kappka Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Kupiłam Genesis SX Cross i jestem amatorką, i nawet przy krótkich przejażdżkach do 10 km muszę robić przerwy, bo jest za twardo , wiem, że nie poleca się bardzo miękkich siodeł do tego typu rowerów, ale mój zadek (i nie tylko) musi mieć mięciutko, inaczej rower w kąt. Jeżdżę bez wkładki, typowo turystycznie. A może jakaś nakładka, czy to badziew i szkoda kasy? Nie chcę wydawać majątku (do 150 zł) i dobrze, jakby było z dziurką. Pomóżcie, polećcie coś sensownego Edytowane 3 Czerwca 2023 przez kappka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Zanim cokolwiek kupisz - obniż nos siodełka o i 1cm (tak by było lekko pochylone do przodu). Można też kombinować z mostkiem kierownicy (kupić nowy dłuższy/płaski- to już kosztuje albo go odwrócić) tak żebyś miała bardziej leżącą pozycję. Oczywiście sama wysokość siodełka też ma szalone znaczenie. Bóle tyłka to najczęściej faktycznie sprawa wytrenowania mięśni (po kilkuset km się wzmocnią i jest OK) - ale równie często tego, że zawodnik ma spionowaną pozycję i cały jego ciężar idzie na tyłek zamiast rozkładać się równomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Miękkość nie jest równoznaczna z wygodą. Ważne by dobrze dobrać siodełko, bo to sprawa indywidualna. Czasem trzeba "przerobić" sporo modeli, zanim trafi się na to odpowiednie. Ja zaproponuję takie, ale bez żadnej gwarancji ze przypasuje: https://allegro.pl/oferta/siodelko-rowerowe-wtb-speed-she-steel-srednie-13383930504 Ed/Generalnie siodełka WTB są polecane i uważane za wygodne. Firma ma na stronie taki formularz, na podstawie którego sugeruje konkretne modele: https://www.wtb.com/pages/fit-right-system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Zanim zaczniesz kombinować z siodełkami kup sobie spodenki z wkładką są takie wersje, które wkładasz pod dowolne spodnie/spodenki. U moje żony się sprawdziły choć była bardzo sceptyczna 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Gdy kupiłem żonie Rometa Orkan, zamieniłem siodełka z mojego Kandsa. Ona wolała szersze (Vader V3) a mi o dziwo spodobało się to rometowskie, na którym jeżdżę do dziś. Siodełko Vadera rozpadło się rok temu na Wanodze 350. Kupiłem jej więc Bontragera Sport damkę (mogę odsprzedać), prędzej jakieś WTB. Ale i tak wolała Vadera za 30 zł. I na takim jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi