Tiburon Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Witam. Nie wiem czy robię coś złe, ale na moim garminie przypomnienia o jedzeniu i piciu pokazuje tylko w czasie jazdy z rejestracja ścieżki, jeżeli jadę z włączona nawigacja komunikaty przypominające nie wyskakują. Zastanawiam się czy mam coś zle w ustawieniach, czy to normalne. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Tak to normalne . Ruszasz odpalasz i następuje cała procedura powiadamiająca. Nie aktywujesz tzn. , że jedziesz tylko po bułki nie nabija dystansu , nie ma całej otoczki związanej z jazdą. To tak na szybko i lakonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiburon Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Właśnie jest problem, ze jak jadę z nawigacja (po śladzie) to nie mam powiadomień przypominających o piciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 A wcześniej uruchamiasz " start aktywności" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Jedynie siłą woli powstrzymuję się od komentarza Edytowane 2 Czerwca 2023 przez RabbitHood 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Czy za dopłatą można otrzymać przypomnienie o wypróżnianiu? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Możesz opatentować korek wysuwający się z siodełka 🙃 Oczywiście sterowany z garmina lub kombinacją przycisków di2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Pozwolę sobie na trochę sarkazmu .... żyjemy w takich czasach , że elektronika dyktuje nam kiedy MOGĘ się napić , wsunąć batona / wylać się 😁. A Garmin brnie w takie bzdety. Ludzie się "jarają" bo jest taka funkcja a kumpel jej nie ma w swoim liczniku 😱 Na całe szczęście można to dezaktywować. Zresztą to co Garmin podaje /sugeruje jest oderwaną od rzeczywistości abstrakcją. Musiałbym za sobą ciągnąć cysternę z wodą 😁 Lepiej wyjdziemy na tym jak BĘDZIEMY SŁUCHAĆ WŁASNEGO ORGANIZMU a nie elektroniki. Tak samo Garmin jak cyganka prawdę ci powie czy w nocy spałeś i nie zapomniałeś oddychać 😁 Edytowane 2 Czerwca 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Problem jest w tym ze jak organizm powie ze jest spragniony to juz jest za pozno. Przy dlugich dystansach (200+) ja musze pilnowac regularnego nawadniania. Ja mam taki organizm ze bez jedzenia i picia moge caly dzien wytrzymac i organizm sie nie upomina. Takze na poczatku przygody z rowerem dobrze jest wyrobic sobie nawyk regularnego picia. Ale fakt, do tego nie potrzeba Garmina z jakims wyrafinowanym algorytmem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, pecio napisał: Pozwolę sobie na trochę sarkazmu .... żyjemy w takich czasach , że elektronika dyktuje nam kiedy MOGĘ się napić , wsunąć batona / wylać się 😁. A Garmin brnie w takie bzdety. Z jednej strony masz słuszność, ale z drugiej takie przypomnienie o batonie w niczym nie przeszkadza (nie musimy go uaktywniać) ale podczas wyścigu czy innej aktywności o zwiększonej intensywności może się przydać zaaferowanemu "walką" użytkownikowi. Tym bardziej że interwał przypominajki można ustawić na podstawie szacunkowegu zużycia kcal, które to Garmin, mając dane z pomiaru mocy i czujnika HR, potrafi określić w miarę precyzyjnie. Na ogół kiedy człowiek poczuje głód/pragnienie, to jest już za późno...Oczywiście w codziennym użytkowaniu, typu dojazdy do pracy cze objazd okolicy w trybie "piknik" powyższe funkcje są zupełnie zbędne. Co do określania stanu wytrenowania i czasu regeneracji to, moim zdaniem, Garmin mija się z prawda... Określając poziom stresu działa precyzyjnie, ale to przecież banalne jeśli znamy tętno spoczynkowe pacjenta 🤔 Edytowane 2 Czerwca 2023 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) @KNKS z jednej strony masz rację. Ale....zawodowcy czy zaawansowani bikerzy doskonale wiedzą kiedy co chlipnąć czy wsunąć. To już mają zakodowane w podświadomości jak wpinanie w SPD.Taka przypominajka może pomóc "młodemu adeptowi" kolarstwa wykształcić takie nawyki o ile nie ma mentora który by go pokierował / wspomógł radą. Niektóre algorytmy Garmina nie są doskonałe ale tu też jest ALE. Technika w dodatku w oparciu o AI robi na tym polu gigantyczne postępy. Za około miesiąc będzie wysyp nowych szpejów Garmina na bazie nowego Elevate 5. Z przecieków to ma istne cuda robić😉 A tak osobiście napiszę ,że mnie doprowadza do szału jak co chwilę wyskakują komunikaty typu napij się , zjedz coś przeplatane wyskakującym oknem ClimbPro na zmianę z " uwaga ostry zakręt " i dowalone komunikatami z radaru. Nie powiem czego można od tego dostać . A w dodatku to można sobie jeszcze powiadomienia z telefonu czy np., że pikawa za słabo tłoczy.👿 Edytowane 2 Czerwca 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 To ja mam inne pytanie - z jaką intensywnością trzeba jechać żeby "zapomnieć" o wzięciu bidony do łapy? W pierwszej strefie? Wytłumaczcie to człowiekowi, który ma avg hrt z jazdy po 170bpm😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Biorąc po uwagę że to adrenalina i kortyzol "maskują" uczucie głodu i pragnienia, to musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie gdzie i kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Ooo 170 średnia - bogato. To zależy od temperatury, dystansu , stanu " początkowego", właściwości osobniczych i jak dajesz do pieca. Dlatego ciężko odpowiedzieć na to pytanie .Generalnie podczas intensywnej jazdy spalanie to 1do 1,5 litra na godzinę. Nigdy nie pijesz jak już czujesz pragnienie tylko się " profilaktyczne" nawadniasz. Dobre są izotoniki bo osmolarnie są zbliżone do płynów w naszym organizmie przez co są szybko wchłaniane. Możesz sobie co 20 minut pociągać lub jak ja robię co pewien dystans .Zresztą do każdego dystansu i warunków mam strategię kiedy doładowywuję "cukry" i sposób gospodarowania napitkiem tak żeby mnie nie " odcięło" w szczerych polach. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiburon Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Dla tych co wiedza więcej. Tak zdarza mi się zapomnieć napić, a jak sobie przypomnę to jest już zazwyczaj zbyt późno, przez co trasy 70+ km są dla mnie wyzwaniem. Smiem twierdzić ze obecnie, bardziej pomocne jest dla mnie piknięcie z przypomnieniem, niż sama nawigacja po śladzie. Pewnie większość z Was nie jest w stanie pomoc, przez to ze maja znacznie większa świadomość swojego organizmu niż ja i uważają, ze ktoś kto nie pamieta o piciu na rowerze to pewnie jakiś lamus. Jak dla mnie temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Odpowiedz masz 12 postów wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi