Skocz do zawartości

[2000-3000zł] MTB, może cross

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

potrzebuję porady przed ostatecznym wyborem. Rower raczej będzie używany głównie w mieście (80% miasto, 20% ścieżki polne, leśne), ale też chcę go zabierać na wakacje, co by nie musieć na miejscu wypożyczać za każdym razem innego modelu. Na wyjeździe pewnie będzie służył w odwrotnej proporcji. Mój poprzedni rower to Kross Hexagon x3, już stanowczo na mnie za mały, jednak przeżył wiele i poza pokrzywionym kołem po 10 latach eksploatacji nic strasznego się z nim nie działo.

Chciałbym, by rower był w stanie wytrzymać wskakiwanie na krawężniki, raczej pustych bunny hopów nie będę robił jak na poprzedniku. Przetrwać też powinien jazdę na jednym kole, zjazd z paru schodków, delikatny skok, chociażby z 30cm murku. To nie będzie maszyna do ekstremalnego traktowania, ale wierzę po doświadczeniu z Hexagonem, że na takie traktowanie będę mógł sobie na nim pozwolić bez opłakanych skutków. Po prostu ma cieszyć jazdą na nim.

Rozpatruję:

- Rockrider Explore 520 - przymierzałem się w Decathlonie do XL, ale wydaje się za duży, nie mieli L'ki na miejscu

- Kross LEVEL 2.0 / 3.0 / 4.0  - szczególnie podoba mi się 2.0 w żółtym malowaniu :) ale osprzętem nie grzeszy, jednak broni się ceną

- Trek Dual Sport 2 - wyższa cena przy osprzęcie oferowanym przez poprzednie pozycje, ale z tego co czytałem lepsza baza pod rozbudowę

- miejsce na Wasze propozycje

Jestem w stanie przeżyć większe opory toczenia na MTB po mieście z racji, że będzie on wakacyjnie używany na mniej utwardzonych drogach. Chciałbym jednak, by dało się nim rozpędzić do tych 30km/h bez urwania nóg. Zakładam, że lepszym rozwiązaniem byłoby 2x9 niż 1x10 itd.

Wzrost 183, waga ok 75kg.

Liczę na Waszą pomoc :) 

• Mod Team

Podałeś trochę odmienne typy rowerów (turystyczne MTB i crossa), więc tu należy zdecydować w którą stronę chcesz iść, bo myślę że wady i zalety każdego z rowerów znasz.

Do skoków, zjazdów i temu podobnych taki Rockrider będzie lepszy niż Trek, natomiast sama jazda po mieście to zupełnie odwrotnie.

Odnośnie dopłaty to myślę, że warto, zwłaszcza pod kątem amortyzatora, który dostosujesz do swoich potrzeb, a sztywne osie ułatwią przyszłe modyfikacje, jeśli takie chciałbyś kiedyś poczynić.

Dzięki za odpowiedź 😏

Masz rację, może nastąpiła lekka rozbieżność pomiędzy MTB a crossem od Treka. Co gdyby dokupić mniej masywne opony do Explore 540, coś na wzór DualSporta 2? Pofatygować się dwa razy w roku i po prostu na wyjazd je podmieniać.

Dodatkowo między EXPL 520 i 540 jest prawie 2kg różnicy, co dodatkowo przekonuje mnie do wyjścia poza wstępny budżet. 

W dniu 2.06.2023 o 01:14, Marcino27 napisał:

Jestem w stanie przeżyć większe opory toczenia na MTB po mieście z racji, że będzie on wakacyjnie używany na mniej utwardzonych drogach. Chciałbym jednak, by dało się nim rozpędzić do tych 30km/h bez urwania nóg. Zakładam, że lepszym rozwiązaniem byłoby 2x9 niż 1x10 itd.

Rockrider ma tarczę 30 ( z opcją zmiany na 32) Przy przełożeniu 30 do 11 na szosie będą duże kadencje - mi na szosie moje 38 wydaje się za małe - by jechać 30km/h mam kadencję powyżej 60, nie wiem jaką byś miał w tym Rockriderze. Dla mnie największą wadą MTB przy jeździe po szosie są nie opory toczenia ( choć jak w latach 90-tych wszyscy kupowali "górale" ja też kupiłem rower na Panaracerach Smoke Dart, nawet nie szumiały a wyły na szosie, ale zmieniłem i nie było problemu) a małe tarcze przednie. Dla mnie ideałem byłoby 42 - 44.

Edytowane przez PiotrWie