Adam55 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Witam. Czy ktoś ma doświadczenie i podpowie jaka najszerszą oponę można włożyć do obręczy 17 mm. Niektóre tabelki pokazują że 2.0 inne że 1.75 a są i takie które mówią że 1.35. Ja myślę o vittori mezcal, ale niestety najmniejsza przy 28" to 2.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 (edytowane) Na obręcz o wewnętrznej szerokości 17 mm zakładałem nawet opony o szerokości 2,35 - 2,5 cala (realnie 55-58 mm balon). Nic złego się nigdy nie wydarzyło. Nie będzie to optymalne wykorzystane właściwości opony, ale ja i tak wolę nieoptymalnie ułożoną oponę o balonie 58 mm niż optymalnie 48-50 mm, zwłaszcza w całkowicie sztywnym rowerze (tylko takie mam). Pytałeś o doświadczenia, więc się dzielę. Edytowane 26 Maja 2023 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Dzięki. Ja też mam sztywniaka, a z racji że często przewija się mezcal w oponach polecanych, to pomyślałem że może takową spróbuję wcisnąć w mój rower. Na próbę kupię jedna i zobaczę czy wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 A jakby ktoś jednak chciał wiedzieć jak jest optymalnie, to są w necie takie tabelki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Oczywiście wiem że są takie tabelki i niestety są w nich różne dane dla obręczy 17mm. Wspomniałem o tym na samej górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) Jeździłem bardzo długo i bardzo agresywnie na 17mm z oponą 2.2, na kole 26'. Absolutnie nic się nie działo, poza faktem że przy niskim ciśnieniu opona miała tendencje do "podwijania" się na asfalcie. No i kształt nie był optymalny, ale nie stanowiło to większego problemu. Ogólnie jeżeli nie ścigasz się, nie jeździsz na ekstremalnie niskim ciśnieniu, to będziesz żył. Pamiętaj też, że oznaczenia producentów to ściema. Continental ma opony węższe niż sugeruje specyfikacja, a chociażby Tufo szersze. Chyba miałem tylko jedne opony, Wolfpack, które trzymały wymiar. Druga sprawa, to sam balon. Możesz mieć dwie opony tej samej szerokości, a ostatecznie ich wymiary mogą się znacznie różnić. Edytowane 27 Maja 2023 przez ChuChu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Cytat Pamiętaj też, że oznaczenia producentów to ściema. Continental ma opony węższe niż sugeruje specyfikacja, a chociażby Tufo szersze. Chyba miałem tylko jedne opony, Wolfpack, które trzymały wymiar. No jak robisz eksperymenty w stylu opona 2,5'' na obręczy 17mm to nie oczekuj trzymania rozmiaru przez balon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 39 minut temu, ChuChu napisał: Jeździłem bardzo długo i bardzo agresywnie na 17mm z oponą 2.2, na kole 26'. Absolutnie nic się nie działo, poza faktem że przy niskim ciśnieniu opona miała tendencje do "podwijania" się na asfalcie. No i kształt nie był optymalny, ale nie stanowiło to większego problemu. Ogólnie jeżeli nie ścigasz się, nie jeździsz na ekstremalnie niskim ciśnieniu, to będziesz żył. Pamiętaj też, że oznaczenia producentów to ściema. Continental ma opony węższe niż sugeruje specyfikacja, a chociażby Tufo szersze. Chyba miałem tylko jedne opony, Wolfpack, które trzymały wymiar. Druga sprawa, to sam balon. Możesz mieć dwie opony tej samej szerokości, a ostatecznie ich wymiary mogą się znacznie różnić. Więc spróbuję te 2.1. Nie wlezie w widełki to opchnę. Na niskim ciśnieniu nie pojadę bo od razu przy obecnym 28x1.6 łapie Snake. 100 kg plus rower 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 41 minut temu, RabbitHood napisał: No jak robisz eksperymenty w stylu opona 2,5'' na obręczy 17mm to nie oczekuj trzymania rozmiaru przez balon. Super, świetnie że wyciągasz tak daleko idące wnioski. ID= 29 mm z oponą 2.2, 2.25, 2.4 to ściema? ID= 23 mm z oponą Gravel 40c, 42c, 44c to też ściema? ID=22.5 mm z oponą szosową 35c i 34c też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Koło 26" wewnętrzna szer obręczy 17mm , Mezcal 26x2,1 ( stary model ) - tak mam od lat i będę miał póki zapas obręczy albo opon się nie skończy . Ciśnienie ok 40PIS , jazda po twardym i po górach bez żadnych problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 40 psi w teren? Dłonie nie bolą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Masa kolarza, umiejętności, dętka, większe ryzyko dobicia do wąskiej obręczy - każdy dobiera ciśnienie dla siebie terenu i potrzeb. Sam przywyczajony do niskich brzegów ZTR i mleka na starodawnym zestawie klasycznych kół szybko dorobiłem się akurat w pięknych ( rąbanka) szkockich górach trzech snejków psując sobie sporo krwi… bo podniosłem ciśnienie jednak za mało. A umiem jeździć na półflakach nawet w szosie, odrobina fantazji albo gapa, to się mści… także w rowerach znajomych, z wypożyczalni czy wakacyjnych gdy mamy zwykłe obręcze i dętki lepiej jechać na wyższym ciśnieniu niż się babrać w trasie ps z przednim szosowym mavikiem i gumą 2,35 zrobiłem w Beskidach trofi , także nawet żarówka nie przeszkadza pojechać, ale dobrodziejstwo szerokich felg jest warte zmiany obręczy na optymalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 5 godzin temu, RabbitHood napisał: No jak robisz eksperymenty w stylu opona 2,5'' na obręczy 17mm to nie oczekuj trzymania rozmiaru przez balon. 3mm szerokości obręczy to jakiś 1mm średnicy balona. Co do samej obręczy - mam rower z 2.4 założonymi na obręcz z 19mm wewnętrznej. Absolutnie nic niepokojącego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi