gad Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Zmieniłem napęd z 3x10 na 1x10 i zostawiłem tylko środkowy blat 30 Po paru dniach doszedłem do wniosku że 30 to trochę za mało. Kupiłem nową zębatkę NW SunRace 34. No i okazało się, że jak zakładam ją od strony wewnętrznej pająka, to ociera o tylne widełki. Jak założę od strony zewnętrzna pająka, to jest spory luz, ale chyba będzie zła linjia łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Tylko na podjazdach, ale ze względu że będziesz mniej korzystał z największej z tyłu bym się tym nie przejmował, dawaj na przód. Pozdrow'er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 (edytowane) Pod prawą miskę suportu podłóż podkładkę, takie jak są w zestawie suportów. Shimano dodaje do zestawu różne grubości 0,7mm, 1,8mm, 2,5mm, wtedy korba przesunie się na zewnątrz wraz z zębatką i nie będzie obcierać o ramę. Jedna podkładka 1,8mm może rozwiązać problem. Można również z lewej na prawą stronę przełożyć podkładkę 2,5mm ale wtedy prawa miska będzie płytko wkręcona w mufe i nie ma pewności że to wytrzyma. Edytowane 29 Maja 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Wie że teraz jest tylko jedna cienka podkładka z drugiej strony i chyba przełożenie jej na drudą stronę zbyt wiele nie da. Czyli trzeba dokupić 1 albo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Ta jedna cienka podkładka z drugiej strony to jest 2,5mm, to jest aż nad to co jest potrzebne aby zębatka nie tarła o ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 To wystarczy ją przełożyć na drugą stronę i sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 No jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Jutro to zrobię i dam znać. Dzisiaj🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 6 godzin temu, leejoonidas napisał: Ta jedna cienka podkładka z drugiej strony to jest 2,5mm, to jest aż nad to co jest potrzebne aby zębatka nie tarła o ramę. Tak i nie. Może na sucho nie będzie tarła, ale już pod obciążeniem i brudem, jest szansa że coś tam czasami lekko przyszoruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Nie wyrokuj zawczasu że będzie coś tarło tylko daj człowiekowi szansę niech to sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 11 godzin temu, gad napisał: Zmieniłem napęd z 3x10 na 1x10 i zostawiłem tylko środkowy blat 30 Po paru dniach doszedłem do wniosku że 30 to trochę za mało. Kupiłem nową zębatkę NW SunRace 34. No i okazało się, że jak zakładam ją od strony wewnętrznej pająka, to ociera o tylne widełki. Jak założę od strony zewnętrzna pająka, to jest spory luz, ale chyba będzie zła linjia łańcucha. Jaka szerokość mufy suportowej? Bo to już taka uroda 1xX - potrafi ograniczać blat do 32T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Zaraz zabieram zię za robotę, a szerokości nieznam Tu opis roweru https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/cube/37908/ltd_race_29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 68mm bo na zdjęciu powyżej widać dwie podkładki od strony korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Przy 68mm jest sporo możliwości. Najprościej przełożyć zębatkę na zewnętrzną pozycję i usunąć po jednej podkładce spod suportu po obu stronach. Na 99% korbę da się normalnie założyć. W krosówce mam 3x12 z tak założonym deore 6000. Po zaopatrzeniu się w podkładki o grubości 0.5mm można tak kombinować naprawdę sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 (edytowane) Po zmianie tej cienkiej podkładki wygląda tak Chyba nawet nie ma 2 mm Edytowane 30 Maja 2023 przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Będziesz orać ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 (edytowane) Co robić? Przekładać zębatkę na stronę zewnętrzną pająka? I potem przekładać 1 podkładkę z pod łożyska prawego pod lewe? Z lewej jest 1 z prawej 2 widać na zdjęciu Trochę poprawiłem Edytowane 30 Maja 2023 przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 (edytowane) Zrobiłem tak jak pisałem wyżej Luzu jest jakieś 6-7 mm Edytowane 30 Maja 2023 przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: Nie wyrokuj zawczasu że będzie coś tarło tylko daj człowiekowi szansę niech to sprawdzi. Nie wyrokuje. Ty napisałeś że będzie zapas, a ja napisałem że może ocierać. Zębatki nie zawsze są także idealnie równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Zostawić tak jak jest Czy jeszcze przełożyć tą szerszą z prawej na lewą, a węższą z lewej na prawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Przekładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 W dniu 30.05.2023 o 11:57, gad napisał: Zostawić tak jak jest Czy jeszcze przełożyć tą szerszą z prawej na lewą, a węższą z lewej na prawą? Zmieniłem podkładki, jutro testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi