Mastodont Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Cześć. Obecnie mam korbę XT, model FC-M782, która pracuje w napędzie 1x11 z jednym blatem 30T. Niestety minimalna wielkość blatu dla tej korby że względu na bcd96 to 30T. Jaka korba pod napęd 1x11, która obsłuży blat 28T? prośba o pomoc w doborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Jedyna opcja to korba z mocowaniem bezpośrednim zębatki, czyli Shimano z najnowszych serii lub Sram Eagle. Wtedy masz dowolność w doborze blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Ok, tylko czy te najnowsze nie są pod 12 rzędów? Który konkretnie model od Shimano? A race-face ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Są, ale z 11s także działają. Zależy jaki masz budżet. Wybór od Deore po XTR w zależności od potrzeb. Zębatkę możesz kupić np. Garbaruk lub Banless. RF nie znam, więc nie podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) A taka korba: Shimano Deore 175 mm ? Do tego oczywiście nowa zębatka 28T Edytowane 4 Czerwca 2023 przez Mastodont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Każda współczesna RF ma mocowanie bezpośrednie. Z nienajdroższych sensowną opcją jest Aeffect R - są krótsze wersje (165mm) i oś 24mm, więc jest spory wybór suportów. Droższe RF mają oś 30mm. Dodatkowym plusem RF są niedrogie stalowe blaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 8 minut temu, Mastodont napisał: A taka korba: Shimano Deore 175 mm ? Do tego oczywiście nowa zębatka 28T Jaki konkretnie model tej Deorki? M6100? Jaką masz ramę, z boost czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Zapomniałem napisać. Model fc-m5100 https://allegro.pl/oferta/shimano-fc-m5100-korba-10-11s-32t-175-13751943912 Rama bez boosta. https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_full/cube/37969/sting_120_race_29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Do tej korby nie założysz zębatki mniejszej niż 30T, bo nie ma mocowania bezpośredniego. Szukaj Deore M6100. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Nie wiem jak jeździsz, ale nawet 26t w 1xX można mieć. U mnie chyba taki wpadnie do roweru trail. Wada bezpośredniego mocowania, to brak możliwości wymiany blatu bez ściągania korby.. 26t do trail, bo w górach mocy używa się w zasadzie tylko na podjazdy, na 26t z przodu będzie super miękko. Teraz u mnie najlżejszy bieg to 6.24 kmh przy 90 rpm, na 26-50 + obwód koła 2300mm tylko minimalnie twardziej, 6.46 kmh, mieć tak miękko jest cudownie na 25% ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Chodzi o to, że na na dwóch/trzech podjazdach tam gdzie jeżdżę jest jeszcze trochę za ciężko. Pierwsze co, to wymieniłem kasetę na 11-50 z 11-46. Pomogło ale jak wyżej napisałem, ciut jeszcze brakuje. Ps . Na koniec sezonu obecna konfiguracja byłaby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 17 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Negocjuje zakup korby FC-M6100 Czy mógłby ktoś podesłać link do konkretnej zębatki 28T lub 26T. Albo źle wpisuje albo nie mogę nic znaleźć na direct mount do korby Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Garbaruk najmniejsze robi 28t. https://www.garbaruk.com/pl_PL/shimano-m7100-m8100-round.html?category=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 17 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 A coś w normalnej cenie? Negocjuje zakup korby FC-M6100 Czy mógłby ktoś podesłać link do konkretnej zębatki 28T lub 26T. Albo źle wpisuje albo nie mogę nic znaleźć na direct mount do korby Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Jeśli ma być tanio to proponuję poszukać na Aliexpress. Kupisz zębatkę za kilkadziesiąt złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 A jakaś konkretna firma z chińskich? Znam tylko ztto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Trzeba sprawdzać. Ja mam np. Deckas, ale pod korbę Sram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Też mam teraz deckas 30 pod starą korbę Shimano XT. Wygląda na to, że muszę zmienić korbę na sram, bo na nią bez problemu kupi się zębatkę 26/28T i to są mniejsze pieniądze niż pod Deore 6100. Dodatkowo sram nie potrzebuje specjalnego klucza do przykręcenia, tak jak to jest w Shimano. Jaką konkretnie korbe SRAM polecisz? Ps. Dobrze, że wstrzymałem się z zakupem m6100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Korby Sram nie wymagają innego suportu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Racja. Tutaj dojdzie suport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) W "normalnych" cenach to chyba najłatwiej kupić chińską korbę z directmount od SRAM i odpowiednią zębatkę. Np Prowheel MPX11. Tylko trzeba ofset odpowiedni wybrać dla zębatki, dla ramy bez boost 6deg/mm chyba powinno być. I suport zostaję, bo oś 24mm. Edytowane 19 Lipca 2023 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mastodont Napisano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Wygląda na to, że pod korby Shimano i direct mount standard najmniejszej zębatki to 30T. Są nieliczni jak garbaruk - 28T - ale cena kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Polski Alugear robi pod Shimano DM i startuje od 26 / 28 /30 itd. Cena około 250. Jak kupować to dobre a nie po taniości co po 3kkm na szmelc się będzie nadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Za 250 można kupić 3 zębatki Snail czy inny Decas, które przejadą pewnie więcej. A przy okazji będzie można zmienić ilość zębów w przyszłości, jak się pojawi więcej pary w nogach i 28T juz nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi