xyz2a Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Witajcie, Po kilku tysiącach zdecydowałem się wymienić łańcuch bo przymiar 0.75 wpadał całkowicie. O napęd dbałem czyściłem smarowałem tak że nie było się do czego przyczepić no po za tym że się trochę wyciągnął. Oryginalnie był KMC X10 i że byłem zadowolony to taki sam kupiłem. Skróciłem kilka oczek aby długości się zgadzały założyłem, spinką zapiąłem i w drogę. Po kilkunastu metrach wielkie rozczarowanie. Co tak chrobocze. Pewnie źle łańcuch założyłem ale oglądam i jest poprawnie - myślałem że na przerzutce z tyłu pomiędzy kółkami źle przełożyłem ale było poprawnie. Jak jadę ze stałą prędkością np 15 km/h to jest ok. Problem zaczyna się gdy zaczynam przyspieszać. Podobnie jak zaczynam ruszać to przyśpieszam delikatnie bo ludzie się oglądają co za złomnik jedzie. Zrobiłem tak około 30 km i nadal jest źle. Na co jeszcze zwrócić uwagę co mogłem pomieszać? Łańcuch OEM brak fabrycznego opakowania tylko folia - czy to jakaś podróbka czy gdzie indziej szukać problemu. Jeśli to coś pomoże to dotyczy Giant Trance 3 2018r Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Miałem ten problem, łańcuch okazał się wadliwy (najczęstszy przypadek w oem'ach) tzn albo mały defekt albo jest ok. Taka rosyjska ruletka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajgana Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Daj mu trochę czasu, żeby się ułożył. Czasem 30 km, czasem 100. W zależności od zużycia napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Mi się przyjął od kilku pokręceń korbą, a raz za chiny nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Pewnie to blat nw ci hałasuje, u mnie jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilodirt Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 @graveloiksctrailowka Jakiego nw uzywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz2a Napisano 3 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Nie wiem co to jest nw. Kupiłem wydawać by się mogło w sprawdzonym sklepie rowerzysta_pl na alledrogo ale termin zwrotu już minął. Pojeżdżę tak do 100 km i jeśli nie przestanie chrobotać to albo oddam do serwisu albo kupię łańcuch w pudełku. --- Dobra doczytałem nw - PRAXIS Cadet 30T Edytowane 3 Czerwca 2023 przez xyz2a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jak dla mnie, taniocha z ali (deckas) niczym się nie różni od firmowych. Jakby stalowe nw były szeroko dostępne to jeszcze... 2 minuty temu, xyz2a napisał: Nie wiem co to jest nw. Kupiłem wydawać by się mogło w sprawdzonym sklepie rowerzysta_pl na alledrogo ale termin zwrotu już minął. Pojeżdżę tak do 100 km i jeśli nie przestanie chrobotać to albo oddam do serwisu albo kupię łańcuch w pudełku. Zawsze możesz wymienić ten blat, jak jeździsz na płaskim, spokojnie 34t można założyć. Ale jak pisali wcześniej, pewnie starczy trochę przejechać i problem zniknie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz2a Napisano 16 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Po 2 tygodniach mam zrobione ~100km. Nie jest źle - jest dużo lepiej. Ale chyba nie jest tak dobrze jak na starym łańcuchu. Jeszcze słychać gdy mocniej przyspieszam z miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi