lor3ddr8d Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Cześć, posiadam rower elektryczny Kellys Tygon R50, w którym są zamontowane hamulce Shimano MT200. Nie ukrywam, że działają słabo przy mojej masie 80 kg. Chciałbym zrobić upgrade, bo chce zacząć jeździć po górach .Pomyślałem o takim zestawie: Przód chce zmienić na SLX 7100 lub czterotłoczkowy 7120 - nie wiem, czy warto dopłacać ? Z tyłu nie chce mi się zmieniać przewodu hamulcowego, więc pomyślałem o MT501. Klamki hamulca byłyby z zestawu 7100 - tak, żeby były jednakowe, czy one będą kompatybilne również z MT501 ? Tarcza chciałbym: SM-RT66 203 mm przód i 180 mm tył Co sądzicie o takim upgrade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Plan, szczególnie z czterotlokiem z przodu jest ok. Jeden problem. Tarcze są do wąskich klocków, wiec zacisk MT500 nie dla ich. Lepiej dać slx z obu stron, ale właśnie dla tarczy, a nie klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lor3ddr8d Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Tarcze masz na myśli takie ? https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulca-hamulcowa-shimano-sm-rt70-180-slx-12873262445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Przy 80kg dwutłoczkowe SLXy starczą w zupełności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 1 godzinę temu, lor3ddr8d napisał: Co sądzicie o takim upgrade ? Klocki -> metaliczne Tarcze -> 203/220 przód, 180 tył Potem myśl nad nowymi heblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Zdecyduj czy masz tarcze centerlock czy na 6 śrub - bo pokazujesz jedne takie, drugie takie (RT70 są centerlock ale do szerokich klocków). @uzurpator - sam to chciałem zaproponować, ale MT-200 to oficjalnie nie do metalików i tarcze też warto by od razu lepsze, a to może znaczyć pod wąskie klocki. Hamulce MT-200 (z przewodem i klamką) kosztują tyle, co dobre klocki i nawet według producenta są słabsze - dla bezpieczeństwa. Ja ważę 70kg i mi czterotłoczkowe XT z tarczą 203 nie przeszkadzają, a MT520 na tarczy 180 zdarzało się przegrzać. Tym rowerem nie ma co planować super enduro, więc jazda będzie raczej z ciągłym hamowaniem i hamulce mocno obciążone. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lor3ddr8d Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 1 minutę temu, uzurpator napisał: Klocki -> metaliczne Tarcze -> 203/220 przód, 180 tył Zmieniałem już klocki i tarcze w poprzednim zwykłym rowerze, dla mnie to było za mało, a tutaj mamy elektryka, który waży 25 kg. 2 minuty temu, Wojcio napisał: Zdecyduj czy masz tarcze centerlock czy na 6 śrub - bo pokazujesz jedne takie, drugie takie (RT70 są centerlock ale do szerokich klocków). Centerlock mam w rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 A SM-RT66 to 6 śrub.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lor3ddr8d Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Trochę wyżej wkleiłem te tarcze : https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulca-hamulcowa-shimano-sm-rt70-180-slx-12873262445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 No to pytanie: 1. Chcesz raz a dobrze, łosz end goł? Wtedy dowolne 4 tłoczki z klamkami z Servo Wave 2. Chcesz tanio a dobrze - to wtedy tak jak pisałem 3. Chcesz maksymalizować z autystycznym zacięciem to co masz. Wtedy tarcze 203 na oba końce i klamka Servo na przód. a jak braknie, to jeszcze 4 tłoczki na prżód. Jeżeli ten elektryk nie jest odblokowany, to jego waga nie ma większego znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lor3ddr8d Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Wolę raz a dobrze Jest odblokowany ale mam przyzwyczajenia z motocykli enduro, gdzie klamką hamulca operuje się mega precyzyjnie. Te MT200 mnie nie przekonują na asfalcie, więc w górach tym bardziej. Skomponowałem taki zestaw: SHIMANO SLX BR-M7120 zacisk i klamka Zacisk MT 500 Klamka M 7100 Tarcza tył SM-RT70 180 Tarcza przód SLX SM-RT70 203 Przewód hamulcowy SHIMANO XTR Trail SM-BH90-SBM 100 cm - komplet montażowy i jeszcze jakieś klocki muszę wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi