2wheels4ever Napisano 28 Maja 2023 Napisano 28 Maja 2023 Ciekawi mnie, czy większość jeździ w slipach czy w bokserkach. Ja zawsze wolałem te pierwsze, ale potrafię obetrzeć pachwinę i trzeba potem talkować. Tak więc zastanawiam się nad przerzuceniem się na bokserki. Jeżdżę głównie na trekkingu, w dżinsach albo w krótkich spodenkach materiałowych; rzadko w kolarskich (wiem, że pod nie niektórzy w ogóle nie zakładają majtek). Cytuj
KSikorski Napisano 29 Maja 2023 Napisano 29 Maja 2023 Tylko dopasowane bokserki. Na przykład https://roughradical.com.pl/pl/odziez-sportowa-meska/1070-5925-bokserki-bomber.html#/3-rozmiar-m/28-kolor-granatowy 1 Cytuj
spidelli Napisano 29 Maja 2023 Napisano 29 Maja 2023 Być może jeansy/szorty są powodem obtarć? Ja preferuję slipy ale na chłodniejsze dni zakładam bokserki. Kupuję jedne i drugie w Deklu, niemal na wagę - to te biegowe Kalenji. Nie zauważyłem problemów z obcieraniem, może raz, w zeszłym roku, jako efekt kumulacji kilku dni w siodle, upałów, źle dobranego siodełka i zbyt grubej wkładki w spodenkach. Jeżdżę tylko rekreacyjnie, więc w stroju sportowym, domyślam się, że te jeansy to tak z musu, do pracy? 1 Cytuj
Wojcio Napisano 29 Maja 2023 Napisano 29 Maja 2023 Wycieczki - spodenki rowerowe z wkładką, bez bielizny. Bikepark - sportowe majtki pod szortami (mało się siedzi). Spodenki rowerowe są przeznaczone do zakładania na ciało. Jeansy - na miejskim rowerze i wtedy ubrany jak zwykle. 1 Cytuj
GrzeGT Napisano 29 Maja 2023 Napisano 29 Maja 2023 Tylko spodenki rowerowe z wkładką na czysty i goły tyłek. Ostatnio ponad 7 godzin jazdy po górach (oczywiście z przerwami) przy temperaturze około 20 stopni i żadnych otarć, dyskomfortu, innych problemów. Rzecz jasna musiałem trochę poszukać tych odpowiednich i jestem zadowolony. Cytuj
spidelli Napisano 29 Maja 2023 Napisano 29 Maja 2023 Co wpis, to inna opinia Ja w zasadzie przestałem jeździć w spodenkach z wkładką, 4 godziny wytrzymam bez. Testowałem na przemian ostatnio i po 4 godzinach z wkładką tyłek też mnie bolał, w dodatku wszystko ugotowane (za gruba wkładka). Wolę slipy i krótkie legginsy. Rękawiczek też przestałem używać. Oczywiście na sakwy wezmę i gacie z wkładką (ale te z cieńszą) i rękawiczki ale założę tylko z musu 1 Cytuj
bzyk69 Napisano 30 Maja 2023 Napisano 30 Maja 2023 W dniu 29.05.2023 o 05:55, spidelli napisał: Ja preferuję slipy ale na chłodniejsze dni zakładam bokserki. Kupuję jedne i drugie w Deklu, niemal na wagę - to te biegowe Kalenji. Ja mam dokładnie te same preferencje - też slipy i bokserki z Kalenji. Z tym że zauważyłem, iż slipy jednak trochę bardziej obcierają w kroku. W bokserkach wygodniej. 2 Cytuj
Maciorra Napisano 30 Maja 2023 Napisano 30 Maja 2023 U mnie z kolei tylko bokserki (obecnie głównie brubecki z jakimś % merino) Slipy odpadają. Wkładki też odpadają - za bardzo się pocę i nie lubię mokrej pieluchy, choć kiedyś nie wyobrażałem sobie jazdy bez wkładki... 2 Cytuj
render Napisano 2 Czerwca 2023 Napisano 2 Czerwca 2023 slipy powodują otarcia lepsze bokserki sportowe termoaktywne bezszwowe 2 Cytuj
2wheels4ever Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Napisano 2 Czerwca 2023 W dniu 29.05.2023 o 05:55, spidelli napisał: domyślam się, że te jeansy to tak z musu, do pracy? Nie, po prostu lubię jazdę w dżinsach (rozciągliwych) na rowerach innych niż szosowe. Oczywiście najbardziej lubię w krótkich spodenkach. 4 godziny temu, render napisał: lepsze bokserki sportowe termoaktywne bezszwowe Chyba za takimi się rozejrzę. PS Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj
itr Napisano 2 Czerwca 2023 Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Każdy jest inny, bokserki to zło, a slipy wybawieniem - tak opowiem o swoim tylko kroku. Slipy są jak muszla i chronią pachwinę przed nabiałem, w bokserkach pachwiny płoną odparzeniami . Uwaga - żadne termoaktywne , jak slipy to tylko bawełna mokra i śmierdząca. W elastycznych interes ucieka i wychodzi bokiem. Generalnie jazda do pracy dżinsy i slipy cywilne, a trening , turystyka czy wakacje pielucha w kolarskich spodenkach bez majtek. Rozmiar i budowa interesu ma znaczenie. Jeden ma jajka jak kuleczki inny wory jak młynarz. Dżinsy mają jeden feler, mimo elastanu w pewnym momencie materiał robi się jednak wilgotny i zaczyna zaciągać rzepkę…dociskać do kolana. i 10-20 km spokojnej jazdy ok ale np 60km trochę szybszej niż dojazd do pracy- i może pojawiać się ból w kolanie właśnie przez ucisk wprasowanej rzepki, to samo zjawisko jest w zimowych kolarkach z zimową sztywną membraną z przodu gdy mamy długie nogi 90cm zaczyna się problem… producent robi dla krótkonogów , nogawka na wysokości kolana jest wąska, aż musiałem użyć spodni 3xl. mimo że mam mały tyłek na duże mrozy, ( i taki za duży rozmiar to już trzeba bez pieluchy) najlepiej mieć standardową budowę ciała, zazdroszczę … Edytowane 2 Czerwca 2023 przez itr 1 Cytuj
Greg1 Napisano 2 Czerwca 2023 Napisano 2 Czerwca 2023 Po wpisach @spidelli o jeździe w majtkach bez pieluchy postanowiłem spróbować - co prawda majtki nie biegowe z Deca ale Brubecki, cieniutkie, sportowe, generalnie moje ulubione. 20 km było o.k., od 25 zaczęło obcierać w pachwinie i zaczęło być mało przyjemnie, dobrze, że w trakcie wycieczki dostałem telefon, że muszę jeszcze coś załatwić i postanowiłem skrócić wycieczkę i zrobiłem tylko 32 km 😁 Cytuj
amandak Napisano 16 Czerwca 2023 Napisano 16 Czerwca 2023 Wygodne spodnie/spodenki do jazdy to podstawa. Złej jakości produkty mogą powodować obtarcia. Zawsze kupuję ze sklepu https://smmash.pl/ i się sprawdzają. Cytuj
spidelli Napisano 17 Czerwca 2023 Napisano 17 Czerwca 2023 Jeden wpis na forum i od razu link do sklepu A jak akwizycja? 4 dni ciurkiem na sakwach, 100 km dziennie, netto ok 5,5 godziny w siodle, brutto - bliżej 8 bo były przerwy gastonomiczno-piwne. 2 dni słoneczne, dwa pochmurne. Rzeczone przeze mnie slipy z Dekla + spodenki Kalenji za 45 zł, żadnych pieluch. Zero obtarć, chociaż od 3 godziny trochę już kości kulszowe czułem - ale to kwestia twardości siedzenia a nie bielizny. Zgadzam się, że to kwestia indywidualna, trzeba sobie samemu wypracować swój złoty zestaw. Chcę przez to powiedzieć, że czasami podchodzimy do tego ortodoksyjnie, bo coś się przyjęło, a warto samemu spróbować 1 Cytuj
dareuss Napisano 18 Czerwca 2023 Napisano 18 Czerwca 2023 Potwierdzam doświadczenie @spidelli, podobne do mojego. Bokserki Kalenji pod pieluchę, przy 20+ dają radę, wycieczki całodniowe, zero problemu, przynajmniej w moim przypadku. Chyba ten model: https://www.decathlon.pl/p/bokserki-do-biegania-meskie-kalenji/_/R-p-172962?mc=8488449 ale kupione jakiś czas temu, więc nie wiem czy identyczne. Innych w ofercie nie widzę. Aha, nie pracuję dla Dec. 🤣🤣🤣 1 Cytuj
plebi Napisano 7 Lipca 2023 Napisano 7 Lipca 2023 W dniu 29.05.2023 o 08:26, RabbitHood napisał: W lato jeździć w bieliźnie? Po co? Rozumiem ze pytasz po co bielizna.... Cytuj
nikbar1 Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) W dniu 17.06.2023 o 12:39, spidelli napisał: Rzeczone przeze mnie slipy z Dekla + spodenki Kalenji za 45 zł, żadnych pieluch. Tak dla pojaśnienia, bo właśnie się zastanawiam a nad jakimiś gaciami; zakładasz slipy ,a na nie bokserki ? Edit ; doczytałem, spodenki Edytowane 4 Czerwca 2024 przez nikbar1 Cytuj
spidelli Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Bokserki lubią się rolować przy wkladaniu spodenek kolarskich, wolę slipy. Tak a propos to 2 pierwsze dni z sześciodniowej wyprawy jeździłem nie w spodenkach kolarskich a spodenkach Kalenji czyli bez wkładki 1 Cytuj
nikbar1 Napisano 10 Czerwca 2024 Napisano 10 Czerwca 2024 Mam 107 w biodrach, te kalenji kupić xl (tak m i wychodzi z kalkulatora) czy 2xl ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi