Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Hej, dziś wymieniałem przerzutkę tylną sram NX na deorke XT, po zamontowanou XT i przeciągnięciu łańcucha okazuje się, że łanćuch jest luźny, przy NX tego nie było. O co może chodzić i jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Kółka w wózku ile zębów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 W NX 12 i 14 w XT po 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Maja 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Skróć łańcuch i po problemie. Różnica może wynikać z długości wózka, przesunięcia osi obrotu wózka. Nie ma co się nad tym zbytnio zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) Jest to pewne rozwiązanie, ale przy skracaniu nowego łańcucha pomija sie przerzutkę, takze może jest jakaś inna przyczyna. Z tego co zauważyłem wózek w NX bardziej sie cofa przez co naciąg jest większy niż w XT, gdzie wózek nie jest w stanie bardziej sie cofnąć gdyż jest blokowany przez element przerzutki do którego przykręca się linke Edytowane 28 Maja 2023 przez Gremlin008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Ciekawe, że dla hardtaila sram zaleca dodać 8 ogniw i spinkę, a shimano 4- 5 i spinkę. Czyli dla shimano łańcuch powinien być krótszy. shimano sram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Ok dzięki, jak bedzie sytuacja wygladac w przypadku fulla, kaseta NX, łańcuch XX1 zębatka NX przerzutka XT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) Podałem linki do instrukcji. Decyduje producent przerzutki. Edytowane 28 Maja 2023 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Ok, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Niestety, łańcuch dalej jest za długi mimo, że robie wszystko zgodnie z instrukcją. Nie wiem czy teraz skrócić go jeszcze o jakiś jeden bądź dwa linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Kolego sam zmieniałes przrzutke demontując NX i montując XT? A czy regulowałes odsuniecie przerzutki to taka sruba prócz L i H taka trzecia która tam równiez byc powinna. Obstawiam że tutaj jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 A jaki jest kod tej dworki xt. 8100 lub 8120 czy inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) Dobra sprawa załatwiona, fakt jeszcze przed skróceniem łańcucha próbowałem coś zdziałać śrubą dystansową, ale już po skróceniu zapomniałem jej ustawić Edytowane 28 Maja 2023 przez Gremlin008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Czyli teraz już wszystko jest w porządku i łańcuch napięty jak być powinno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Własnie sprawdzam i pojawił się problem, że przy wskakiwaniu z 3 zębatki od góry na drugą, wewnętrzna blaszka wózka ociera o największą zębatke przec co albo ciężej wskakuje łańcuch albo blokuje cały mechanizm. Śruba dystansowa jest dokręcona maksymalnie. Próbowałem przesunąć troche wózek do środka śrubą odpowiedzialną za regulacje ustawienia położenia wózka przy największej zębatce, jednak to nie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 28 Maja 2023 Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Skoro śruba B jest wkręcona na makas to prawdopodobnie jeszcze masz za długi łańcuch. Zrób jakieś zdjęcie całego napędu z boku gdy łańcuch jest na największej i na najmnieszej zębatce, bo póki co wszyscy próbują zgadywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Zobaczyłem ze da sie trochę dokręcić śrubę. Sytuacja się poprawiła wózek juz nie haczy o zębatke, ale czasami przerzutka wrzuca z 3 na 2 i z 2 na 1 głosniej i nie tak lekko jak na pozostałe przełozenia. Z drugiej strony śruba jest teraz maksymalnie dokręcona natomiast kreska na wózku która ma wskazywać linie z którą ma licować się najdłuższy ząb na największej zębatce jest nadal za wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 12 godzin temu, Gremlin008 napisał: Śruba dystansowa jest dokręcona maksymalnie. Załóż dłuższą śrubkę. Pomimo prawidłowej długości łańcucha ja tak musiałem zrobić po przejściu z NX na Deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Może jeszcze coś nie tak z hakiem? Widywałem haki w ramach opisywane jako SRAM only... Albo coś w temacie zwykły hak / direct mount jest tu grane? Głośne wrzucanie oznacza, że się ząbki górnego kółka z ząbkami na kasecie spotykają, tak nie może być. Migusiem zje się górne kółeczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Być może hak przerzutki jest do montażu bezpośredniego Direct Mount i trzeba będzie zdjąć link w przerzutce XT. Czasami występuje coś pośredniego między standardowym hakiem i hakiem Direct Mount, w jednym z rowerów mam taki dziwny hak że aby przerzutka dobrze działała to musiałem zamiast oryginalnego linka Shimano w stawić w to miejsce Goatlink Wolftooth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Hak mam UHD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 29 Maja 2023 Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Czyli UDH. Możesz już się rozglądać za Wolf Tooth GoatLink 11-speed. Pewnie link B w przerzutce XT jest wywinięty mocno do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 A z ciekawości - https://www.decathlon.pl/p/hak-przerzutki-rockrider-do-rr-xc-am-i-riverside-rt/_/R-p-198643?mc=8513683&c=Czarny to jaki rodzaj haka? Może to by wyjaśniło dlaczego musiałem założyć dłuższą śrubkę... 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Obrotowy tak jak UDH. Sprawdź czy ten hak siedzi dobrze w gnieździe ramy, czy nie obrócił się do tyłu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Maja 2023 Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 Zerknąłem wieczorem, ale bez rozbierania to się nie zobaczy raczej. Przyjrzę się tematowi w dwudzionek 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi