Pini Napisano 25 Maja 2023 Napisano 25 Maja 2023 Witam szanowne grono pierwszym postem i jednocześnie prośbą o pomoc. Mam Marina Nail Trail 6 w którym zużyła się kaseta. Ponieważ rower jest używany tylko do jazdy "pod górkę" a brakowało mocno przełożenia postanowiłem zmienić kasetę na CS-M5100. Nie siedzę w temacie napędów i nie przemyślałem tego, że niekoniecznie to może dobrze działać z tą przerzutką, nie mogę doprowadzić do sensownego działania. Czy ta przerzutka ma szanse działać z tą kasetą i to tylko kwestia regulacji (próbować dalej) czy nie ma sensu tracić czasu bo nie jest to kompatybilne i trzeba zmienić przerzutkę, jeśli tak to na jaką(czy manetka może zostać)? Z góry dziękuję za pomoc🙂 Cytuj
Wojcio Napisano 25 Maja 2023 Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Sorry - napisałem o systemie 12s. Prawda tylko taka, że manetek sram nie da się łączyć z przerzutkami Shimano (poza specjalnymi modelami gripshift) pod Shimano. O samych kasetach 11s nic nie wiem. Edytowane 25 Maja 2023 przez Wojcio Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 25 Maja 2023 Mod Team Napisano 25 Maja 2023 Żeby to miało ręce i nogi to musiał byś jakiegoś orzeła skombinować. Przerzutka max co może łyknąć poprawnie to 46, a do 51 jeszcze kawałek. O ile masz kasetę csm5100-11-51, bo są tez 11-42 ale ta kasetę nx łyka jak pelikan. Robiłem kiedyś testy i chyba by wystarczył sam wózek przerzucić ale nie potwierdzę tego na 100%. Generalnie z tymi kasetami 50 nie specjalnie chce działać nic innego jak to co do tego jest zaprojektowane. Podobna rzecz się ma z przerzutkami 10sp i kasety 11-40 czy 42. Teoretycznie przerzutkę da się ustawić, ale wózek jest pod takim kątem ze nie działa to za szczęśliwie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi