pawels237 Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Dzień dobry. Mam rower Cube Travel SL na piaście Shimano Alfine 8 Rower był na pasku zębatym ale zmieniłem napęd na łańcuch i teraz szukam napinacza do łańcucha. Czy ten będzie pasował i jest dobrej jakości "Napinacz łańcucha SHIMANO ALFINE CT-S510" Czy polecacie coś innego? Po prostu łańcuch po 100km się luzuje i na dziurach czasem spada. Łańcuch KMC po 700km już wyciągnięty ponad 0.75. Teraz kupiłem Shimano nexus zobaczymy ile zniesie km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Jeśli rower ma hak przerzutki to lepszym wyborem będzie napinacz CT-S500. Niemniej w tym rowerze na 90% masz mimośrodowy suport i to tak powinno być realizowane napięcie łańcucha. Napinacz jest zbędny. Jeśli suport się luzuje to należy poszukać źródła problemu i naprawić zamiast maskować to napinaczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawels237 Napisano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Napięcie łańcucha polega na poluzowaniu 4 śrub na imbus z lewej i prawej strony widełek a następnie dokręcenie 2 śrub które oddalają piastę od suportu i poźniej dokręcenie 4 śrube zabezpieczających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 W dniu 27.05.2023 o 14:38, pawels237 napisał: Czy ten będzie pasował i jest dobrej jakości "Napinacz łańcucha SHIMANO ALFINE CT-S510" Lepszy jest CT-S500, wygniesz go prawie pod max, dodasz jedno ogniwo w łańcuchu i masz bardzo dobrze napięty łańcuch, na żadnych dziurach nie spadnie. Fabryczne rozwiązanie masz lepsze niż ten napinacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi