmy, które robią tańsze zębatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Podsumowanie. Muszę zakupić : - zębatkę garbaruk za 299 zł (najmniejsza jaką produkują to 28T) - ramiona korby Shimano 6100/7100/8100 - klucz/adapter to zębatek direct mount - najtańszy? Poratujecie linkiem ale poza ofertą z Ali? Znacie jakieś inne firmy, które robią tańsze zębatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 6 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Podsumowując zakupiłem korbę Shimano 7100 plus zębatkę garbaruk 28T. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi