rozk_rock Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 Witam, trafił mi się starszy rower z hamulcami Avid Juicy 3. Oczywiście hamulce do remontu i tutaj pojawia się mój dylemat. Co to było warte kiedy było w sprzedaży. Inaczej stawiając pytanie: Czy ktoś doświadczony jest w stanie porównaśc siłę / modulacje / możliwość dłuższego hamownia do jakiejś współczesnej konstrukcji szimano? Jaki to ma poziom około MT200? Jako, że to wolałbym zachować rower w oryginale to pokusiłbym się o ich serwis, jednak rower będzie jeździł ze mną po singletrackach, także fajnie gdyby się do tego nadawał... Podpowie ktoś kal to hamowało? Bo ciężko mi znaleźć obiektywne informacje z czasów obecnych... Cytuj
uzurpator Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 15 letnie budżetowe hamulce SRAMa? Serwisować to jest czymś heroicznym. Miałem to w 2008, absolutnie nie wspominam dobrze. Cytuj
Kettler Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 Miałem takie w Konie, działały. Zaletą z tego co pamietam było to, że można było wymienić klocki bez odkręcania zacisków 😁 Cytuj
Jelizee Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 Wciąż takie posiadam leżą jako zapasowe jakby coś padło - w zeszłym roku bratu padł dzień przed wyjazdem (chyba był to szczyrk) code rs (tył) - używał, nie narzekał. Zaznaczę, że były one po serwisie - z rok wcześniej - jednak leżały nieużywane. Z tego co pamiętam często zapiekały się w nich tłoczki z jednej strony. Swoich nie bałbym się założyć na singletracki. Cytuj
tobo Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 Juicy 3 są pod każdym względem lepsze niż mt200. Jeśli są do remontu- cokolwiek to znaczy - to jednak zamiast j3 lepiej np mt400 od shimano. Cytuj
rozk_rock Napisano 1 Czerwca 2023 Autor Napisano 1 Czerwca 2023 Hmm, dzięki jakoś mi to naświetliło temat. A powiedzcie mi, może wiecie. Jaki hamulec hydrauliczny z lat dajmy na to 2004-2009 był killerem? Avid Juicy Seven… A coś z innych stajni? Cytuj
tobo Napisano 2 Czerwca 2023 Napisano 2 Czerwca 2023 Co to jest hamulec kiler? Starsze shimano sprzed 2012 były bardzo bezproblemowe. Cytuj
rozk_rock Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Napisano 2 Czerwca 2023 @tobo Taki co np da radę na zjeździe dłuższym, działa dobrze itd. Mam świadomość, że onegdaj hydrauliki nie dorównywały dzisiejszym, ale jestem w stanie przypuszczać, że takie topy spokojnie sa porównywalne z takimi BR-M6000 jeżeli chodzi o siłę hamowania. Pytanie upierdliwe, pewnie. Mam Cannondale z Headshokiem z 2006 roku do lekkiego remontu. Mam sentyment do tych rowerów i amortyzatorów. Zamierzam na nim jeździć, no i mam dylemat. Czy pakować do niego współczesny szpej. Czy raczej coś z przed półtorej - dwóch dekad. Przemawia bardziej to drugie rozwiązanie i jak ze wszystkim jestem w stanie sobie poradzić i właściwie mam wszystko inne, to hamulce hydrauliczne są dla mnie czarną magią, bo wtedy jeździłem na Vkach i miałem gdzieś hydrauliki... Cytuj
tobo Napisano 3 Czerwca 2023 Napisano 3 Czerwca 2023 Nie założyłbym żadnego hebla sprzed 10-15 lat. Eksploatowane normalnie są w tym wieku trupami. Cytuj
rozk_rock Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Napisano 7 Czerwca 2023 Ok powiedzmy, że zostałem namówiony do zakupu współczesnej produkcji. Zgaduję, że najrozsądniej jeżeli chodzi o cenę jest kupić MT-500? Cytuj
nossy Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 Pewnie kupiłbym coś nowego, natomiast mam je w mtb z 2008, chodzi to do dzisiaj, zaliczone paredziesiąt maratonów mtb, w górach latało to bardzo dobrze, problemów z serwisem nie było. MEchanior z luzem to ogarnia, ale też nie psuje się to specjalnie. Jedynie co mnie wpieniało to dość mało miejsca na tarcze,nie szło ich rozsunąć jak np.: w shimano co w połączeniu z qr i ciągłym wyciąganiu koła podczas transportu rodziło spore irytacje. Cytuj
nossy Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 Nie mogę edytować poprzedniego posta, ale sorki za wprowadzenie w błąd...moja opinia dot.avid j.5 Mtb stoi i się kurzy, dopiero teraz spojrzałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi