karol959 Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Czesc, chcialbym wymienic swoje fabryczne kola shimano jakies kloce 2kg. Interesuja mnie kola aluminiowe (obecnie nie chce karbonu). Znalazlem u firmy fitwheels cos takiego https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-350-straightpull-rr511-1770g-p-95.html. Warto w takie cos isc czy moze cos bardziej sensownego do 2 tys idzie ogarnac :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Czyli chcesz wydać 1700 złotych żeby 2kg kloce wymienić na 1,8kg klocki? Gdzie tu sens? Szukaj czegoś lżejszego, super byłoby jakbyś znalazł gdzieś jeszcze novatec jetfly 2.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Nie wiem czy teraz ceny takie po prostu są, ale 1700 zł za takie koła to absurd. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol959 Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 ok no racja waga tez spora prawie 1,8 tak jak mowisz, chyba ze pchac sie w carbon ale z taka kwota to chyba ciezko bedzie cos znalesc sensownego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Po pierwsze 2k to nie jest budżet na karbonowe koła Po drugie podstawowym założeniem dla kół karbonowych (a już na pewno tańszych modeli) nie jest niska masa tylko lepsza aerodynamika (a dla amatora to przede wszystkim wygląd) Po trzecie jest dużo sensownych, aluminiowych kół do 2k tylko Ty wrzuciłeś nieciekawą konfigurację, może i wytrzymałą ale za to ciężką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 @Mihau_jetlfy u.2.1 nowe już chyba nie do zdobycia. Używki w dobrym stanie ok. tysiaka chodzą. @ChuChuwitamy w nowym świecie, tyle teraz to wszystko kosztuje...szczególnie od DT. @karol959w tym budżecie karbon to będzie jakaś pomyłka. Natomiast w tym budżecie znajdziesz bardzo ciekawe propozycje aluminiaków. Jeśli chcesz nieco wyższy stożek (ze względów wizualnych bądź innych to albo jakiś fabryczny set, albo coś właśnie na tej obręczy). Jeśli zgodzisz się na niższy profil obręczy zejdziesz na 1500-1600gram. Rozumiem, że ma być pod zwykłe hample , nie pod tarcze. Poniżej masz linka do podobnego tematu, gdzieś masz też moją opinię nt. kół właśnie na obręczy dt r511, piasta dt 350 disc, szprychy cx-ray. Czyli opinia realnego użytkownika, a nie gawędziarza. U mnie wyszło z opaskami 1718gram, bardzo fajne koła. Zestaw bez opasek miał ważyć 1670gram.Ogólnie po tych kołach zrewidowałem trochę swoje poglądy nt. wagi kół. Rada ode mnie...jeśli nie potrzebujesz wyższego profilu kup coś gotowego albo składanego u naszych kołodziejów na niższym profilu. No chyba, że asfalty średnie i ważysz sporo. Wszystko w linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol959 Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 dzięki za odpowiedz chyba zdecyduje się na cos składanego na obręczy dt 460, tylko zastanawiam się czy warto dopłacać do piast dt swiss 350 czy mogą być novatec co myślicie ? Będzie jakaś znacząca różnica czy raczej nie zauważę tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Do DT masz szerzej dostępne części zamienne. Za to masz tą zrąbaną nakrętkę za bębenkiem, której odkręcenie graniczy z cudem. Ja mam koła na 791/792 i w zasadzie to ciężko powiedzieć coś złego na ich temat. Piasty jak piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 DT 350 ma bardzo dobre uszczelnienie, natomiast ujeżdżałem też piasty novateca na mtb długie lata i chodzi też to bardzo dobrze. Spokojnie możesz wejść w novateca- będzie taniej ,a być może i lżej. 791/792 bardzo fajne piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi