lemos96 Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Cześć, niedawno kupiłem używkę fulla Carrera Titan X do amatorskiego jeżdżenia po lesie. Szybko mi się to odbiło czkawką. Wymieniłem suport (powerspline), kasetę NX PG-1230 oraz Łańcuch NX na nowe. Przerzutkę tylną mam SX. I za cholerę nie mogę tego wyregulować. Zauważyłem, że lekko faluje mi bębenek. Mimo to myślę, że przerzutka tylna też nie jest w najlepszym stanie. Chciałbym ten badziew Sram SX wymienić na SLX m7100. Pytanie czy manetka slx i przerzutka slx będzie kompatybilna z łańcuchem i kasetą Sram NX? Jaki bębenek powinienem zakupić? Zastanawiam się też nad upgradem tych rzeczy bo nie jest to jakiejś wysokiej jakości rower i troszkę mnie boli kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 SLX wymaga zmiany manetki na Shimano. To raz. Dwa, że choć jest wiele przykładów, że przerzutka Shimano działa z kasetą Sram, to z uwagi na różnicę rozstawu zębatek (0,1mm na każdą przerwę, łącznie 1,1) regulacja musi być staranna i nie jest to specjalnie sensowne. Fakt - cena kusi GX droższe znacznie. SX słabe - ale regulacja jest kluczowa i to nie tylko regulacja linką i śrubkami końcowymi, ale przede wszystkim regulacja odstępu od zębatek i właściwa długość łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Miałem osobiście takiego Frankensteina, kaseta NX, manetka i przerzutka XT, składałem to sam, pierwszy raz w życiu, wyregulowałem bez najmniejszego problemu, działało to bez zarzutu. Użyłem łańcucha XT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi