Molekpl Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Brat mi kupił do starego MTB takie koła https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-newmen-performance-25-29-1885g-p-342.html Założyłem tylko tylne i zrobiłem jakieś 40km po lesie. Po powrocie przy garażu pije piwko i sobie słucham jak piasta gra i patrzę a w dwóch miejscach te koło bije na boki. Nie jest to jakaś duża centra ale ten mm na boki bije i to trochę boli w nowym kole. Nigdzie nie przywaliłem w nic, ważę jakieś 68kg i uprawiam turystyczne XC w lubuskim, żadnych gór nic z tych rzeczy. Powiem tak.. trochę jestem zawiedziony. Co byście zrobili ? Zanieść do jakiegoś lokalnego serwisu czy może próbować jakiejś gwarancji czy coś. Nie znam się na kołach w ogóle ale jak w tamtym roku kupiłem do starego 26 calowego mtb tylne koło gdzie mój ojciec zrobił na nim juz 10k km od Daveo to kręci się idealnie prosto. W sumie trochę strach przednie zakładać jak ma zaraz się rozcentrować. Może ktoś coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) Najpierw sprawdź czy to koło czy opona. Czasami jak guma się źle ułoży to daje efekt "bicia". Inna sprawa, że nowe koła to niestety loteria i już dla kilku ludków centrowałem koła "prosto" z fabryki. A no i oczywiście świeże koło nawet po centrowaniu może się "rozprężyć" po kilkunastu km. Edytowane 27 Maja 2023 przez RabbitHood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Poszukać w swojej okolicy dobrego, polecanego serwisu bez względu na ceny. A jeśli w okolicy nie będzie to poszukać gdzieś dalej, poświęcić czas, pojechać i ogarnąć. Ja do swoich rowerów składałem koła po "rynkowych" cenach, w "renomowanych" serwisach w okolicy. Non stop były problemy - a to bicie, a to luźne szprychy, a to któraś pękła, a to strzelało coś w czasie jazdy. Fachowcy się zaklinali, że jest super, że tak ma być ,blablabla...Znalazłem gościa, serwis w garażu przy domu, ceny owszem - drooogo, terminy - za miesiąc. Odczekałem, zaniosłem koła, odebrałem gotowe po tygodniu - od tamtej pory święty spokój Na tym trzeba się znać, trzeba to lubić, trzeba mieć doświadczenie i chęć zrobienia tego porządnie. Wtedy wszystko będzie ok Jestem z podkarpackiego więc niestety w Twojej okolicy nie polecę nikogo, ale tu na miejscu gdyby ktoś potrzebował to znam dwa namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Rower na stojaku, przyłożona trytytka do obręczy - sprawdzone na 10 różnych sposobów - więc obręcz na bank. Czuć pod palcem Robię rekonesans i szukam fachowca w okolicy. Patrząc na cenę piast i obręczy się zastanawiam czy nie kupić centrownicy i zacząć samemu rzeźbić sobie bo serwisuje regularnie 5 rowerów rodzinnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi