trech555 Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Cześć, mam rower od miesiąca, od dwóch tygodni napęd klika, trzeszczy w czasie mocniejszego pedałowania. Z tego co wyszukałem pewnie zabrudzenia w napędzie, klikanie pojawiło się po przejechaniu przez błoto. Od tego czasu przejechałem jakieś 300-400 km i problem się nie pogłębił. Pytanie: czy warto się przejmować i wyczyścić ASAP? Mam zdolności naprawcze ledwo wystarczające do wymiany żarówki, więc szansa że coś spartaczę jest dość realna. Na filmikach instruktażowych widzę, że wymontowanie wymaga, lub jest łatwiejsze, przy użyciu specjalistycznych narzędzi, których jeszcze nie mam. Dodatkowo jeśli raz się łatwo zabrudziło, może za 2 tygodni znowu się zabrudzi? Rower: Kross Evado 7.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Zacznij od wyczyszczenia/umycia i nasmarowanie łańcucha. Jak problem nie zniknie jedź na serwis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trech555 Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Dzięki. Łańcuch był czyszczony w międzyczasie, ale to nie miało wpływu na klikanie. Tym bardziej, że dźwięk koreluje z pozycją pedałów, najczęściej jest słyszalne gdy lewy pedał jest między górną a przednią pozycją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Być może to suport albo same pedały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Sprawdź czy dźwięk występuje gdy wstaniesz z siodełka i pedałujesz na stojąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trech555 Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Dzięki, dźwięk na pewno jest słyszalny podczas pedałowania na siedząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkangaroo Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Niedokręcona korba lub pedały ev. odkręcić i przeczyścić śruby lub dac klej do gwintów. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez grzegorzkangaroo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Najczęściej to luz na pedałach/platformie lub łożyskach suportu. Jeśli są luzy na korbie to wystarczy złapać ręką ramię korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sz.jablonowski Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 1. sztyca + mocowanie siodła 2. dolne łożysko sterów 3. suport jeśli PF 4. bębenek od góry najbardziej prawdopodobne przyczyny klikania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trech555 Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedzi. Próbowałem różnych rzeczy, ale bez efektu. Po kolejnym przeczyszczeniu, bardzo dokładnym, łańcucha i zębatki klikanie ustało. Więc pewnie wcześniej czyściłem do dupy. W tym samym czasie odkręciłem i przeczyściłem same pedały i ich gwinty, ale to raczej nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dibua Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Tak na przyszłość, też miałem dziwne dźwięki z napędu w różnych fazach życia roweru. Raz nieoczywistym źródłem były pedały, a dokładnie ich łożyska - bo były to najtańsze pedały z otwartymi łożyskami, parę razy dostały piasek i w końcu umarły, teraz jeżdżę na zamkniętych łożyskach. W pedałach hałasować będą raczej łożyska, nie gwinty. Drugim razem były to... za luźne szprychy w nowozakupionym tylnym kole. Co ja się tego naszukałem, to moje. Szprychy wydawały dźwięk na styku na skrzyżowaniach, dociągnąłem te luźne i ucichło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi